Skamba visa Europa. Lietuva skelbia, ką darys su rusais  (1)

Automobiliai rusiškais numeriais nebus įleidžiami į Europos Sąjungą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Komisijai pateikus išaiškinimą dėl automobilių su rusiškais numeriais, tokie automobiliai nebus įleidžiami į Lietuvos teritoriją, nebent jie vyks į Kaliningradą. Draudimo nepaisantiems vairuotojams gresia transporto priemonės konfiskavimas.

Apie tai rašo LRT, praneša Censor.NET.

Lietuva laikosi Europos Komisijos išaiškinimo ir neleidžia įvažiuoti automobilių rusiškais numeriais, nebent jie važiuoja į Kaliningradą. Pažeidusiems šią taisyklę automobiliai bus konfiskuoti.

Praėjusį penktadienį Europos Komisija paskelbė Rusijai taikomų sankcijų paaiškinimą, pagal kurį automobiliai rusiškais numeriais nebus įleidžiami į Europos Sąjungą.

„Šiuo metu Rusijos piliečiai sieną gali kirsti tik turėdami leidimą, arba autobusu ir pėsčiomis“, – sako Lietuvos užsienio reikalų viceministrė Jovita Neliupšienė.

„Kiekvienas, kertantis sieną, Rusijos ar Europos Sąjungos pilietis, turintis Rusijoje registruotus valstybinius numerius, bet neturintis dokumentų, patvirtinančių, kad vyksta tranzitu į Kaliningradą, turi žinoti, kad jo automobilis bus konfiskuotas“, – teigia Neliupšienė.

Muitinės tarnyba teigia, kad anksčiau Lietuva neleisdavo įvežti automobilių, skirtų pardavimui. Likę rusiški automobiliai į šalį galėjo įvažiuoti be problemų.

„Šie automobiliai neturėjo prekės statuso. Jie yra registruoti Rusijoje, vadinasi, priklauso asmeniui, kuris ten registruotas ir gyvena“, – spaudai sako muitinės atstovas Rolandas Jurgaitis.

 

„Dabar naujajame paaiškinime aiškiai pabrėžiama, kad jei automobilis yra registruotas Rusijoje ir turi rusišką numerį, į Lietuvą įvažiuoti jis negali.“

Europos Komisijos teigimu, tai nėra naujas draudimas, tačiau iki šiol jis nebuvo vienodai įsigaliojęs ES valstybėse narėse.

Pasak Europos Komisijos atstovo Danielio Ferrie, draudimas taikomas automobilių, fotoaparatų, nešiojamųjų kompiuterių ir daugybės kitų kasdienių daiktų importavimui.

Anot jo, rusai nebus išrengiami, jei ateis vilkėdami rusų gamybos drabužiais, tačiau su pardavimui skirtomis vertybėmis, pavyzdžiui, automobiliu, reikia elgtis „griežčiau“.

Komisijos patvirtinimo/paaiškinimo paprašė Vokietija, kuri nuo birželio pabaigos ne tik riboja rusiškų automobilių įvažiavimą į savo teritoriją, bet ir konfiskavo juos šalies viduje, praneša vietos žiniasklaida.

 

Vokietijoje gyvenantis Mindaugas Savickas „LRT televizijai“ sako gatvėse matantis vis mažiau automobilių turinčių rusiškus numerius.

„Interneto forumuose žmonės, vairuojantys automobilius su rusiškais numeriais yra įspėjami nevykti į Vokietiją, nes ten gresia jų konfiskavimas. Taip pat rašoma, kad atvykę buvo raginami kuo greičiau išvykti“, – teigia Savickas.

Tuo tarpu automobiliams su baltarusiškais numeriais toks pats draudimas nebus taikomas. Valstybės sienos apsaugos tarnybos duomenimis, per pastaruosius pusantrų metų į Lietuvą įvažiavo maždaug 58 tūkstančiai automobilių su rusiškais numeriais, o iš šalies išvažiavo apie 51 000 transporto priemonių. Didžioji srauto dalis yra tranzitinė, link Kaliningrado.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(127)
(17)
(110)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: