Gazos Ruože gali atsidurti JAV kariai. Ką sužinojo „Bloomblerg“  (1)

JAV ir Izraelis svarsto keletą Gazos ateities variantų, kai Izraelio pajėgoms pavyks nuversti „Hamas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pranešė „Bloomberg“, remdamasi su diskusijomis susipažinusiais šaltiniais.

Šaltinių teigimu, šias derybas paskatino būtinybė skubiai parengti Gazos ateities planą, nes prasidėjo Izraelio pajėgų sausumos invazija.

Vienas iš svarstomų variantų apima galimybę sukurti daugianacionalines pajėgas, kuriose galėtų dalyvauti JAV kariai.

Antrasis variantas numato taikos palaikymo pajėgų kūrimą pagal 1979 m. Egipto ir Izraelio taikos sutarties įgyvendinimo pavyzdį.

Trečiasis variantas – Jungtinių Tautų vykdoma laikina Gazos priežiūra.

Vardo neskelbti prašę agentūros pašnekovai pabrėžė, kad derybos dar tik ankstyvoje stadijoje ir daug kas gali pasikeisti.

Visos galimybės yra politiškai pavojingos prezidentui Joe Bidenui ir kitoms šalims, įskaitant Persijos įlankos valstybes. Bidenas mano, kad net nedidelio JAV karių kontingento kėlimas į pavojų gali pasirodyti politiškai rizikingas.

Be to, dar neaišku, ar arabų šalys gali būti suinteresuotos dalyvauti, sakė kitas asmuo.

Anot su šiuo klausimu susipažinusių žmonių, vienas iš galimų variantų būtų laikinai Gazos Ruožo kontrolę perduoti regiono šalims, remiant JAV, Didžiosios Britanijos, Vokietijos ir Prancūzijos pajėgoms.

Kai kurie JAV pareigūnai mano, kad šios galimybės yra per ankstyvos arba mažai tikėtinos. Valstybės sekretorius Antony Blinkenas užsiminė apie šį klausimą antradienį Senato posėdyje, sakydamas, kad JAV svarsto daugybę Gazos ateities variantų.

 

„Negalime leisti sugrįžti į status quo, kai Gazą valdo „Hamas“, – sakė Blinkenas.

„Mes taip pat negalime leisti – o patys izraeliečiai pradeda nuo šio pasiūlymo – kad Izraelis valdytų ar kontroliuotų Gazą. Tarp šių dviejų punktų yra daug galimų pakitimų, kuriuos dabar labai atidžiai svarstome, kaip ir kitos šalys“, – sakė jis.

Izraelio pareigūnai ne kartą sakė neketinantys okupuoti Gazos Ruožo, tačiau taip pat teigė, kad po spalio 7-osios išpuolio tęstinis „Hamas“ valdymas yra nepriimtinas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(2)
(8)

Komentarai (1)