Česlovas Iškauskas. Rusijos energetinis šuolis į Kiniją

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Nerkus 2011-01-07 15:41
rusija gera zingsni zenge i rytus, tik matau viena problemele, labai jau nusidevejusi visa naftos ir duju infrastruktura, bei labai mazos investicijos i nauju telkiniu zvalgyma ir ekslotavima. Rusija milzininkus pinigus gauna is zaliavu eksporto, bet tuos pinigus isleidzia kitiems tikslams. O sibiro platybese isgauti nafta/dujas tai ne tas pats kas irake ar saudo arabijoje. Kazkur pries keleta metu skaiciau, kad saudo arabijos naftos barelio savikaina yra 3$, norvegijos atrodo 15$, o rusijos 18$. Dabar gal kazkiek pasikete, bet proporcijos turbut isliko panasios. Jukos daug pinigu idejo ir imones modernizavima ir telkiniu paieska, bet ... Idomu butu gauti skaicius kiek proc gautu pinigu investuoja i istekliu zvalgyba ar gavybos infrastrukturos modernizacija, tik aisku tu skaiciu niekas nepasakys.
enternald 2011-01-07 16:12
Jukos kaip po tokios valdybos , kuri investavo į savo infrastruktūrą nebėra. Jukos likvidavimas iš ekonominės pusės yra kvailas sprendimas, bet kažkam naudinga politikoje . Jei mes čia Lietuvoje verkiame, kur pinigėlai valdžioje į šalį nuplaukia, tai Rusijoje net baisiau. Sovietų sąjungoje galime pamatyti iki ko privedė valdžios diktatas: Per nelabai didelę audrą Juodojoje jūroje buvo nuverstos 3 platformos, dėl valdžios neįžvalgumo SSRS "peak oil" pasiekė 1988 (sena technika, ir infrastruktūros susidėvėjimas), nors Rusijoje atėjus privačiam kapitalui "peak oil" neliko nė žymės, be to 1982m. vamzdyno sprogimas Sibire buvo bene pirmoji "hakerių ataka" pasaulyje. SSRS pavogė Kanados įmonės programinę įrangą valdyti dujotiekiams, bet JAV spėjo pakišti specialiai su bloga slėgio nustatymo programa, kuri aiškiai paleido per didelį slėgį, bei perleido prastas pompų schemas. Jei įdomu pasiskaitykite: http://en.wikipedia.org/wiki/Siberian_pipeline_sabotage
DJ_LFS 2011-01-08 02:41
Pala, tai kaip suprast?! 45 mln. tonų naftos kasmet pumpuoti i Baltijos salis neapsimoka, o 15 mln. tonų naftos žaliavos kasmet ir dar uz puse kainos i Kinija - apsimoka?
Nerkus 2011-01-08 09:06
nepainiok politikos su verslu