Nuomonė: Keletas faktų bei pasvarstymų apie sąžiningumą, pinigus ir piratavimą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

HAL9000 2010-08-22 02:45
Gan įdomus straipsnis. Aš į visą tą diskusiją dar įtraukčiau tokį vieną svarbų niuansą - ypač jis svarbus kaip argumentas bandant skaičiuoti įvairius piratavimo atnešamus nuostolius. O turiu omeny štai ką: Jei kūrinio X aš nerandu "parsipūst" už dyką, ar aš jį vistik norėsiu įsigyt/pamatyt/patirt už pinigus ar to niekad nedaryčiau. Paimkim kaip pavyzdį vietoj X, tarkim kokį konkretų filmą. Labai dažnai aš parsisiunčiau tik dėl to, kad į kinoteatrą dėl tokio neičiau (na, dar yra atvejis, kai seniai neberodo, ir DVD sunku būtu surast). T.y. parsisiunčiau, pažiūrėjau, ir tiesiog pamiršau - didelio įspudžio nepaliko. O yra filmų, apie kuriuos jau turiu nemažai išankstinės info, komentarų, atsiliepimų, reitingų - va tokio pažiūrėt einu ir į kinoteatrą, vėliau dar norisi į kolekciją. Panašiai gali būti ir su muzika. Esmė - ar nesant piratinės versijos aš žutbūt vis tik norėsiu to legaliai, ar jei nėra - tai ir nereikia - tegul dulka ties CD/DVD lentynose. Va antru atveju jokių nuostolių negalima skaičiuot. Aš to albumo/filmo ar kažko kito nepirkčiau bet kokiu atveju. O piratinės kopijos dėka gal tiesiog atsitiktinai susipažinau... ir ištryniau. Jei ne ši kopija - net nebūčiau ieškojęs, kažkas kita būtų vietoj to. Žodziu - ir čia erdvės nemažai įvairiems svarstymams. O straipsnyje nemažai išsakytų argumentų man atrodo svarūs ir logiški.
Patriotas 2010-08-22 08:54
Ir vel ta zodi "vagyste" visi linksniuoja. Ar jus suprantat, kad cia niekas nieko nevagia? Ko konkreciai neteko autorius po to, kai jo skaitmeninis kurinys buvo nukopijuotas? Ko jis neteko? Jis netenka TEORINES GALIMYBES parduoti ta kopija. Tai prie ko cia vagyste? Cia ta "vagyste" yra kazkoks nesveikas isivaizdavimas, kad jeigu sukuri kazkoki skaitmenini turini, tai jau vartotojai iskarto yra tarsi ipareigoti ji pirkti, tam, kad tu gautum pelna. Ne, nu bet taip pagal autoriu pozicijas iseina... Taip iseina, kad jeigu, tarkime, visi zmones susitartu specialiai nepirkti kazkokio skaitmeninio turinio, tai jie jau butu "vagys", atliktu grupine "vagyste", mat autorius negautu POTENCIALAUS pelno. Siaip kas del straispnio, man asmeniskai jis nera vykes. Pirma, aiskiai matomas subjektyvumas. Antra, prie skaitmeninio turinio "vagystes" lygiagretinama fizinio turinio vagyste, kas yra is vis nesamone. Susidaro toks ispudis, jog visi autoriai ir leidejai, nori visiems "ibrukti" minti, kad skaitmeninio turinio kopija yra eiline vagyste (tokia pati, kaip kad tu nuejei ir parduotuve ir fiziskai pavogei diska uz 300Lt) - taip tiesog jiem yra paprasciau viska suversti ant vartotoju ir neeieskoti inovatyvesniu sios problemos sprendimo budu.
Skalmantas 2010-08-22 11:23
Kai nauji žaidimai nekainuos 250lt+ tada gal ir pagalvosiu apie pirkimą, o dabar tai absurdas mokėti tokius pinigų už žaidimą ar programa.
Bukiškis 2010-08-22 12:34
Na, gerai, paimkim paprastą pavyzdį: tarkim, tu pusę metų statei namą ir paprasčiausiai negauni atlyginimo už tai. Tau pasako, kad namas juk jau stovi ir tu nieko neprarasi jei negausi atlyginimo. Čia vagystė ar ne? Fiziškai niekas nieko iš tavęs neatima. Tu prarandi tik atlyginimą už darbą, kurio kažkam reikia. Tarkim dar yra viena sąlyga: visi žmonės gali bet kada užeiti į tą namą, taip pat ir tu. Valio! Visi laimingi, visi nemokamai gali naudotis namu. Nesakytum tu, kad tie žmonės galėtų nors po truputį pinigų duoti tau už tai, kad pastatei tą namą? Taip, su autoriais yra truputį kitaip, bet labai panašu. Jie irgi dirba, kad tu galėtum pramogauti, dirbti ir pan. Sakai, kad jie neprašomi sukuria ką nors, o po to už tai nori pinigų? Nemanau, kad tu čia galėtum rašyti komantarą, jei daug pasaulio autorių kažkada nebūtų sunkiai dirbę dėl to.
Patriotas 2010-08-22 13:46
Analogija bloga. Visu pirma, statydamas nama, tu dirbi pagal sutarti, su kuria kita salis yra IPAREIGOTA tau uz tai sumoketi, tu dirbi REALIAM uzsakovui is kurio turi gauti uzmokesti. Kuriant skaitmenine turini, nera jokios sutarties, kuri ipareigotu POTENCIALIUS pirkejus pirkti tavo turini ir tau moketi. Antra, jeigu kazkas atsisako moketi uz namo statyma, tu negauni sutartimi numatyto atlygio, ir nors as neesu teisininkas, manau tai taip pat nebutu traktuojama kaip vagyste, butu traktuojama kaip sukciavimas ar sutarties pazeidimas. Gi skaitmeninio turinio atzvilgiu, is vis nera sutarties, kurioje figuruotu VIRTALUS ar POTENCIALUS pirkejai. Nesakau, jog reiktu dalinti skaitmenini turini uz dyka ir viskas cia ok. Suprantu, kad jo kurimui yra panaudojamos tam tikros sanaudos, jis neatsiranda "is niekur" tad ir nereiktu juo duoti "uz nieka", bet reikia naujo poziurio i ji, ir mastymas materialaus turinio kategorijomis cia yra klaidingas. Kaip tai isspresti? Negaliu atsakyti as, taciau tikrai ne ivardinant "vagiais" turini kopijuojancius zmones ir naudojancius tik savo reikmems. Tarkime, irasu pramoneje galetu buti nemokamai platinami prastos kokybes skaitmeniniai irasai, o geros kokybes apmokestinami. Programines irangos pramoneje kalbut reiktu taikyti lankstesnes kainu politikas. Ir apskritai kodel moraliskai puolami paprasti vartotojai? Siaip pirmiausia demesys turetu buti nukreiptas i Crack'erius, kurie lauzia apsaugas ir padaro ta turini prieinama visiems. O del komentaro rasymo, tai galim ir pasigincyti Esu beveik isitikines, kad si svetaine yra pastatyta ant atviro kodo LAMP serverio ir naudoja atviro kodo CMS. Internetines technologijos yra paremtos atvirais standartais. Daugiau maziau. Tad...
MiSiPe 2010-08-22 14:25
Gerai. Visi čia gina mus (taip, mus) , "piratus". Dabar iš kitos pusės pažiurėkim. Esate programuotojas ir prie vienos programos/žaidimo sėdit keletą mėnesių. Naktimis. Projektuojat, taisot bugus, geriat kavą . Ir sukuriat produktą. Ir po 24 val visi jau jį turi. Bet kava tai juk kainavo! Labiau meniški žmonės įsivaizduokit kad kuriat filmą. Išleisit krūvą pinigų ir BAC! O mes skundžiamės, Lietuvišku kinu. Na gerai, tai nėra vagystė (labai jau stiprus žodis). Paaiškinkit kur klystu, nes labai jau keistas moralas gaunasi
Patriotas 2010-08-22 14:41
Asmeniskai as neginu "piratu", bet ir nepasisakau uz dabartine padeti, kuomet vyrauja tik apsizodziavimas, veiksmu nesiemimas ir problema lieka neisspresta, arba sprendimas buna prevencinio pobudzio nubaudziant koki studenta 1000Lt bauda uz kazka (tai nera sprendimas). Kalbant apie tavo pavyzdi, pirma reiktu idiegti kazkokias apsaugos priemuones. Jeigu pojektas skirtas Lietuvai, normalesne apsauga tikrai duos rezultata, nuo kada cia crack'inimo korifeju kazin ar yra. Pavyzdziui, http://en.wikipedia.org/wiki/Dongle Galima kelti kita klausima - kiek projektu yra zluge TIk del piratavimo? Manau vienetai. Paprastai projektai ar produktai zlunga del to, kad jei tiesiog yra nevyke, o tas "nuostolis" del piratavimo buna mazdaug "turim 20 milijonu pelno, nu bet be piratavimo butu 25". Galu gale, galbut imanoma pritaikyti atviro kodo koncepcija... Kas su filmais, tai jau yra praktika, kuomet pirma jis rodomas kino salese, o tik po to leidziami irasai ir rezultatai gan neblogi. NESAKAU kad piratavymas yra gerai, kad nereikia nieko daryti ar susimastyti. Bet kaip minejau, reikia daryti kazka inovatyvaus, nes jei to nebus. si problema ir toliau sekmingai bus, ir toliau gincysimes del morales.
Linas000 2010-08-22 14:44
Kažkoks godumas. Ir besisiunčiančių ir bekuriančių. Ir vis dar norima priversti upę tekėti prieš srovę. Užsiriškime akis, užsikiškime ausis, nuraukime kojytes ir rankytes... Jei net tyrimai rodo, kad tai žmogaus prigimtis, tai gal padarykima išvadas ir nepalikinėkime oranžinio dviračio nepririšto. Štai Omnitel pristatė nuomojama fonoteka už 28lt/mėn mokestį. Įkandama. O bent kuris iš šio straipsnio skaitytoju "pirkėjų" naudojasi paslauga? Juk i 28lt mokestį įskaičiuota ir interneto kaina.
anddali 2010-08-22 14:49
Kompiuterinių bylų ribinė kainos vertė praktiškai lygi 0 . Kainas veikia rinka, o rinka kainą visada stumia link ribinės. Va visos ir išvados. Kol kūriniai nebus pateikiami nenukopijuojamose (kas neįmanoma) laikmenose tol piratavimas tęsis.
qriuqriu 2010-08-22 19:16
o gal paprasciausiai laikas atsisakyt visu ribu-kas sukurta zmogaus gali be apribojimu naudotis visa zmonija? o kurejai atlyginima gautu kaip ir kitu profesiju atstovai is globalinio centro prie kokio JTO, kuo daugiau zmoniu naudojas tavo isradimais kuryba ir tt tuo alga didesne,bo labiau tave kaip reklamos veida kisa kur tik imanoma...ir baigtus visokie kicai...del piratavimo,kaip galima lygint originala su kopija, yac jei kopija keleta kartu prastesnes kokybes (pagrinde audiovizualine info)?
kionig 2010-08-22 20:21
Jei ka pagaus ir paklaus is kur siunteisi, tai sakykit is visuotinio visatos informacijos centro
qriuqriu 2010-08-22 22:43
ughu is Vernadskio noosferos...
kionig 2010-08-22 23:13
Tiks ir taip.
Mopsiasnukis 2010-08-23 08:44
Blah, blah, blah....
Axx 2010-08-23 09:04
Ne kainoje esmė, čia daugumos mūsų atlyginimai netempia tokių kainų. Mūsų ekonomika per daug žemai nusiridenus, todėl ir brangu 250Lt už žaidimą mokėti. O gamintojai, kurie gamina gerus produktus, vertus pinigų, kraunasi milijonus iš to ir nesuka sau gavos, ar piratauja kas ar ne, skundžiasi tik tie, kurie taip ir nesugeba nieko gero sukurti ar pagaminti.
Vazix 2010-08-23 11:00
Man tai internetas iš vis atrodo kaip pati viešiausia pasaulio terpė. Tai jeigu ten kas įmesta tai jau daug maž yra visų prienamas dalykas. Daug įstatymų nieko nesustabdys, nebent bus įvestas masinis interneto sekimas kaip Kinijoje, bet tada lygegrečiai atsiras laisvas internetas su kitais tiekėjais... O kad žaidimai nieko gero beveik nedaro, jei žaidžiant be saiko, tai čia kita tema. Labai jau brangūs lietuviam tokie narkotikai... Bet galima gauti nemokamai :D !!!
zfroidas 2010-08-23 11:03
apie SAZINE cia maziausiai reiktu kalbet... ka bendro su sazine turi rinkos kaina? kodel ja reik moket uz kurini? ka bendro su sazine turi maksimos pelnas? kiek jis uzdyrbtas saziningai ir kiek tiesiog gautas dykai nes savo dydziu tiesiog prazude simtus smulkiu verslininku ir dabar neturi konkurencijos tikros kas mazintu kainas? ir gauna lengva pelna nes kovot nereikia nes tiesiog zmones neturi kur eit daugiau. ka bendro su sazine turi lietuvoj atlyginimai kai kainos europines? gi parduodam prekes tai paciai europai kuri europinem kainom sumoka tai kur nuseda pelnas? ka bendro su sazine turi elektroninej formoj irasai? kuriuos zmones patys kopijuojasi t.y. atlieka darba? o jei butu galima maista elektroniniu budu gaminti ir visa pasauli taip ismaitinti tai ka imtumet uz tai pinigus? juk jus neauginot to maisto tik nukopijavot internete! ka bendro su sazine turi karas irake ir verkimas del kiekvieno nusauto amerikiecio kai leidziama laukiniam auginti aguonas hektarais ir ju heroinu zudyt milijonus zmoniu visam pasaulyje tarsi jie neturi pinigu maistui nusipirkt tai tegu augina? ((((((((( dar dziaugtis reik kad atominio karo nora su tokia zmogaus sazine ir nekaltumu o kaskas cia paisto kaip zmones negraziai elgiasi-piratauja - juokas ima
Shilis 2010-08-24 21:53
1. Žmonės daro taip kaip paprasčiau ir nebūtinai taip kaip pigiau. Todėl Appstore, iTunes ir panašūs projektai puikiai uždirba iš to ką būtų galima gauti nemokamai. 2.Siūlymas apmokestinti USB ir kitas laikmenas ar patį interneto ryšį yra gana logiškas, tačiau man įdomiau, kaip būtų paskirstomi pinigai? Čia teisingai kažkas sakė apie potencialią naudą. Jei būtų renkami pinigai iš visų ir dalinami atlikėjams ir aš tokiu tapčiau. Sukurčiau visišką š... patalpinčiau į internetą ir teigčiau, kad iš manęs milijonus (na bent kelis tūkstančius) pavogė... 3. Taigi problema, ne tik "vagyse", bet ir pardavėjuose, kurie nesugeba "sudėti savo brangakmenių į užrakintas lentynas", o paberia aikštėje ant grindinio ir patys išeina paprašę, kad vartotojai pirma paėjėtų keletą kilometrų tam kad įsigyti po kojomis besibarstančius akmenis... 4. O kiek kainuoja plačiausiai internete naudojami google paieška, google pašto dėžutė, android operacinė ir kt. Tai iš google visi "vagia" dabar, nes nieko jiems nemoka, o vis tiek neblogai gyvena. O gal mažai uždirba Lady Gaga, Bieberis ir kiti, vargšai, kurių dainos dažniausiai vagiamos, ir todėl jie nė pavalgyti neturi ko...
Shilis 2010-08-24 21:55
Lygiai taip ir Lietuvoje, manot Mamontovas, Mikutavičius, ta pati Orlova neužsidirba iš koncertų (jei tik nori) ir badu miršta?
Aphex 2010-08-25 18:09
Filipinuose vienas zmogus sugalvojo pigiai sviesti knygas ir jas pardavineti, nes tai leido salies istatymai, rezultatas - Filipinai tapo rastinga salis, o tas zmogus - milijardierius, o knygu autoriai nieko neprarado nes vistiek nebutu gave ne cento nes ju kuriniai net neparduodami toje salyje + per dideli antkainiai kad juos butu kas pirkes uz originalia kaina. Visi laimi, ir tik teoriskai autoriai netenka keliu doleriu naujiems ipodams... didelio cia daikto...