Prognozuojama, jog natūralių medžiagų rūbai netolimoje ateityje sparčiai brangs  (6)

Pigių drabužių era, kai marškinėlius per išpardavimą gali nusipirkti už 2 svarus sterlingų, o džinsus už 4 svarus sterlingų, gali baigtis, mat medvilnės kaina sparčiai kyla ir jau yra didžiausia per pastaruosius 15 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Potvyniai dviejuose pagrindiniuose medvilnės tiekėjuose, Pakistane ir Kinijoje, nuniokojo derlių, kaip reikiant kilstelėdami kainas.

Didžiosios Britanijos pigių drabužių tinklas „Primark“ jungiasi prie kitų mažmenininkų ir įspėja klientus dėl išaugusių medvilnės, taip pat ir jos gaminių, kainų. Prekybininkai neslepia, kad kainas aukštyn kels ir Didžiosios Britanijos sprendimas nuo sausio pakelti PVM iki 20 proc.

„Primark“ sėkmės paslaptis – pigūs madingi drabužiai, kur marškinėlius vyras ar moteris gali įsigyti už 2 svarus sterlingų, o džinsų porą už 4 svarus sterlingų. Kaip ten bebūtų, panašu, kad šiemet tokių kainų pakartoti nebepavyks, kai kartu su pavasario kolekcijomis kils ir kaštai.

Vos prieš mėnesį kitas Didžiosios Britanijos drabužių tinklas „Next“ įspėjo, kad kitais metais kainos gali kilti 8 proc. Džinsų gamintojai „Levi Strauss“ ir „Hanebrand“, kurie valdo „Wonderbra“ prekybos ženklą taip pat įspėja apie augsiančias kainas. Pigių drabužių tinklas „H&M“ taip pat nerimauja dėl augančių medžiagų kainų.

„Primark“ teigia, kad jų pardavimų augimas sumažėjo 4 proc. per pastaruosius tris mėnesius. Kompanija baiminasi, kad augančios drabužių kainos dar labiau nusmukdys pardavimų rezultatus.

Šiaurės rytų Kiniją ir Pakistaną nusiaubę potvyniai medvilnės kainą per pastarąsias savaites pakėlė daugiau negu 700 proc. Potvyniai nuniokojo per 4,25 mln. akrų žemės, nusinešdamos apie 25 proc. medvilnės derliaus. Per vieną mėnesį didmeninė medvilnės kaina, kuri anksčiau buvo 10 JAV centų už svarą, pakilo iki 83 JAV centų, sumušdama penkiolikos metų rekordą.

„Cotton Council International“ generalinis direktorius Allen Terhaaras sako: „Medvilnė sudaro 15 – 20 proc. žmonių dėvimų tekstilės komponentų. Produkcijos vartojimas visame pasaulyje auga, o dabar auga ir kainos“.

Analitikai sako, kad marškinėliai, kuriuos iki šiol buvo galima įsigyti už 7,99 svarus sterlingų, brangs vienu svaru, o džinsai, kurie iki šiol kainuodavo po 50 svarų sterlingų, gali pabrangti ir 5 svarais sterlingų. Kinijos analitikas Wang Yong teigia: „Dėl šių metų neprognozuojamų orų susitraukė žaliavos, todėl medvilnės pirkėjams bus sunkiau jos gauti“.

Didesnės medvilnės kainos gali išprovokuoti drabužių gamintojus naudoti daugiau žmonių sukurtų sintetinių medžiagų, tad natūralių medžiagų rūbai gali dar labiau pabrangti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)