Pentagonas "švitins" kareivių smegenis  (24)

Į JAV karių šalmus gali būti įdiegti ultragarso bangų siųstuvai, kurių impulsai tiesiogiai veiks tam tikrus galvos smegenų centrus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Gynybos departamento Priešakinių gynybos tyrimų agentūra (DARPA) finansuoja Arizonos universitete vykdomą tyrimų programą, kuria siekiama sukurti per kaukolę smegenis veikiančių ultragarso impulsų technologiją, praneša leidinys „Armed with Science“.

Pasak programos vadovo, Arizonos universiteto profesoriaus adjunkto Williamo J. Tylerio, vieno iš ultragarsinę medicinos techniką kuriančios bendrovės „SynSonix“ steigėjų, ši karių šalmuose įdiegta technologija suteiktų kariams galimybę kontroliuoti tam tikras savo smegenų sritis. Tai leistų sumažinti stresą, sustiprinti budrumą ar net sumažinti skausmą sužeidimo metu, teigiama pranešime.

Manipuliavimas žmogaus smegenų funkcijomis siekiant sustiprinti karių protavimą ir situacijos suvokimą mūšio sąlygomis seniai domino ir DARPA, ir įvairių karinių tyrimų laboratorijų specialistus, tačiau iki šiol technologinės galimybės šioje srityje buvo ribotos, rašo „Armed with Science“. Pavyzdžiui, gilaus smegenų stimuliavimo metodas reikalauja, kad į smegenis chirurginiu būdu būtų įsodinti elektrodai, galintys veikti smegenų audinius. Ne tokie invaziniai metodai, tarp jų ir tiesioginė magnetinė stimuliacija (TMS, transcranial magnetic stimulation), pasižymi ribotu poveikiu ir gana nedideliu tikslumu.

Tačiau daktaras Williamas J. Tyleris tvirtina, kad jo vadovaujamojoje Arizonos universiteto laboratorijoje buvo atrastas būdas, kaip galima įveikti minėtus apribojimus. Pasak jo, pavyko sukurti naują technologiją, paremtą smegenis tiesiogiai veikiančiais ultragarso impulsais. Ji galinti tiksliai veikti reikiamus smegenų centrus nuotoliniu būdu, nenaudojant chirurginio įsikišimo.

Mokslininkas tvirtina, kad ši technologija yra maždaug 5 kartus tikslesnė, nei TMS, ir gali dar labiau sustiprina efektus, stimuliuojant giliai po smegenų žieve esančius sluoksnius.

Ši technologija, „įpakuota“ kareivių šalmuose, leis jiems tarsi spragtelėjus jungiklį pradėti stimuliuoti įvairias savo galvos smegenų sritis, pavyzdžiui, norint pailsėti ir pašalinti mūšio lauke patirtą stresą, arba sustiprinti budrumą ilgai išbuvus be miego. Teigiama, kad tokius šalmus dėvintys JAV jūrų pėstininkai galėtų netgi sumažinti skausmą sužeidimo atveju – netgi be nuskausminamųjų vaistų. O dar svarbiau tai, kad po galvos sužeidimų ši technologija galėtų apsaugoti nuo smegenų pabrinkimo ir medžiagų apykaitos sutrikimo pasekmių – būtent tai yra viena dažniausių ilgai trunkančių ligų po galvos smegenų traumų priežasčių, teigiama pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (24)