FIFA 2022: Kataras meta iššūkį dykumos karščiui  (3)

Šių metų gruodžio 2 dieną FIFA vykdomasis komitetas, posėdžiausiantis Ciūriche, nuspręs, kur bus rengiami 2018 ir 2022 metų pasaulio futbolo čempionatai. Pirmą kartą istorijoje labiausiai pasaulyje laukiamas ir žiūrimas sporto renginys gali įvykti Artimuosiuose Rytuose, nes rimtą paraišką pateikė Kataras. Vienas iš jo svarių argumentų – modernios ir itin aplinkai draugiškos sporto arenos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Balandžio 28 dieną Kataras paviešino kai kuriuos nuveiktus darbus ir planus. Žadama, kad jeigu šaliai bus patikėta surengti 2022 metų pasaulio futbolo čempionatą, tai jis vyks dar nebūtoje aplinkoje: šešiems stadionams, treniruočių aikštėms, sirgalių zonoms statyti bei rekonstruoti bus panaudotos ekologiškos medžiagos. Tačiau yra kita problema – karštis. Dėl to Kataras žada įgyvendinti beprecedentį projektą – pirmą kartą sporto varžybų, kurios vyksta atvirame ore, istorijoje bus kondicionuojami ne tik stadionai ir treniruočių aikštės, bet ir už sporto arenų ribų esančios sirgalių bei pasilinksminimų zonos. Pabrėžiama, kad oro vėsinimo sistema taip pat bus aplinkai draugiška, neišskirianti CO2. Kokia tai bus technologija, kol kas smulkiai nedetalizuojama, tik pranešama, kad tam bus panaudota saulės energija, o oro temperatūra minėtose erdvėse neviršys 27º C.

Organizacinio komiteto „Qatar 2022“ pirmininkas, valstybės vadovas šeichas Mohammedas bin Hamadas bin Khalifa Al-Thani sakė: „Šiandien pristatomi mūsų unikalūs stadionai ir moderni oro vėsinimo technologija yra naujausias žingsnis siekiant pirmą kartą istorijoje surengti čempionatą Artimuosiuose Rytuose. Pasaulio čempionatas bus vertingas ir ilgalaikis palikimas visam regionui, o mūsų visų aistra, futbolas, suburs įvairias tautas ir kultūras.“

Organizacinio komiteto vykdomasis direktorius Hassanas Abdulla Al Thawadi pridūrė, kad visas sporto arenas ir visuomenines erdves sujungs visiškai integruota naujai statomo metro ir maršrutinių autobusų sistema. Svečiai ir sirgaliai visas arenas galės patogiai pasiekti visuomeniniu transportu, o gerai suplanuota transporto sistema įgalins greitai keliauti tarp arenų, todėl sirgaliai per vieną dieną skirtingose arenose galės pamatyti kelias rungtynes.

Tai visiškai įmanoma, nes Kataras yra nedidelė šalis. Ji įsikūrusi Persijos įlankos pusiasalyje, jos pakrantės ilgis 563 km, o siauriausioje vietoje turi 60 km ilgio sausumos sieną su Saudo Arabija.

Stadionas „Al-Shamal“

Arena iškils Kataro šiaurinėje dalyje ant Persijos įlankos kranto. Žvelgiant iš oro ji primena didelę tradicinę vietos žvejų valtį dhow. Tikimąsi, kad apie 10% žiūrovų į jį atvyks iš kaimyninio Bahreino, kurį su Kataru sujungs vadinamasis Kataro ir Bahreino draugystės tiltas. Tai bus ilgiausias pasaulyje kabantis tiltas.

Stadionas „Al-Khor“

Jis talpins 45 330 žiūrovų. Stadionas iškils šalies šiaurės rytuose, aplink jį bus pasodintas didelis parkas. Statinio siluetas primena asimetrišką jūros kriauklę ir kai kurie žiūrovai iš savo vietų galės grožėtis ir Persijos įlankos panorama.

Stadionas „Al-Wakrah“

Pietinėje šalies dalyje iškilsiančiame stadione rungtynes galės stebėti 45 000 žiūrovų. Aplink jį bus pasodintas didelis parkas, kuriame taip pat iškils „teminis“ baseinas, SPA kompleksas ir prekybos centras. Priešais pagrindinį įėjimą bus didelė aikštė, kurioje vyks įvairūs sirgaliams skirti renginiai.

Stadionas „Al Gharafa“

Jei Kataras laimėtų teisę rengti pasaulio čempionatą, būtų iš esmės rekonstruoti ir du esami stadionai. „Al Gharafa“ yra prie šalies sostinėje Dohoje ir sėdimų vietų skaičius jame būtų padidintas dvigubai – iki 44 740. Stadiono fasadas – labai spalvingas, nes jam apipavidalinti būtų panaudos visų šalių, kurios dalyvaus 2022 metų pasaulio čempionato atrankos varžybose, vėliavų spalvos. Tai, anot organizatorių, simbolizuotų tautų draugystę ir didintų toleranciją. Taip pat būtų rekonstruotas ir „Al Rayyan“ stadionas, esantis už 20 km nuo Dohos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Eversus
Eversus
(1)
(0)
(1)

Komentarai (3)