Beprotiška žinia. Nušluos viską. Prie Lietuvos atsiras beveik 500 HIMARS! (Video)  (0)

Lietuvos kaimynė nebejuokauja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkija patvirtino planą iš JAV įsigyti 486 HIMARS ugnies blokus, kurie bus montuojami ant lenkų „Jelcz“ važiuoklės ir sujungti su lenkiška automatizuota valdymo sistema „Topaz“.

Programa, pavadinta „Homar-A“, yra didžiulis Varšuvos prioritetas ir kartu su 18 HIMARS, užsakytų 2018 m. vasario mėn., leis suformuoti 28 tiksliųjų raketų artilerijos divizijas.

Norint suprasti Lenkijos pajėgumų padidėjimo mastą, galima pastebėti, kad JAV kariuomenė pagal karinį balansą šiuo metu turi 368 vienetus M142 HIMARS ir apie 226 M270A1/A2, t. y. iš viso apie 600 tokių sistemų.

Taip pat po rugsėjo 11 d., įvykusio susitarimo pasirašymo, Lenkijos gynybos ministerija paskelbė apie šio ginklo tiekimo pradžią jau 2025 m. Ir tai gana trumpas terminas, būtinas gamybos lokalizavimui Lenkijoje. Juolab, kad Varšuva planuoja pradėti galutinę ne tik paleidimo įrenginių, bet ir pačių raketų gamybą.

Ir, žinoma, kyla klausimas, kiek Lenkijai kainuos tikra pusės tūkstančio HIMARS armada. Ir orientacinis to rodiklis yra JAV gynybos bendradarbiavimo agentūros (DSCA) 2023 m. vasario 7 d. ataskaita. Pagal ją 486 HIMARS ugnies vienetai Lenkijai buvo įvertinti 10 milijardų dolerių. Ši kaina taip pat apėmė 45 ATACMS, 982 GMLRS ir 532 GMLRS-ER (pastarųjų atstumas yra apie 150 km, o ne 80 km).

 

 

Tuo pačiu metu raketų skaičius tiesiogiai rodo, kad net 1500 visų tipų GMLRS nepakaks, kad būtų galima iššauti vieną salvę iš visų užsakytų HIMARS. Tiksliau, jų pakanka pakrauti 252 paleidimo įrenginius.

Tai yra, lenkiškų HIMARS raketų skaičius turėtų būti žymiai, tikrai žymiai didesnis. O tai reiškia, kad be pačių paleidimo priemonių, jų lokalizavimo ir gamybos sąnaudų bei „Homar-A“ versijos, taip pat reikia išleisti pinigus amunicijai.

 

Kalbant apie įprastų GMLRS kainą, galima paminėti Suomijos pavyzdį, kuri 2022 metų lapkritį gavo leidimą įsigyti šias didelio tikslumo raketas už 535 milijonus dolerių.

 

Taigi, jei darysime prielaidą, kad minimalus raketų kiekis kiekvienam HIMARS yra 10 „paketų“, tai vis tiek turime skaičiuoti papildomus 6,5 mlrd. USD. Tai reiškia, kad galutinė kovinei parengtų vienetų pirkimo kaina jau bus didesnė, o transporto priemonių ir raketų priežiūra parengties kovai toli gražu nėra nemokama.

Tačiau Varšuva gana aiškiai suformulavo, kodėl gynybai pasiruošę išleisti tikrai milžiniškas pinigų sumas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(47)
(0)
(47)

Komentarai (0)