Mirė neutroninės bombos „tėvas“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Nerkus 2010-12-06 12:32
"nenaudojama neutroninė bomba, laikui bėgant, praranda savo galingumą" truputi naudojama tai nepraranda?:) dekui uz toki gera straipsni!
Sloth 2010-12-06 12:48
Taip ir nesupratau, kodėl už tokio ginklo sukūrimą buvo įteikta taikos premija. Skaitant straipsnį gaunasi taip, kad jam įteikta taikos premija už tai, kad jis sukūrė masinio naikinimo ginklą paprasčiausiomis priemonėmis?
tommyy 2010-12-06 12:49
Tiesą sakant nesupratau, ko prikibai... Norėta pasakyti, kad bombos galingumas tiesiog laikant ją pasidėjus, kad ir daržinėje, mažėja (tritis skyla, ir jo kiekis mažėja, o todėl mažėja ir bombos galia).
zamzungas 2010-12-06 13:19
Sis ginklas nebuvo panaudotas, ir galbut sulaike oponentus nuo invazijos.Paradokslu, bet buten branduoliniai ginklai ivede pasaulyje taika, nes visi suvoke, kad sekanciame kare laimetoju nebus.
Pumper 2010-12-06 13:32
dirbdamas JAV branduolinių ginklų „kalvėje“ – Livermore'o nacionalinėje Lawrence'o laboratorijoje." T.y. 13 metų po pirmos atominės bombos. Todėl ta jo neutroninė nieko nebelaikė, o tik buvo dar vienas eilinis masinio naikinimo ginklas už kurį jį reikėjo už kiaušų pakabinti, o ne Nobeliu apdovanoti.
Nerkus 2010-12-06 14:45
na man juokingai skamba:) sioje vietoje zodis "nenaudojama" netinka. gal reiktu parasyti "su laiku neutronine bomba praranda galinguma" ar kazka panasaus.
Strong_Bad 2010-12-06 16:31
Nobelio taikos premija? Tai gal ir atomines bombos isradejuij reik tokios premijos? Gal uz pacia ideja butu galima apdovanot kazkokia premija, bet tik jau ne taikos premija uz bomba Arba straipsnis klaidina ir taikos premija buvo iteikta uz kitokia veikla arba pasaulis kraustossi is proto. Itariu pirmaji varijanta.
Impintinas 2010-12-06 16:44
Negavo jis Nobelio taikos premijos
lightfire 2010-12-06 17:51
^^^ x2 taigi, štai taip ir veikia sugedęs telefonas.. Kad ir kokia Nobelio premija jam būtų skirta, nepamirškit, kas buvo dinamito išradėjas, prieš seilėdamiesi, kam verta skirti, o kam ne Nobelio premiją
Arns 2010-12-06 18:00
Šiaip dinamitas pirmiausiai turėjo padėti kalnakasyboje. Kuo neutroninė bomba naudinga eiliniams žmonėms, manau tik tu vienas žinai...
Analog 2010-12-06 19:26
Jis ir nesako, kad ji turi padėti žmonėm, mintis ta, kad dinamitą išrado Nobelis, tad nenuostabu, kad kažkokį tai sprogmenį išradusiam žmogui suteikiama ši premija. Sunku nesuprast
kionig 2010-12-06 19:35
Tai kad sis fizikas negavo oficialios Nobelio premijos. Jam tik popiezius kazkokia malone suteike. Suprantama uz tai, kad nebuvo realiai panaudota pries zmones.
enternald 2010-12-06 20:34
Nobelis premiją steigė ne iš dinamito uždarbio, o iš jo nuosavos naftos verslovės ažerbaidžiane. Jis 20 amžiaus pradžioje tiekė apie 60 procentų naftos. Be to jau kurį laiką premija finansuoja Švedijos bankas. O dėl neutroninės bombos praktinio naudojimo, tai jo nėra. Paprasta atominė bomba geriau atliktų sprogdinimo darbą. Priminsiu neutroninė bomba turėjo sukurti didesnį radioaktyvumo poveikį, bet mažesnę smuginę bangą. Tikslas buvo naikinti sovietų armiją mobilizacijos metu, o ne standartinė ICBM ataka (tikite ar ne, bet ICBM niekados neparuošti sprogdinti miestų, bet buvo nutaikyti į karinę infrastruktūrą, kuri kartais būdavo įrengta miestuose). Kadangi atominės bombos smūgį gali atlaikyti standartinis aviacijos bombardavimui pritaikyti bunkeriai (žinoma su durimis) ir karinė technika, mobilizuotiems šarvuotiems daliniams reikėjo mažesnįs smūginės bangos, bet didesnio radioaktyvaus poveikio.
lightfire 2010-12-07 00:36
pats sau paprieštaravai kiek dėl praktinės naudos buvimo ir nebuvimo. Jei tikslas naikinti konkrečiai žmones, siekiant nepažeisti infrastruktūros, tai nauda, sakyč, kad ir kaip makabariškai skambėtų, bet totalinio termobranduolinio apsikeitimo metu egzistuotų - sunaikinamas priešininko mobilizacinis pajėgumas. Beje, dėl ICBM irgi perlenkei - jų juk būta (ir yra) įvairių, su skirtingais skirtingos galios užtaisais. Žiūrint koks sprendimas pasirenkamas (nors ir riba labai slidi, o ir nuo aplinkybių rinktis bei smogti iš esmės, priešininkui neatlikus pirmojo žalingo smūgio), dalis galvūčių VISUOMET buvo ir yra nutaikytos į miestus. Dėl savo strateginės, politinės reikšmės, daugelyje jų vienokie ar kitokie karo reikmėms esantys objektai jau vien savaime tampa taikiniu, o dėl sprogimo galios bei miestų dydžių - į didesniuosius buvo nutaikyta po kelis ar net daugiau branduolinių galvučių (kiekv po kelis šimtus kilotonų minm, o dažniausiai miestams skiriami megatoninės galvutės - pvz Maskvai, Londonui buvo numatyta nuo 4 iki 10 galvučių. Strateginiams bjektams, tokiems, kaip vadavietės bunkeriuose skirtos ypač didelio galingumo (25mgt jei neklystu, didžiausia galvutė, kurią gali nešti ICBM)
punktyras 2010-12-07 01:51
Išmintingas ne tas, kuris atskiria gėrį nuo blogio, o sugebantis iš dviejų blogybių pasirinkti mažesnę. Nobelio premijos jis ir negavo, o medalį iš Jono Pauliaus II. Po nuotrauka yra klaida, nes Jonas Paulius I mirė 1978, o medalį S. Cohen'as gavo 1979.
Kęstutis 2010-12-07 17:37
Išvada: kai kurie nemoka perskaityti viso straipsnio atidžiai.
enternald 2010-12-08 18:33
Turėjau galvoje neutroninės bombos panaudojimą ne karo tikslams. Jo nėra, net atominė teoriškai kokiam projektui kraterį išmuštų. ICBM tikrai būna įvairių dydžių, dalis galvučių tikrai pakliūna ir į miestus, bet kariniai objektai yra pirmos svarbos taikiniai. Kokia nauda jei miestus iškerti daug lavonų, bet karinė infrastruktūra sveika. Atgalinė atominių bombų lavina galėtų būti pasirinkta tinkamai ir neskubant į tam tikrus taikinius, tarkim karinius, o sveiką infrastruktūrą pasilikti sau. Be to Maskva ir londonas yra išskirtiniai taikiniai. Šie miestai yra ypatingos svarbos karo vadovybės. Maskva ypač, praktiškai be Maskvos SSRS autonomiškai nebuvo išvystyta, viskas buvo centralizuota. Dėl 25 mgt čia tai perlenki. 89-aisiais SSRS turėjo tarp 0 ir 2 galvučių siekiančiu 20 mgt, visos kitos bombos buvo žymiai silpnesnės. Be to į arsenalus įskaičiuojamos ir taktinės atominės galvutės. Legendinė TSAR bomba buvo tik demonstratorius, tokios galvutės neapsimoka.
lightfire 2010-12-08 19:48
neperlenikiu. Didžiausios ICBM galvutės (ne MIRVai, o tiesiog viena raketa pvz SS-18 Satan galėjo nešti 25 mgt galvutę(dažnai menkinama iki 20mgt). Tsar bombos (bombos, ne raketos) galia siekė 50mgt, jos ant ICBMo neužkelsi. Šiaip ar taip, didžiausios galios galvutės ant ICBMų buvo nutaikytos į strateginius objektus - visų pirma priešininko ICBMus bei didžiuosius miestus Tarkime sovietų okupacijos laikais į Lietuvos teritoriją amerikiečiai buvo nutaikę apie š-10 branduolonių galvučių - strateginių. Kiekviena nuo 300kt iki 5mgt.O tai, dar neskaičiuojant taktinių (pvz Peršingų)