Nuostolingiau nei 10 metų Afganistane. Kam rusams Avdijivka?  ()

Miesto užėmimas pirmiausia yra motyvuotas politiškai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusai jau beveik keturis mėnesius vykdė nesėkmingas puolimo operacijas prieš Avdijivką, bandydami apsupti miestą iš pietų ir šiaurės. Kremlius išsiuntė daugiau nei 40 tūkstančių karių šturmuoti mažą miestą, esantį 13 kilometrų nuo Donecko.

Tačiau sėkmė Avdijivkos kryptimi, nepaisant didžiulių nuostolių, yra svarbi Rusijos propagandai. Apie tai „24 kanalui“ pasakojo Rusijos ir Ukrainos karo veteranas, atsargos majoras Oleksijus Getmanas, pažymėdamas, kad miesto užėmimas pirmiausia yra motyvuotas politiškai.

Okupantai pasakojo, kad tariamai iš Avdijivkos Ukrainos kariškiai apšaudė Donecko turgų. Todėl Rusijos įsibrovėliai sugalvojo kitą tikslą užimti miestą, tariamai neleisti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms apšaudyti kaimyninių miestų.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos majoras prisiminė, kad iš pradžių Avdijivką rusai norėjo paimti prieš Vladimiro Putino spaudos konferenciją gruodžio 14 d., vėliau – prieš sausio 1 d., o dabar iki kovo pradžios, nes V. Putino perrinkimas vyks m. Rusijoje kovo 15–17 d.

„Avdijivkos paėmimas rusams bus taktinė sėkmė, bet ne strateginė. Juk padėtis iš esmės nepasikeis visoje fronto linijoje nuo Kupjansko iki Ugledaro“, – pasakė O. Getmanas.

 

Anot jo, siekdamas nežymios taktinės sėkmės Kremlius metė daugiau karių, nei Sovietų Sąjunga prarado per karą Afganistane.

Per 10 karo metų SSRS neteko 14,5 tūkst. žmonių, o prie Avdijivkos nuo 2023 metų spalio 10 dienos iki šiandien rusai jau prarado daugiau žmonių nei per visus 10 Afganistano karo metų. Todėl be galo sunku tai pavadinti kariniu sprendimu, nes šiame mieste nėra nieko super svarbaus užimti už tokią kainą.

„Jokių galimybių ten neatsivers. Bus kaip su Bachmutu. Bet labai pretenzingai kalbės per savo propagandos kanalus. Tai yra pagrindinė priežastis, kodėl okupantai tai daro“, –- pridūrė Ukrainos karo veteranas.

 

Amerikos žvalgyba apskaičiavo, kad vos per du mėnesius trukusias Avdijivkos paėmimo operacijas žuvo ir buvo sužeista daugiau nei 13 000 Rusijos karių. Tai yra apie 3000 aukų už kiekvieną teritorinio pelno kvadratinę mylią.

 „Oryx Naalsio“ grupės analitikas sausio 22 dieną pranešė, kad patvirtinti Rusijos karių nuostoliai prie Avdijivkos yra daugiau nei 10 kartų didesni nei Ukrainos gynybos pajėgų nuostoliai. Analitikas nuostolių santykį pavadino „beprotišku“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(1)
(18)

Komentarai ()