Situacija aštrėja. „Lenkija nedarys nuolaidų konflikte su Ukraina“  ()

Ukraina tvirtai reikalauja, kad ES panaikintų vienašališkus apribojimus Ukrainos eksportui, ir mano, kad Briuselis turėtų susitarti su Lenkija.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-08-19 Situacija aštrėja. „Lenkija nedarys nuolaidų konflikte su Ukraina“  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai konferencijoje „Kaip atrodo Ukrainos kelias į ES?“ pareiškė ministro pirmininko pavaduotoja Europos ir euroatlantinei integracijai Olga Stefanišyna, praneša „Evropeiska pravda“.

Pasak jos, Ukraina primygtinai reikalauja panaikinti eksporto apribojimus, tokios pozicijos laikosi ir Briuselis.

„Žinome, kad Europos Komisija neketina pratęsti apribojimų, pasibaigus jų galiojimui rugsėjo 15 d. Taip, kelios šalys ketina vienašališkai įvesti apribojimus, tačiau tai būtų pagrindinių Europos Sąjungos taisyklių pažeidimas. Mes tikimės, kad bus rastas koks nors sprendimas“, - sakė pareigūnas.

Ji leido suprasti, kad šiuo klausimu reikalingos tolesnės valstybių narių ir Europos Komisijos derybos.

Stefanišyna taip pat pabrėžė, kad ES turi priemonių padėti Lenkijai ir kitoms šalims.

„Šią krizę įkvėpė kelios ES šalys - Lenkija yra pagrindinė iš jų. Tačiau Lenkija patrigubino savo europinį biudžetą, kad paremtų atitinkamus sektorius. Ukraina papildomų lėšų negavo“, - sakė A. Stefanišyna.

Kaip pranešta, Lenkija, Vengrija, Slovakija, Bulgarija ir Rumunija, susitarusios su Europos Komisija, gegužės 2 d. uždraudė kviečių, kukurūzų, rapsų ir saulėgrąžų sėklų importą iš Ukrainos.

 

Daugelio Europos šalių ūkininkai susidūrė su problemomis dėl per didelės ukrainietiškų grūdų ir kitų žemės ūkio produktų pasiūlos Rytų Europos rinkose pirmaisiais 2023 m. mėnesiais. Jos daugiausia kilo dėl to, kad ES laikinai panaikino muitus grūdų ir aliejinių augalų sėklų importui iš Ukrainos. Dėl šios priemonės žemės ūkio produktų importas iš Ukrainos į kaimynines šalis labai padidėjo.

Ukrainietiški produktai, įskaitant grūdus, saulėgrąžas, kiaušinius, paukštieną, cukrų, obuolius ir obuolių sultis, uogas, miltus, medų ir makaronus, šių šalių lentynose ėmė atsirasti neregėtais kiekiais, dėl to krito kainos ir smarkiai nukentėjo šių šalių ūkininkai.

 

Ukrainos ministras pirmininkas Denisas Šmyhalas mano, kad Lenkijos ketinimas Rusijos agresijos akivaizdoje toliau blokuoti Ukrainos grūdų eksportą yra nedraugiškas ir populistinis žingsnis, kuris skaudžiai smogs pasauliniam maisto saugumui ir Ukrainos ekonomikai. Jis paragino Europos Komisiją užtikrinti netrukdomą Ukrainos maisto produktų eksportą į ES.

Kaip pranešama, liepos mėnesį Lenkijos žemės ūkio ir kaimo plėtros ministras Robertas Telušas patikino Seimą, kad draudimas importuoti ukrainietiškus grūdus į šalį bus pratęstas po rugsėjo 15 d.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(17)
(12)
(5)

Komentarai ()