Domantas Tracevičius. ESO pinigaujasi iš daugiabučiuose saulės elektrines kartu pasistačiusių vartotojų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

infoguru 2023-12-19 18:15
Labai idomi tema. ESO ir/ar kokia ten "VERT tarnyba" gal apskirtai galėtų pagrįsti tuos savo skaičius iš panašu, kad gautus iš oro... nes pagal "Kainas, galiojančias nuo 2024.01.01 (patvirtinta VERT nutarimu)" atsiskaitymas kilovatvalandėmis kiekiu pagal procentus nustatytas 33%. Iki šiol buvo 12%. Pokytis - 175 % Tai jiems palieki 12% tai 33%. Iš kur tie skaičiai? Kuo jie pagrįsti? Kodėl ne 25, ne 31, ne 30, ne 60%. Gal žurnalistai galėtų pasiaiškinti ir išaiškinti visuomenei, nes neišaiškinus ir logiškai nepagrindus asocijuosime tai su lupikavimu.
donatasv 2023-12-19 18:25
Visada buvo 30+ % tik šeis metais padarė 12%. Kainų sudarymą vert pakomentavo. Kai kilovatvalandės kaina didelė reik mažiau kwh, kad atpirktum naudojimasi tinklais. Kainą paskaičiavo pagal numatomą kwh kainą kitais metais. Nėra čia jokios sąmokslo teorijos.
bahuriux 2023-12-19 19:13
Buvo keli metai atgal net ir 41% už "pasaugojimą".
gytis13 2023-12-19 19:50
Šiaip nieks netrukdo įsirengti akumuliatorius ir dirbti atskirai nuo tinklo. Nieko mokėti nereiks...
Stebėtojas 2023-12-20 07:53
Gyti, gal žinai pigų ir kompaktišką (lagamino dydžio) akumuliatorių į kurį tilptų 2MWh?
immortallt 2023-12-20 08:40
ESO kainų nenustato. Kainas nustatė VERT. Į ESO pasiūlymus VERT net neturi normaliai atsižvelgti. Ir pinigaujasi, keistas terminas. Dėl tokio apmokestinimo šiaip pinigaujasi labiausiai negaminantys vartotojai, išnaudojantys mažiausiai savo įvado galios. ESO pelnas yra fiksuotas ir žemas, skaičiuojamas nuo turto likutinės vertės pagal VERT skelbiamą WACC, kuris atnaujinamas kiekvieną mėnesį. Infoguru, iki šiol buvo...? Iki šiol buvo vienus metus, kai priskaičiavo nesąmonių, kad elektros kaina didmeninė rinkoje bus kažkas ~250€/MWh. Buvo kažkur arčiau 120€/MWh. Normalus procentas buvo ~30%. Kas dėl daugiabučių, problema ta, kad savininkai tarpusavyje nesugeba susitarti. Sugebėtų, nereikėtų ESO mokėti beveik iš vis nieko. 2 MWh, o kodėl ne 2 TWh, jei lempinius skaičius šaudom?
drovosek 2023-12-27 12:04
atsiprasau, kad senon istorijon rasau. prasom https://www.youtube.com/watch?v=5ViWYSz4014 kompaktiskas 15kw baterija ir 10 kw inventorius (kurio namu uki per akys)
Šaras 2023-12-27 12:46
Tokia baterija tik vasaros naktim padengt...
immortallt 2023-12-27 13:15
Kai neskiriama galios ir energijos kiekio matavimo vienetų - viskas aišku, apie ką eina diskusija. O kai dar ir būsto plotą rašo tais pačiais kW, tai iš vis aišku, kad su nieko nesigaudančiu asmeniu diskutuoji. Cheminis akumuliatorius niekada nebuvo ir greičiausiai niekada ir nebus tarpsezoniniam elektros energijos saugojimui. Tam nėra tikslo, prasmės, pakankamos naudos. Būti off-grid iš viso yra pigiau tik tais atvejais, kai tas tinklas yra toli. Diversifikacija visada bus svarbi užtikrinti elektros energijos patikimumą. Net jei įvaldysime termobranduolinę energetiką iki tiek, kad tai bus tas pats kaip kokios gamyklinės staklės, kurias atveža ir per porą dienų sumontuoja, ar koks lėktuvo variklis, net tada diversifikacija išliks svarbi, nes visada bus nenumatytų situacijų, nekalbant apie tai, kad pikiniams poreikiams tenkinti tai netiks. O dabar paprasta matematika, šią žiemą kol kas vartojamos elektros kaina kažkur 50-60€/MWh siekia. Pagamintos elektros savikaina vis tiek išlieka didesnė, kažkur 80-90€/MWh, čia net kai tiek saulės elektrinių pastatė per trumpą laiką, o vėjo elektrinių dar nespėjo pastatyti. Kitais metais gruodžio mėnesį elektra bus pigesnė, nes daug parkų iki to laiko pastatys. Tada ir bus didžiausia akumuliatoriaus nauda, kai bus paroje ~4 valandos per parą (2 ryte ir 2 vakare), kai elektros kainos bus aukštos, nes supuls visi namo ir sujungs virykles ir t.t., o tada likusią parą elektra bus daug pigesnė, kelias valandas dažnai bus arti nulio. Tada ir naudosi akumuliatorių, kad pasikrauti pigią elektrą ir numesti brangiai. Taip pat akumuliatorių naudosi tam, kad galėtum pajungti daugiau saulės elektrinių, nei šiaip leidžia elektros tinklai. Aš pvz. planuoju jūrinį akvariumą kai baigsiu su kitais darbais name. Tada yra variantas statyti atskirą ups'ą akvariumui, kad veiktų visą laiką filtras (išsijungus filtrui nuostoliai žuvų/koralų kaina gali būti didesnė nei akumuliatoriaus kaina), arba statyti akumuliatorių prie saulės elementų. Tada klausimas yra akumuliatoriaus dydis. Iš esmės su 15 kWh akumuliatoriumi galėčiau gyventi nuo kovo mėnesio iki spalio pabaigos/lapkričio vidurio. Tada lieka keli mėnesiai ir klausimas kaip spręsti atjungimus ilgiau nei 12 valandų. Pasidariau išvadą, kad geriausia už porą šimtų eurų pasiimti benzininį generatorių ~1,5-2,5 kW galios, su kuriuo kraučiau akumuliatorių, ir tada 24/365 galėčiau išgyventi be tinklo. Išgyventi, ne tikslingai nuo jo atsijungti. Atsijungti neapsimoka.
gytis13 2023-12-27 14:44
Aš tik įsiterpsiu kad elektra nulio galutiniam buitiniam vartotojui nekainuos kad ir kiek parkų kas pastatys. Elektra minimaliai kainuos tiek kiek kainuoja skirstymo tarrifas, t.y. gal 7cnt/kW. Todėl ir pasaugojimas kainuoja kažkur panašiai. Kitaip ESO bankrutuos.