„Gali tekti atimti balsavimo teisę iš Vengrijos.“ To jau per daug. Ko pareikalavo Orbanas  ()

Vengrijos retorika pasikeitė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vengrija gali atšaukti veto dėl 50 mlrd. eurų ES pagalbos Ukrainai paketo, jei finansavimas bus peržiūrimas kasmet.

Apie tai, antradienį, sausio 9 d., pranešė „Politico“, remdamasi trijų Europos diplomatų suteikta informacija.

Budapeštas pareiškė, kad gali panaikinti veto, jei Europos Vadovų Taryba patvirtins balsavimą dėl lėšų skyrimo kasmet.

Praktiškai tai suteiktų Vengrijos ministrui pirmininkui Viktorui Orbanui teisę kasmet blokuoti ES finansavimą Ukrainai arba gauti nuolaidas iš Briuselio už veto teisės atsisakymą, pažymi laikraštis.

Teigiama, kad Vengrija šį pasiūlymą suformulavo per 27 ES biudžeto ekspertų susitikimą praėjusį penktadienį ir nusiuntė atitinkamą dokumentą ES Tarybai, kuriai šiuo metu pirmininkauja Belgija.

Anot su derybomis susipažinusio diplomato, pagal Vengrijos pasiūlymą ES dotacijų ir paskolų forma Ukrainai kasmet skirs 12,5 mlrd. eurų, o tai per ketverius metus sieks Europos Komisijos pasiūlytą 50 mlrd.

Tiesa, kai kurie ES diplomatai skeptiškai žiūri į šį pasiūlymą, nepaisant to, kad pasikeitė Vengrijos retorika. Šalis anksčiau kategoriškai priešinosi lėšų skyrimui Ukrainai bet kokia forma. Jie pabrėžia, kad Vengrijos pasiūlymas negarantuoja nuspėjamo rezultato Ukrainai.

 

„Septynerių metų ES biudžetas skaičiuojamas aiškiai apibrėžtam laikotarpiui. Metai į metus jo daryti (derinti – red.) nebus įmanoma“, – sakė vienas iš diplomatų.

Gruodį Vengrija vetavo „megapaketą“, apimantį pagalbą Ukrainai, išlaidas migracijos programoms ir ES solidarumo ir gynybos fondo finansavimą, primena Korrespondent.net. Vėliau Viktoras Orbanas įvardijo 50 milijardų eurų atblokavimui Ukrainai sąlygą  – visų Budapeštui įšaldytų lėšų išmokėjimą.

ES vis dažniau pasigirsta nuomonių, kuriomis siekiama atimti iš Vengrijos balsavimo teisę.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(209)
(4)
(205)

Komentarai ()

Susijusios žymos: