„Pildosi Maskvos svajonė“. Putinas keičia strategiją  ()

Po nesėkmingo žaibiško karo Ukrainoje, Rusija pakeitė taktiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kremlius tikisi NATO susilpnėjimo ir net žlugimo, rašo „The Telegraph“.

Teigiama, kad Vladimiras Putinas išsikėlė tikslą „išardyti NATO“. Karinė nesėkmė Ukrainoje šiek tiek sumažino tiesioginę grėsmę Lenkijai ir Baltijos šalims, tačiau Rusija dabar ieško NATO silpnosios vietos. Balkanai, kuriuos „The Telegraph“ vadina silpniausiu NATO flangu, greičiausiai bus taškas, į kurį Maskva nukreips savo pastangas.

Praeitą savaitę ginkluota serbų grupė užpuolė Kosovo policijos patrulį ir sukėlė trumpą mūšį, pasibaigusį vieno policininko bei trijų serbų žūtimi. Šis įvykis vadinamas viena rimčiausių eskalacijų nuo 2008-ųjų, kai Kosovas paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos.

Ši eskalacija yra Maskvos svajonė. Serbija ir Rusija kelis mėnesius ruošė serbus eskalacijai Kosove, kurstydami įtampą Balkanuose, siekiant nukreipti Vakarų dėmesį nuo karo Ukrainoje. Jie užpildė informacinę erdvę propaganda, kuri kartoja senus teiginius, kad Kosovas priklauso Serbijai“, – pažymima straipsnyje.

Dabar Rusija šiuo įvykiu aktyviai naudojasi savo užsienio politikoje, kaltindama Vakarus konflikto Balkanuose kurstymu. Veikdamas hibridiniais metodais, nesiųsdamas karių į regioną, Putinas siekia trijų tikslų: atitraukti Vakarus nuo Ukrainos, sustiprinti Maskvos pozicijas regione ir suteikti Putinui svertų Vakarų valstybėms šantažuoti.

 

„The Telegraph“ pabrėžia, kad serbų išpuolis prieš Kosovą tam tikru mastu primena tai, kaip Rusija į Ukrainą siuntė „žalius žmogeliukus“, su kuriais ryšiai buvo oficialiai paneigti, bet akivaizdūs.

Kita Kosovo krizė gali lengvai persimesti į NATO narę Šiaurės Makedoniją ir turėti rimtų pasekmių Europos gynybai tuo metu, kai JAV blaškosi artėjant rinkimams. Nepaisant bendro NATO karinio pranašumo, ji turi silpnas pozicijas Balkanuose, o Rusija ten toliau stiprėja. Atėjo laikas NATO sustiprinti savo buvimą regione ir nustumti Rusiją į gynybą“, – rašoma „The Telegraph“ straipsnyje.

(13)
(17)
(-4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: