„Russians go home!“ Šalyje prasidėjo rimtos problemos dėl imigrantų iš Rusijos  ()

Įtampa dėl imigrantų iš Rusijos auga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjus savaitei po to, kai Rusijos invazija į Ukrainą sukėlė rusų imigrantų antplūdį į kaimyninį Sakartvelą, vienas jaunas šalies politikas socialinėje žiniasklaidoje paskelbė instrukcijas, kaip elgtis su rusais. „Išlaikykite šaltą atstumą“, – patarė opozicinės partijos „Europos Sakartvelas“ narys Giorgis Noniašvilis. Tarp kitų patarimų buvo ir nesišypsoti – „priešui nesišypsok“ – bei neatsakinėti į rusiškai užduodamus klausimus, skelbia „Moscow Times“.

G. Noniašvilio patarimai atspindi Sakartvelo visuomenėje paplitusį požiūrį į pastarojo meto rusų imigracijos bangas: tam tikras neišvengiamumo jausmas, bet kartu ir gilus nepasitikėjimas, jei ne tiesioginė baimė.

Didžiausią susirūpinimą dėl Rusijos imigracijos kelia politiniai klausimai, konkrečiai – numanomi saugumo iššūkiai. Sakartvelo politikos ekspertai ir politikai išreiškė susirūpinimą, kad slapti agentai gali įsiskverbti į imigrantų bendruomenes ir paversti jas Rusijos minkštosios galios įrankiais – ir pretekstu dar didesnei Rusijos, kuri 2008 m. kariavo penkių dienų karą su Sakartvelu ir iki šiol kariškai kontroliuoja penktadalį Sakartvelo teritorijos, karinei agresijai. Kitas didelis pavojus – nusikalstamumo ir korupcijos didėjimas.

 

Šiems nuogąstavimams pritaria dauguma Sakartvelo gyventojų. Tbilisio gatvėse neretai galima pamatyti grafičius su užrašu „Russians go home!“; prie Larsi sienos perėjimo punkto į Sakartvelą imigrantai buvo sutikti demonstracijomis; Tarptautinio respublikonų instituto apklausos duomenimis, 2023 m. pradžioje 79 proc. sakartveliečių manė, kad Rusijos piliečiai neturėtų turėti teisės įvažiuoti į šalį be vizos, įsigyti nekilnojamojo turto ar atidaryti verslą. Dar 2022 m. kovo mėn. 66 proc. sakartveliečių pritarė vizų režimo tarp abiejų šalių įvedimui (šiuo metu Rusijos piliečiai gali gyventi Sakartvele be vizos iki vienerių metų).

 

Nenuostabu, kad opozicija bando pasinaudoti šiomis nuotaikomis ir vyriausybės nenoru jas spręsti prieš 2024 m. numatytus parlamento rinkimus. Lapkričio 20 d. provakarietiškos partijos „Lelo“ vadovas Mamuka Chazaradzė pasiūlė nemažai apribojimų rusų imigrantams, įskaitant vizų režimo įvedimą ir draudimą pirkti žemę bei nekilnojamąjį turtą.

Vos po kelių dienų Michailas Saakašvilis, kuris 2008 m. karo su Rusija metu buvo Sakartvelo prezidentas, o dabar faktiškai vadovauja didžiausiai opozicinei partijai UNM, pažadėjo priimti dar radikalesnius teisės aktus, pagal kuriuos Rusijos piliečiai būtų priversti per metus parduoti savo turtą Sakartvele ir išvykti iš šalies.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(178)
(0)
(178)

Komentarai ()

Susijusios žymos: