Pristatyti artimiausio dešimtmečio Lietuvos energetikos planai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

zujus 2010-07-22 13:16
idomu, kokia el.en. gamybos ir vartotoju kainos bus...
M.Mantas 2010-07-22 13:39
Tikslas aiškus, o kokios priemonės?
T 2010-07-22 14:38
Labai panašu į TSRS laikus. Planas 20 mes jį viršysime ir padarysime 23. Kitais metais mums uždės padaryti 23, mes galvojame kaip padaryti bent jau 25. Šiaip tai straipsnyje nekonkretizuota kokia būtent bus vystoma atsinaujinanti energetika. Manau tai bus biokuras, atliekos ir vėjo energetika. Biokuro ir atliekų ne tiek jau ir daug, o vėjo elektrinės labai nestabiliai tiekią elektrą (kartais stovi po 5 ir daugiau dienų). Labai keista, kad nieko nekalbama apie kogeneracines elektrines, kurių šilumos nuostoliais būtu galima šildyti miestus. Nebent netiesiogiai užsiminta kalbant apie elektrines kūrenamas biokuru ir šiukšlėmis. Kažkaip neįvertinta, kad Lenkijoje ir Švedijoje elektra brangesnė ir aišku, kad elektra tekės į jas, o ne iš jų. Jei dar Švediją į laisvą rinką nepaleistu savo hidroelektrinių kurios pagamina apie puse Švedijai reikalingos elektros, tai ten elektros kaina iššoktu kaip reikiant.
zfroidas 2010-07-22 15:00
mes gi galim malkom kurent bent jau nuosavus namus... daug pigiau ir jokios krizes nebaisios. ir kad ju butu daug- leistu statyt privazius namus savo zemej be jokiu leidimu iskyrus projekta ir irodyma kad ne draustinyje statai ir vsio. Ir statybu sektorius asigautu... nemasto valdzia nori tik drausti ir kilpa visiem kuo stambesne uzdeti ir smaugti visus bendrai.
immortallt 2010-07-22 15:09
Zfroidas, tai tu ne velnio nemastai. Malkos nedaug pigiau nei dujos, nebent tu jas vagi arba gauni is ko nors po pigiaja ar visokiais kitokiais ne rinkos budais. Ir zinoma, iskaiciuok i kurenima malkomis savo darba, tai yra maziausiai 3x dienoje kurenima, malku nesiojima, peciaus valyma, kamino valyma ir paciu malku kaina bei sandeliavima. Del namu leidimo bet kur statyti, o gi vel nesamone. Bus chaosas, visi bet kur statys ir tikrai niekam nuo to nebus geriau. Del biokuro, Lietuva pilnai gali tenkinti savo poreikius augindama pvz zilviti, kuriam tinkama ir nederlinga zeme, derlius imamas kas 3 metus. Dega kaitriai, minimalios sanaudos auginant.
Metanabol 2010-07-22 15:29
galima ir kanapes biokurui augint, sativa/indica/pluoštines - aukštas augalas, duoda derlių 4mėnesius (3 kart per metus) ... + panaudoti galima medicinoje(YPAČ PLAČIAI), tekstilės gamyboje ir pan... Bet niekas nieko nemąstys, kol bus nafta... NES NAFTA UŽGOŽIA DAUGELĮ PRAMONIŲ IR ENERGETIKOS ŠALTINIŲ IR KRYPČIŲ... Daugelis žino, ką naftiečiai daro elektromobilių rinkoms, kaip jos žlugdomos ir t.t. Nuo to ir reikia pradėti, tiksliau, laukti - kol pasibaigs ta nafta
algirdasx 2010-07-22 16:10
Taip taip; Kanapes isgelbes pasauli Man atrodo is situ planu ir viziju tik planai ir vizijos teliks. Reik prisikalt sita straipsni prie sienos ir paskaityt po 10metu
Metanabol 2010-07-22 16:16
Va ir požiūris žmogaus iškart matos... Nors nesuvokia šitam reikale nieko - SVARBU IŠKART SUTRYPTI, BE JOKIŲ ARGUMENTŲ, be nieko... Paskui galvojam, ko tai litwinėlei trūksta taip, kad bėga iš čia visi... Nežinojimas, o svarbiausia, nenoras suprasti (kalbu ne vien apie "tą velnio augalą kanapę"(čia kad labiau savo savimeile paglostytų algirdasx))....
