Portugalijos eko-miestą valdys centrinis kompiuteris  (9)

Naujas ekomiesto Portugalijoje projektas daugelį savybių pasiskolino iš biologijos - jam valdyti bus naudojami centralizuotos kompiuteriniai "smegenys", nuo kurių sprendimų priklausys tokios funkcijos, kaip vandens sunaudojimas, atliekų perdirbimas ir energijos sąnaudos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu tai yra bene vienas didžiausių užmojų įgyvendinti miesto "metabolizmo" idėją, pagal kurią urbanizuotos gyvenvietės projektuojamos pagal gyvųjų organizmų veiklos principus. "PlanIT Valley" slėnis, kuriame turėtų būti įgyvendintas naujasis projektas, yra netoli Paredes miesto. Čia kažkada ateityje turėtų būti įrengtas ištisas jutiklių tinklas, kuris savo struktūrą primins gyvo organizmo nervų sistemą. Juo bus surenkami aktualūs duomenys ir atliekamas miesto valdymas.

Projektui vadovauja to paties pavadinimo kompanija "PlanIT", pagal kurios planus slėnis turėtų tapti ne tik mažas anglies emisijas generuojančiu miestu, bet ir europietiška Silicio Slėnio alternatyva. 19 milijardų dolerių kainuosiantys darbai optimaliu atveju galėtų būti baigti 2015 metais, taip aplenkdami analogišką Abu Dabio (Jungtiniai Arabų Emyratai) projektą

"Masdar City" net penkeriais metais, o techniškai jis turėtų lenkti ir Kinijos "Dongtan" projektą. Visi miestą sudarantys išmanieji komponentai, panaudojant "debesų" kompiuterijos (angl. cloud computing) principus, būtų sujungti su Miesto Operacine Sistema (Urban Operating System), kuri veiktų kaip miesto smegenys.

Į projekto partnerių tarpą patenka tokios kompanijos kaip "Cisco Systems", "McLaren Electronic Systems" ir "Accenture". "Cisco" birželį pasirašė sutartį, pagal kurią mieste įrenginės technologinių inovacijų centrą. Pagal dabartinę idėją, didžioji dalis iš 150000 būsimųjų "PlanIT Valley" gyventojų dirbs mokslinių tyrimų sferoje.

Be "smegenų" posistemės, mieste numatyta įrengti savotišką "inkstų" sistemą - vandenį filtruos nendrių ir bambukų augmenija. Virškinimo sistemos funkciją mieste imituos specialios indaplovės dydžio mašinos, kurios žmogaus biologines atliekas ir organines šiukšles perdirbs į biokurą. Speciali kompiuterinės regos sistema turėtų (bent teoriškai) padėti aptikti pasimetusius vaikus ir perduoti juos tėvams. Specialios programos gyventojus informuos apie eismą ir kitus miesto kasdienybės aspektus.

Miestas turėtų veikti autonominio ciklo principu - viskas, kas nereikalinga, būtų perdirbama į naudingus produktus. Pavyzdžiui, virtuvės reikmėms naudojamas vanduo bus kaupiamas tualetų bakeliuose. Vandens valymo lagūnoje augantys augalai reguliariai bus nupjaunami ir perdirbami į biokurą. O karštas oras iš didžiulio skaičiavimo centro bus recirkuliuojamas siekiant apšildyti kitus namus. Tuo tarpu patys namai bus projektuojami ir statomi šešiakampio formos, taip siekiant padidinti naudingą erdvę. Statybų darbai turėtų prasidėti jau šių metų pabaigoje. Tiesa, projektas yra išties ambicingas, todėl kritikai iškart nurodo esmines finansavimo kliūtis - kai kuriais įvertinimais, projektui reikia surinkti dar bent 10 milijardų dolerių, kad jį pavyktų sėkmingai užbaigti. Nepaisant to, ši koncepcija yra įdomi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)