Aivaras Bagdonas. Ar skalūnų dujos gali tapti panacėja Europos energetiniam saugumui?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

T 2010-07-30 11:16
Labai geras straipsnis. Ne kaip kiti šiuo klausimu pilni kraštutinumų. Pažaidžia dideliais skaičiais ir kaba, kad skalūnų dujos vos ne visus energijos šaltinius išstums. Kitais žodžiais šitos dujos išsisklaidžiusios ir ne visur jas apsimoka išgauti. Panašiai kaip aukso vandenynuose yra 10 kartų augiau nei iškasta, bet ji surinkti yra brangiau nei jis pats vertas.
werafonas 2010-07-30 13:09
Kas tai per dujos? Pirmą kartą tokias girdžiu.
Audrius 2010-07-30 16:03
To: werafonas cia apie JAV skaluno dujas (idomi ir issami paskaita): http://www.youtube.com/watch?v=MAyvoqIN6Fk As masciau, kad Rusija reikia priimt i ES. Butu zymiai geriau nei Turkija, nes kultura ir tradicijos kur kas artimesnes Europai, plius jei turi visa Mendelejavo lentele . Nesuprantu, kodel apie tai nieks nekalba...
azotas 2010-07-31 00:33
Mano nuomone tai neimanoma...Siap pats turetum suprast delko (TSRS, SSRS)
Astral 2010-07-31 13:02
Net jei ir rusai pasiulys dujas pigiau, vistiek labiau apsimoka ES patiems jas isgavinet. Pvz jei rusai pasiulo x duju kieki uz 200$, tai visi pinigai ir iskeliauja i rusija. Jei x kiekis ES duju kainuoja 250$, tai praktiskai visi tie pinigai lieka sajungos viduje + darbo vietos.
Audrius 2010-07-31 14:38
Suprantu. Istorija daug kam kelia problemu, tai normalu. Ir as pats netikiu, kad greitu laiku kas nors prades kalbeti apie Rusijos ES naryste. O be reikalo...nes reik ziuret i factus: jei skubiai CO2 tarsa nebus mazinama (o taip tikrai nebus), visa pietu europa, turkija, puse afrikos ir visi artimieji rytai taps zemdirbystei netinkama dykuma, t.y. milziniskas maisto stygius ir milijonai desperatisku migrantu...Rusija, tuo tarpu, taptu dar patrauklesne zemdirbystei, ten butu dar geresnis priejimas prie naftos ir duju, ir prie visu kitu gerybiu..Bet tada jau butu velu deretis su Rusija, nes ES neturetu daug ka pasiulyt. Tai va, as esu uz Rusijos naryste ES !
assassin 2010-07-31 21:13
nemanau kad patys rusai noretu stoti i ES. prarastu dali itakos, nes vistiek stojant i ES yra tam tikri reikalavimai ir del tikrai atsirastu tokiu, kurie labai nepatiktu.
werafonas 2010-07-31 23:46
Dėl tų visų CO2 taršų ir badų nesišnekėjai. Matos, kad išvis nesiorientuoji apie ką kalbi. Pats temą pradėjai, bet argumentai tavo silpni. Čia panašiai kaip aš dabar pradėčiau įrodinėti, kad žemė yra tuščiavidurė su logikai besikertančiais argumentais (o taip jau vieną kartą buvo šitam forume ). Žinok, tokio scenarijaus NIEKADA nebus ir tiek ES, tiek Rusijai giliai p* ar tu už, ar prieš. Sorry, bet tokia jau ta realybė..
Audrius 2010-08-01 04:21
Na, atsiprasinet nereik, o siaip as nieko ir nebandau irodinet. Matomai, busi kazka netaip suprates. Dekui, kad informavai, jog "tiek ES, tiek Rusijai giliai p* ar tu už, ar prieš". To nezinojau Akivaizdu, kad Rusija i ES nestoja ir nemanau, kad kada stos, cia kekvienam aisku. Ne apie tai kalba eina. Bet, kad Rusijoj yra daug geru dalyku, ir kad ji islos del sylancio klimato yra faktas. Kas del CO2, tai nelabai supratau ka norejai pasakyti. Nors tiesa sakant, tai visiskai neturi reiksmes. Jei bent kiek domiesi mokslu, tada ner apie ka diskutuoti, faktai yra fakai. Tad nemtau prasmes cia kazka irodineti.
Nightbringer 2010-08-14 17:24
Rusijos narystė ES ar NATO bloke yra vos ne tas pats, kaip pasvarstymai apie USA ir SSRS sąjunga. O dėl CO2, tu tikrai perdedi. Tai tiesiog natūralus žemės temperatūros kitimas. Ir jei tavo apokalipsinis senarijus įvyks, tai tikrausiai bus ne žmogaus kaltė.