Tir4elis 2010-07-22 16:30
Pagyvensim, pamatysim. Kol kas planai gerai atrodo. Tik klausimas ar nesibaigs tai eilinėm kalbom? Nes jei numušus dujų kainas poveikis tikrai būtu teigiamas visai valstybei . Dėl kanapių, tai teko matyt kaip pluoštinės atrodo, kalbėt su žmonėmis nusimanančiais. Džiaugėsi, kad Prancūzai jų tyrimais pas mus suinteresuoti. Gal ir pas mus kas nors daugiau, apart tyrimų, bus daroma . Vienas niuansas, pluoštinės kanapės natinkamos narkotinių medžiagų gamybai .
algirdasx 2010-07-22 16:42
Nieko as netrypiu, tik pastebiu kad ten kur tamsta ka nors parasote, ten ir kanapes:) tik tiek. Sitie visi planai labai sveikintinas dalykas, bet jie labai jau sunkiai vykdomi. Matyt is isores daug pagaliu kaisiojama. Vat labai noreciau kad visuomenei butu pateikta aiskus vaiksmu grafikas, kaip bus pasiektas konkretus tikslas ir visuomene butu nuolat informuojama apie padeti. Cia kalbant bent jau apie stambius projektus. Nes rezultate buna taip: "laikas praejo, rezultato nera, pinigu nera, o kaltu irgi nera "
Albinas Vaškevičius 2010-07-22 16:57
Iš . Biomasė yra lengvai pūvančios organinės medžiagos: žolė, medžių lapai, maisto atliekos, gyvulių ir žmonių fekalijos. Kiek yra nenušienautos žolės važiuodami stebėkite pakelėse. O apie nešienaujamas padegtas pievas televizija praneš pavasarį. Biodujų sudėtis panaši į gamtinių dujų sudėtį, tik biodujose dar yra nemažas kiekis CO2. Yra vakarų valstybėse ūkininkų, kurie iš gyvulių mėšlo gaminasi biodujas ir jomis verda pašarus, šildo pastatus, naudoja automobiliams ir traktoriams kaip kurą. Biodujų generatoriams turėtų tikti vytinta žolė supakuota rulonuose, jeigu ten nenaudojami konservantai. Mano 30 metų senumo žiniomis veikiančių biodujų generatorių buvo daug Lenkijoje, Vokietijoje, Italijoje, Ispanijoje. Kokia padėtis šiuo metu informacijos neturiu.
Kęstutis 2010-07-22 18:11
„maziausiai 3x dienoje kurenima“, čia sakyčiau gerokai perdėta, gal turėta omenyje maksimum 3x dienoje, o pažįstami išvis tik 1 kart į dieną kūrena ir užtenka. O jei daugiau reikia manau vadinasi gali būti pečius blogai paskaičiuotas, didelio šiluminio laidumo pastatas (mažos varžos). P.S. technologijos.lt buvo (dar turėtų būti, bet kažkaip juos labai sunku rasti šiame portale) straipsnis apie biodujų generatorių skaičių vakarų šalyse, Kinijoje (ją labiausiai įsiminiau dėl to, kad buvo rašyta, kad kažkas ~ 1 mln.) ir t.t.
modis 2010-07-23 11:20
Labai ambicinga. Bet spėju viskas užsirauks pasikeitus vyriausybei. Parvarys kokie rusijos pakalikai į valdžią ir vėl su Gazpromu pūs į vieną dūdą