Prokurorai įšaldė „Linkomanija.net“ sąskaitas  (26)

Filmų, failų, programų ir kitų kūrinių nelegaliu platinimu kaltinama lietuviška „torrent“ svetainė „Linkomanija.net“ sulaukė dar vieno smūgio. Prokurorai įšaldė iš tinklalapio vartotojų surinktas lėšas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Su liūdesiu norime pranešti, kad pikti dėdės liepė mūsų partneriams (per kuriuos mes rinkome jūsų paramą) įšaldyti mūsų sąskaitą, todėl laikinai neturime galimybių priimti paramą. Mes Jus informuosime, kai vėl bus įmanoma paremti mūsų projektą, o kol kas kaip nors...“ – skelbiama nelegalios produkcijos platinimu kaltinamoje svetainėje „Linkomanija.net“.

Alfa.lt primena, kad Lietuvos antipiratinės veiklos asociacija (LANVA) ir „Microsoft corporation“ teisme iš Linkomanija.net savininko Kęsto Ermano ir jo bendrovės „N5“ siekė prisiteisti 130 tūkst. Lt. Ieškinys buvo pareikštas už tai, kad K. Ermanui priklausančiame tinklalapyje esą buvo nelegaliai platinama „Microsoft“ priklausanti programinė įranga „Microsoft 7“.

2010 metais kaltinimai dėl programinės įrangos nelegalaus siuntimosi „torrent“ sistema buvo mesti „Linkomanijos“ vienam iš naudotojų. Nepaisant to, tiek Švedijos serveriuose įdėtas „The Pirate Bay“, tiek „Linkomanija“ (kurios, beje, tarnybinė stotis taip pat yra Švedijoje) sėkmingai funkcionavo.

Teisėsaugininkai taip pat bandė nubausti piratinės įrangos parsisiuntimu kaltintą Sergejų Bernotą, tačiau Kauno miesto apylinkės teismas nutraukė bylą, kurioje vyras kaltintas nelegaliai iš tinklalapio „Linkomanija“ parsisiuntęs programinę įrangą „Microsoft Windows 7 Ultimate“.

Interneto vartotojo advokatas Remigijus Rinkevičius tuomet sakė, teisingas ar ne teismo sprendimas, tegu kiekvienas sprendžia pats, tačiau savotiška pergalė pasiekta – jiems pavyko teismui įrodyti, kad byloje duomenys rinkti ne visai teisėtais būdais ir ne visais įrodymais galima remtis.

„Mes iš karto sakėme, kad byla sulipdyta iš abejonių ir neteisėtai surinktų duomenų. Mano klientas pasiaiškinime policijoje aiškiai įrašė „galėjau siųstis duomenis“. Ar tai galima vadinti prisipažinimu? Tai, kad teismas bylą nutraukė dėl nepakankamų įrodymų, mums palanku. Aišku, sprendimą dar gali apskųsti policija, todėl dabar lieka laukti, kas vyks toliau“, – aiškino advokatas R. Rinkevičius.

Tokia byla Lietuvoje į teisėjų rankas pateko pirmą kartą. S. Bernoto advokatas patikino, kad ši byla svarbi ne tik jiems. Esą tokių nelegaliai programas parsisiuntusių vartotojų – mažiausiai per 100.

Vos pradėjus teismui nagrinėti bylą, R. Rinkevičius teigė, kad pagal kompiuterio IP adresą rinkti vartotojų duomenys gali būti klaidingi, todėl tai nėra pagrįsti įrodymai teismui. Taip pat advokatas abejojo, kad policijos gautas jo ginamojo atsakymas „galėjau siųstis“ pakankamas apkaltinti S. Bernotą. Anot advokato, kaunietis neparašė, kad tikrai siuntėsi „Windows“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (26)

Susijusios žymos: