Sensacija! Rusija atakavo Ukrainą naujausia „Cirkon“ raketa. Kas žinoma (Foto)  (2)

Pasak oro pajėgų atstovo Jurijaus Ihnato, vasario 7 dieną Kijevą atakavusios raketos skrido balistine trajektorija. Tačiau tikslius raketų tipus nustatys ekspertai. Tuo tarpu stebėtojai atkreipia dėmesį, kad šis ginklas gali būti naudojamas ne pirmą kartą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos karo stebėtojai pranešė, kad per masinį Ukrainos puolimą vasario 7 d. rusai smogė Kijevui priešlaivine raketa „Cirkon“.

Tai liudija netipiška skrydžio trajektorija, taip pat detalė, ant kurios nurodytas ženklas – ЗМ22, žymintis šią raketą.

Tuo pačiu metu informacijos apie pačią raketą ir jos statusą Rusijos armijoje yra labai mažai.

„Focus“ išsiaiškino, kas žinoma apie ZM22 „Cirkon“ raketą ir ar Rusija ją tikrai pirmą kartą panaudojo Ukrainoje.

Neįprasta raketos skrydžio trajektorija

Vasario 7-osios rytą tapo žinoma, kad Rusijos Federacijos pajėgos atakavo Kijevą naudodamos įvairių tipų raketas. Per priešo puolimą žuvo keturi žmonės, dar 40 buvo sužeista.

Viena iš raketų, teigiama „Cirkon“, nukrito Kijevo Dnipro rajone. Dėl kritimo susidarė didelis krateris – raketa apgadino požeminę aukštos įtampos liniją.

„Monitoring“ kanalas, stebintis Rusijos raketų paleidimą, atkreipė dėmesį į neįprastą raketos trajektoriją. Stebėtojai atkreipė dėmesį, kad nepaisant Rusijos tvirtinimo, kad ši raketa yra hipergarsinė, garso barjero ji nepramušė. Tuo pat metu kanalas skrydį apibūdino kaip „Kinžal“ ir „Oniks“ hibridą. Buvo pranešta, kad raketa buvo paleista iš okupuoto Krymo teritorijos. Paleidimui buvo naudojamas universalus vertikalaus paleidimo įrenginys.

Ukraina galėjo numušti „Cirkon“

„Defense Express“ apžvalgininkai atkreipė dėmesį į tai, kad Rusijos „superginklas“ vargu ar būtų panaudotas atakuojant elektros linijos atramą. Todėl, jų nuomone, Ukrainos ginkluotosios pajėgos galėjo perimti Rusijos raketą , dėl kurios ji nukrito sostinės Dnipro rajone.

Ukrainos stebėtojai taip pat atkreipė dėmesį į raketos detalę, kuri buvo aptikta krateryje. Ji pažymėta šiai raketai būdingu ženklu 3M22, nes jos pavadinimas yra 3M22 „Cirkon“.

 

Tačiau „Defense Express“ apžvalgininkai pažymi, kad raketa yra per stipriai sudaužyta, todėl ją sunku identifikuoti. Be to, nėra pakankamai informacijos apie 3M22 „Cirkon“, nes ji nebuvo viešai demonstruojama.

Ką sako Ukrainos oro pajėgos

Po raketų atakos Ukrainos oro pajėgos pranešė, kad Rusijos pajėgos panaudojo 29 sparnuotąsias raketas Ch-101/Ch-555/Ch-55, keturias sparnuotąsias raketas Ch-22, tris raketas „Kalibr“, tris balistines raketas „Iskander“, taip pat S-300. Tuo pačiu metu nebuvo paminėta raketa „Cirkon“.

 

Tęsinys kitame puslapyje:




Karinių oro pajėgų atstovas Jurijus Ihnatas televizijos kanalo „Kijevas 24“ eteryje sakė, kad raketos skrido balistine trajektorija, tačiau šiuo metu ekspertai bando suprasti, kokiomis raketomis Rusijos ginkluotosios pajėgos atakavo Ukrainą.

„Viskas, kas nukrito, yra tiriama. Atliekama ekspertizė, po kurios galime pasakyti, kokio tipo raketos buvo.“ – sakė Ihnatas.

Paslaptinga „Cirkon“ – kas apie ją žinoma

Vieša informacija apie 3M22 „Cirkon“ pradėjo pasirodyti 2016 m., o pirmieji bandymai buvo pristatyti 2020 m. Rusijos gynybos ministerija paskelbė apie 3M22 „Cirkon“  įtraukimą į arsenalą 2022 metų birželį.

 

Specialistai pastebi, kad raketos charakteristikos gana prieštaringos ir priklauso nuo publikacijos autoriaus bei pranešimo laiko. Iš pradžių ji buvo aptarta kaip raketa, kurios nuotolis yra iki 400 kilometrų, skrendanti iki 6 machų greičiu ir 300 kilogramų kovine galvute. Vėliau buvo paskelbti patobulinti parametrai: 1000 kilometrų atstumas ir iki 9 machų greitis.

 

Pasak ekspertų, „Cirkon“, kaip ir „Kinžal“, yra kietojo kuro raketa, kuri įsibėgėja iki nemažo greičio, tačiau iš tikrųjų nepajėgi įveikti garso barjero.

Šios raketos nešėjai yra fregata „Admirolas Gorškovas“ ir branduolinis povandeninis laivas „Severodvinsk“.

2022 metų lapkritį Rusijos valstybinė agentūra TASS pranešė apie mobiliojo antžeminio paleidimo įrenginio, galinčio naudoti ir „Oniks“, ir „Cirkon“ raketas, eksperimentinio modelio sukūrimą. Šio komplekso pavadinimas nebuvo paminėtas, tačiau teigta, kad jame, kaip ir „Bastion“ sistemoje, gali būti įrengtos dvi raketos. 2020 metais pasirodė informacija, kad „Bastion“ sistemą planuojama pritaikyti naudoti su „Cirkon“.

 

Specialistai pastebi, kad, nepaisant potencialių galimybių, „Cirkon“ turi didelę gamybos savikainą, o jo naudojimas reikalauja papildomų investicijų, pabrėžia ekspertai. Naujienos apie „kelių dešimčių“ raketų užsakymą 2022 m. rodo šios krypties plėtrą, tačiau gamyba vis dar yra pradinėje stadijoje.

Ar „Cirkon“ galėjo būti naudojamas Ukrainoje anksčiau?

 

Po masinio išpuolio Zaporižioje gruodžio 30 d., Nacionalinė policija pranešė, kad Rusija naudojo tokias raketas kaip „Cirkon“ ir Ch-101. Tačiau ši informacija greičiausiai buvo preliminari, nes buvo pateikta greičiausiai prieš atliekant ekspertizę likviduojant išpuolio padarinius. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgos šios informacijos nepatvirtino ir nepaneigė. Galutiniai ekspertizės rezultatai taip pat nebuvo paskelbti.

Tuo pat metu vasario 7 d. „Defence Express“ komentatoriai, remdamiesi savo šaltiniais, pranešė, kad šiandien rastos nuolaužos atitinka kitos neatpažintos raketos, kurią metų pradžioje Rusijos pajėgos panaudojo Ukrainoje, charakteristikas.

„Todėl visai gali būti, kad šiandien priešas šią raketą panaudojo ne pirmą kartą“, – pastebi stebėtojai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(14)
(-10)

Komentarai (2)