FAB-500. Sovietinis karo monstras. Rusija atnaujina mirtiną ginklą  (1)

Rusija naudoja FAB-500 aviacines bombas, kad daužytų įvairius objektus Ukrainoje. Ukrainiečiai tiria nesprogusias bombas ir nuolaužas, kad susipažintų su šiuo ginklu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma nesprogusių rusiškų bombų Ukrainoje yra surenkamos ir kur nors saugiai susprogdinamos. Tai - saugiausias ir efektyviausias jų atsikratymo būdas. O nesprogsta jos gana dažnai, ypač jei krenta į minkštą dirvožemį. Bet ir nuolaužas galima tirti.

Šių metų spalį prie Orichivo Zaporižios srityje buvo surinktos FAB-500 bombos nuolaužos. Ant jų matomos žymos rodo, kad ši bomba buvo surinkta 2023 metais. Palyginę kai kuriuos komponentus su rastais anksčiau (pavyzdžiui, su anksčiau Bachmute rasta 2022 metais pagaminta bomba) ukrainiečių ir britų ekspertai nustatė, kad rusai ir toliau tobulina savo FAB-500.

Pavyzdžiui, spalį rastoje bomboje aptiktas navigacijos modulis „Komet-M“, šiaip skirtas dronams. Bombos elektronika yra maitinama dviejų baterijų, kurios taip pat tiekia energiją aerodinaminiams valdymo paviršiams (FAB-500 yra sklendžianti valdoma bomba). Bombos skrydžio valdymas vykdomas vadinamuoju UMPK moduliu - priedu, kuris paprastą kvailą bombą paverčia išmania. Rusai kurdami UMPK greičiausiai sėmėsi įkvėpimo iš amerikiečių JDAM.

Britų tyrimų grupė „Conflict Armament Research“ nustatė, kad rusai per naujausius FAB-500 atnaujinimus pailgino bombos sklendimo nuotolį 35-40 km. Akivaizdu, kad rusams tai svarbu - jie nori mėtyti tas bombas toliau nuo ukrainiečių oro gynybos sistemų veikimo zonos.

 

Beje, įdomus faktas - panašu, kad rusai tyčia pašalino kai kurių elektronikos komponentų atpažinimo ženklus, kad nuslėptų jų kilmę. Kas pasakys, ar jie taip bando klaidinti ukrainiečius ir jų partnerius, ar nenori, kad pačioje Rusijoje iš gamyklų sklistų kalbos apie naudojamą užsienietišką elektroniką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(1)
(7)
(-6)

Komentarai (1)