„Įvyko susitikimai akis į akį.“ Slaptos derybos. Ukraina turi ypač slaptą ryšį su Rusija  ()

Nors Ukraina ir Rusija kariauja žiaurių ir ilgą karą, kuriame derybomis net nekvepia, komunikacijos kanalai tarp šių šalių vis tiek egzistuoja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„The Washington Post“ rašo, kad esminius humanitarinius klausimus kariaujančios valstybės sprendžia pasitelkdamos kanalus, kurių egzistavimo nekomentuoja nė viena šalis. „Kai kuriais atvejais Maskva ir Kyjivas pasitelkia tarpininkus, įskaitant Turkiją, Katarą, Jungtinius Arabų Emyratus, Saudo Arabiją, Vatikaną ir Tarptautinį Raudonojo Kryžiaus komitetą“, – rašoma portale.

„Didžioji dalis mainų karo metu vykdoma tiesiogiai, pavienių atstovų, įskaitant atšiaurių ir nemalonių akis į akį susitikimų metu Ukrainos ir Rusijos pasienyje bei Stambule. Taip pat pokalbių telefonu metu, pasak kai kurių derybose dalyvavusių Ukrainos pareigūnų“, – rašo WP.

Ukrainos žvalgybos atstovas Dmitro Jusovas šį procesą vadina „emociškai sunkiu“, nes Rusija yra priešas. „Bet kad ir kokius santykius turėtume dabar, mes, ukrainiečiai, esame suinteresuoti, kad sugrįžtų mūsų gynėjai. Jei atmesime visus komunikacijos kanalus, to padaryti negalėsime“, – sakė jis.

Žurnalistų teigimu, Rusijos pusėje derybas dėl belaisvių mainų veda koordinacinis centras prie Rusijos gynybos ministerijos. Jos taip pat įtraukia FSB. Jusovas teigė, kad kai kurie Rusijos politikai ir kariniai daliniai, ypač „Wagner“ ir „Achmat“, taip pat prisidėjo organizuojant kai kurių belaisvių mainus.

 

Rusija ir Ukraina keičiasi ir belaisviais, ir žuvusiųjų kūnais. Šie procesai daugiausia vyksta Sumų regiono šiaurės rytuose – vienintelėje Ukrainos ir Rusijos sienos atkarpoje, kur Rusijos kariuomenė aktyviai nebando veržtis į priekį. Tačiau apšaudymas ir ten vyksta kasdien, todėl per derybas paprastai skelbiamos laikinos paliaubos.

 

Ukrainos pareigūnas Olehas Kotenko, iki rugsėjo prižiūrėjęs žuvusiųjų kūnų pervežimą ir dingusių karių paieškas, sakė, kad maždaug du kartus per mėnesį prie sienos atvažiuoja furgonai-šaldytuvai su žuvusiųjų kūnais. Raudonojo Kryžiaus ekspertai tikrina dokumentus, o Rusijos ir Ukrainos specialiųjų tarnybų darbuotojai stebi procesą.

„Laikas, vieta ir kūnų skaičius yra suderinami su Rusija“, – sakė Kotenko. Pasak jo, šią komunikacijos liniją Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas inicijavo 2022 metų vasarą.

(28)
(1)
(27)

Komentarai ()

Susijusios žymos: