Kadyrovo pozicijos Čečėnijoje smuko. Neįtikėtina. Kas vyksta Grozne  ()

Kas vyksta Grozne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ramzanas Kadyrovas viešai kreipėsi į Vladimirą Putiną su klausimu, kodėl Rusijos Federacijos vadovas taip ilgai nesilankė jo respublikoje. Tai gali rodyti R. Kadyrovo baimę ir nerimą dėl padėties Rusijoje ir Čečėnijoje.

Tokią nuomonę „24 kanalui“ išsakė Ičkerijos Čečėnų Respublikos (nepainioti su dabartine Čečėnijos Respublika ištikima Rusijai) ministras pirmininkas tremtyje Achmedas Zakajevas, pažymėdamas, kad R. Kadyrovo gyvenimas ir valdžia tiesiogiai priklauso nuo Putino. Tokie paniški Čečėnijos lyderio jausmai pastaraisiais mėnesiais tapo itin pastebimi.

Putinas pastaruoju metu buvo labai aktyvus. Anot Zakajevo, R. Kadyrovas supranta, kad visuose šiuose susitikimuose buvo Rusijos prezidento dubleris. Net jei dubleris nesutiks atvykti į Čečėniją, tai taps rimtu signalu, rodančiu Čečėnijos lyderio pozicijų susilpnėjimą.

„FSB vadovo pasikeitimas Čečėnijoje taip pat yra labai nerimą kelianti žinutė Kadyrovui. Štai kodėl jis padarė tokį pareiškimą, norėdamas išsiaiškinti, ar Putinas sutiks skristi į Čečėniją“, – sakė Achmedas Zakajevas.

Nerimą keliančios R. Kadyrovo nuotaikos gali rodyti, kad dabartinis režimas Čečėnijai ruošia staigmenų. Pavyzdžiui, pasikeitus situacijai Ukrainos fronte, „sistemai“ nusprendus, kad viską reikia „numesti“ nuo Putino ir baigti karą, tuomet galima pasinaudoti Kadyrovu. Tada Kremliui reikės bent kažkokios pergalės, o ją galima gauti Čečėnijoje nuvertus Kadyrovo režimą.

 

„Scenarijus, kurį Kremlius paruošė prieš įsiveržimą į Ukrainą, yra Trečiasis Čečėnijos karas – šis scenarijus tebegalioja, todėl Kadyrovas turi dėl ko nerimauti“, – pridūrė Ičkerijos Čečėnų Respublikos ministras pirmininkas tremtyje.

Ar tikrai Kadyrovas gali būti pašalintas?

Kol Putinas gyvas, tokia įvykių raida vargu ar įmanoma. Tačiau, pasak Zakajevo, nuo to, kaip susiklostys padėtis Ukrainoje, priklausys Rusijos diktatoriaus gyvybė.

Putiną išties sieja ypatingi santykiai su Kadyrovu, kuris jį naudoja siekdamas savo tikslų. Pavyzdžiui, pašalinti politinius oponentus, bauginti oligarchus. Po kiekvieno nusikaltimo, kurį Kadyrovas padarė federaliniu lygmeniu, Putinas jį apdovanojo.

Saugumiečiai ir vadinamojo Rusijos prezidento aplinka suprato, kad R. Kadyrovas vadovavosi tik diktatoriaus nurodymais, todėl leido jam daryti ką nori.

 

„Suprantame, kad Putinas ir Kadyrovas atsirado dėl Vakarų politinio trumparegiškumo, kurie užmerkė akis prieš visus nusikaltimus. Jei Ukraina nebūtų parodžiusi tokio pasipriešinimo, ji irgi galėjo būti išduota. Bet matant Ukrainos galią, žmonių valią ir dvasią, niekas to nepadarys“, – pabrėžė Zakajevas.

Vakarai supranta, kad šiandien vyksta karas ne tik prieš Ukrainą, bet prieš visą civilizaciją. Juk Ukrainai pralaimėjus, iškils pavojus visiems tarptautinės bendruomenės pasiekimams.

„Kol karas Ukrainoje tęsis, niekas nepalies Kadyrovo. Kai tik įvyks pokyčiai ir Rusija bandys ištrūkti iš šių spąstų, šalia bus R. Kadyrovas ir jo banditinė aplinka“, – apibendrino premjeras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(2)
(29)

Komentarai ()