„Įspūdingi smūgiai. Žala didžiulė.“ Ukraina pradeda monstrišką puolimą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

gytis13 2024-01-26 21:30
Geriau saugoti pradės tuos objektus ir viskas. Kažkaip Maskvoj po pirmo šoko seniai jau kas nors parūko
donatasv 2024-01-26 21:54
Kad geriau saugoti tam reikia išteklių. Teritorija didelė, taškų kuriuos atakuoti galima yra daug. Bent jau aš nesupranto kodėl Ukraina tiek ilgai delsė ir nesiėmė tokių žingsnių ankščiau. Būčiau tokį šou orginazavęs kai atakavo Ukrainos elektros tinklus ir šldymo taškus.
kestutisz 2024-01-26 23:58
Reikia turėti ir kuom. Vakarai tokiom užduotim nieko neduos (o ir tikėtina neturi - ten gi kokių tomahawkų daržas, smulkesnių tolimo nuotolio nelabai net nenumatyta), reikia gamintis savo. O gamyba tai ne tik korpusas ar variklis - dar ir navigacija.
donatasv 2024-01-27 00:26
Prireikus droną su gps ir aš surinkčiau neturėdamas patirties kreivą šleivą bet kažkiek skristų, o čia valstybės mastu tereikė pradėt. Žinojo, kad karas bus bet vietoje to, kad ruoštūsi pešėsi tarpusavyje žiūrėdami ką pavogt. Putino pakalikų įtaka... Tas gps nėra jau toks stebuklas šeis laikais kai turi išdirbtas bibliotekas. Atremti tokius smūgius jau reikia rimtesnio pasiruošimo tiek ginkluotės atžvilgiu tiek karių budėjimais ir t.t. niekad nežinosi iš kur ir kada gali atskrist.
kestutisz 2024-01-27 10:58
Tai tas naminis dronas nelabai skiriasi nuo didelio, tik aišku komponentų kaina ne ta. Jei ir koks 5 colių dronas tilps į 300e, tai 7, kažką nešantis jau mažiausiai dvigubai. Jei (o tai būtina, ir nėra neįmanoma) dar ir šalis sugalvotų gaminti savo komponentus - kaina tai dar dvigubai, bet na šalis būtų nepriklausoma nuo kinų (ir tą jau iš lėto pradeda suvokti Ukrainonoje, tiesa entuziastai - skanuoja variklių kontrolerius, flight kontrlerius, bando vyniot variklius etc, bet irgi valstybiniu mastu dar nesuvokia būtinumo - ką mum dabar reikia ne tik suvokti, bet ir skubiai pradėti daryti). Nu bet esmė yra navigacija, 200, 300km čia jau net kaip retranslaitorius pakeltas lėktuvas/aerostatas nebūtinai padės. Kadangi rusai irgi nesuvokia karo tai dar galima naudoti tv/radio stotis kaip radio švyturius. Ždž čia kur kas daugiau darbo nei surinkti patį lėktuvą.
donatasv 2024-01-27 11:17
Aš kažkaip kitaip gal įsivaizduoju droną. Kam retransletorius? Palydovų neužtenka? Paleidau ir pamiršau principu? Leidžaint iš jūros į pakrantę pažeme čia radarai nelabai aptiks, jei tarkim atakuojamas objektas netoli kranto aptikimas, pranešimas ir numušimas komplikuojasi. Elektra čia nelabai padės nuskristi kelis šimtus km pagal mano supratimą čia jau reik vdv. Panašius į mopedus kur leidžia putka į Ukrainą. Čia atakuoji stacionarų objektą ne judantį tai papildomas operatoriaus įsikišimas nėra būtinas.
kestutisz 2024-01-27 11:41
Tai dronas skris valandom, gali ir užduotis pasikeisti, ir gps nebūti. Tarkim kur kokius shahedus ardė tai sakė įvairiom kryptim gal 6 skirtingi gps imtuvai sudėti, kad nu gal kažkuris pagaus gps/glonass/baidu. Ir kai jie skrenda - juos mato iš toli, jie labai nepaslankūs ir nuspėjami - spėja nuvažiuot mobilūs ekipažai ir numušt. Bet jie kai naudoja civilių terorizavimui tai kaip ir nelabai svarbu. O jei ukrainiečiai nori kažką rimtai pažeisti jiem reikalingas ir valdymas - gal pvz siunčiant spiečių pagrindnis taikinys nebuvo kliudytas ir reikia ten mest likusius, arba atvirkščiai - čia jau pataikėm imam secondary. Nors tam irgi galima surast kokia radio stotį kur už pinigus norimą muziką groja - jei užduotis viena - vieną užsakai, jei kita - kitą, fm radija ir atpažinimas nėra neįimanoma :)
immortallt 2024-01-27 11:57
Maskolių infrastruktūra, tai ne tik pačios gamyklos, kurių yra didelių dešimtimis. Tai ir natotiekiai ir dujotiekiai kurie tęsiasi tūkstančius kilometrų. Tūkstančiai gręžinių. Tada keletas uostų su daug pakrovimo stočių. Nepastatytsi visur oro gynybos, antžeminės/antvandeninės gynybos, ypač kai prie vamzdynų net privažiuoti daug kur sunku, infrastruktūros kelių nėra, žmonių aplinkui irgi nėra šimtais kilometrų.
kestutisz 2024-01-27 12:06
Ir tą reikia daryti greitai, kol visokie ten "teisių gynėjai" nepradėjo protestuoti, ne nu mol negražu vargšus rusus taip mušt, jie gi sušalt gali...
donatasv 2024-01-27 12:11
Labai jau smarkiai išsipleti ir komplikuoji viską. Ko realiai galima išvengti tinkamai pasiruošiant. 6gps imtuvai ar vienas šioje vietoje nelabai kas keičiasi. Energijos sanaudos ir galbūt kažkos duomenų apdorojimo modulis kuris susives viską į masyvą ir toliau jau paskirstys veiksmų seką pagal duomenis. Bent jau atakuojant iš jūros pakrantės objektus nebus jau tiek daug laiko kaip Ukrainoje kur skrenda pastoviai sausuma ir liaudis praneša pakankamai anksti.
immortallt 2024-01-27 13:52
Ir kas iš tų protestų? Ukrainos spec. pajėgoms manai rūpės? Gi jie nieko oficialiai nepadarė, ten "gedimai".