„Kibsime vieni kitiems į gerkles. Tai nesibaigs gerai.“ Jeigu laimės Rusija  ()

Ukrainos pergalė ar pralaimėjimas savo ruožtu lems, kokiame pasaulyje Amerika toliau egzistuos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos karinės pergalės Ukrainoje atveju pasaulio lauks tamsūs laikai, o JAV tai reikš pasaulio lyderystės praradimą. Tai interviu „Politico“ pareiškė gerai Rusiją išmanantį ekspertė, buvusi kelių JAV prezidentų patarėja Fiona Hill.

Anot jos, Ukrainos pergalė ar pralaimėjimas daugiausia priklauso nuo to, ar amerikiečių pagalba ir toliau plauks. Tačiau Ukrainos pergalė ar pralaimėjimas savo ruožtu lems, kokiame pasaulyje Amerika toliau egzistuos.

Anot Hill, pasaulis, kuriame Putinas laimi Ukrainoje, yra pasaulis, kuriame JAV įtaka pasaulyje mažėja, kur Iranas ir Šiaurės Korėja yra drąsinami, kur Kinija dominuoja Indijos ir Ramiojo vandenyno regione, kur Artimieji Rytai tampa nestabilesni ir kur branduolinės energetikos platinimas augs tiek tarp Amerikos sąjungininkų, tiek tarp priešų.

„Ukraina dabar tapo mūšio lauku už Ameriką ir Amerikos ateitį – ar mes tai matome, ar ne – už mūsų gynybinę laikyseną ir pasirengimą, už mūsų reputaciją ir lyderystę. Putinui Ukraina yra karas prieš JAV, siekiant pašalinti JAV iš pasaulinės arenos“, – sakė buvusi kelių JAV prezidentų patarėja.

 

Ji taip pat pažymėjo, kad Kinija atidžiai stebi, kaip Europa ir JAV reaguoja į Rusijos agresiją Ukrainoje. Pekinas atsižvelgs į reakcijas vykdant politiką Taivano, Pietų Korėjos ir Japonijos – svarbių Amerikos sąjungininkių Azijoje – atžvilgiu. Šios šalys puikiai supranta, ką joms reikš Ukrainos pralaimėjimas, todėl jos taip aktyviai padeda Kyjivui.

Fiona Hill pabrėžia, kad JAV atsisakymas remti Ukrainą kritiniu momentu, ypač atsižvelgiant į gėdingą amerikiečių pabėgimą iš Afganistano 2021 metais, privers Amerikos sąjungininkus ieškoti kitų strateginių partnerių globalių grėsmių fone.

 

„Putinas galės pateikti gana galingą pasakojimą apie „Jungtinių Valstijų nesugebėjimą vykdyti savo įsipareigojimų ir savo, kaip tarptautinio lyderio“ vaidmens praradimą. Mes (Vakarų šalys) „kibsime vieni kitiems į gerkles.“ Jokiu būdu tai nesibaigs gerai. Bus gėda, kad nuvylėme ukrainiečius. Manau, kad kiltų kaltinimų audra“, – sakė Hill ir pridūrė, kad Ukrainos pralaimėjimas išprovokuotų ir kitus agresorius visame pasaulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(89)
(3)
(86)

Komentarai ()

Susijusios žymos: