Gamtinių dujų gali būti daugiau nei manyta

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2011-01-26 13:26
Isaugs gavybos kaina, didesne zala aplinkai gali buti sudaroma jas isgaunant, prastesnes kokybes dujos, smulkus telkiniai - visa tai atsirems i augancia Marginal Social Cost, o tai turetu gan greit but aplenkta atsinaujinanciu saltiniu energetika
Pachmielo 2011-01-26 14:48
Dėl dujų išgavimo iš uolienų: gera idėja - blogas įgyvendinimas. Yra susuktas labai neblogas dokumentinis filmas šia tema - Gasland (yra torentuose). Ne tik puikiai atskleidžia problemą, bet ir įdomiai padarytas. Parodo kokią žalą daro aplinkinei ekosistemai, gyventojams. Antra vertus, nemamau, kad reiktų atsisakyti šios idėjos, gal tik perkelti į mažiau apgyvenditas vietas.
Robinis 2011-01-26 14:50
Dėl to sprogdinimo ir t.t.. ir Amerikos dujų gaminimo . Taip ji dabar jų gamina labai labai daug. bet kokia kaina ? tose vietose kur išgaunamos dujos ,vandens telkiniai visiškai užnuodijami ir net pats vanduo, leidžiamas iš čiaupų ant tiek prisotintas dujų ir kitų medžiagų kad vanduo užsidega ir yra netinkamas jokiam naudojimui.. Ne tik vanduo teršiamas bet ir dirva, bei oras. žeme beveik sunyksta, susirgimai ūmiomis ligomis didėja ir t.t.. video. Pažėkit ir pagalvokit... Kaip immortallt minėjo reikalinga baisybė smulkių telkinių...
studentas 2011-01-26 15:40
gerai kad lietuva neturi to skaluno
Tir4elis 2011-01-26 16:36
Oho.. Nieko sau.. O tech straipsniuose aprašoma vos ne kaip panacėja nuo visų išteklinių problemų.. Reiks būtinai peržiūrėt.
enternald 2011-01-26 17:09
Nu jooooo. Reikia dar šiek tiek technologinio lygio, kad būtų tokios dujos išgaunamos - Ką nors daryti, kad jos nepatektų į vandenį ar veltui į aplinką. Kiek žinau kompanijos vandens šaltinius aprūpina dujų nusodinimo įrenginiais. Vienu žodžiu saugiai išgauti dujų kolkas iš skalūnų sunku.
Donattello 2011-01-26 18:29
Kažkaip nejauku pasidaro pagalvojus, kad taip desperatiškai bandoma išgauti dujas( nafta nė kieknemažiau žalos) kai telkiniai liks vien tik sunkiai prieinamose vietose, tai dar ne to pamatysim.
keine_lust 2011-01-26 21:03
ne neturi o niekas neisgaudineja (Pasaulio žemėlapis pagal dujų išgavimo apimtis)
immortallt 2011-01-26 23:00
Sunkiai pasiekiamu ir tuo labiau itin smulkiu telkiniu tikrai neeksploatuos. Jei naftos kaina pasieks 300$ tai kurui tikrai nebebus naudojama ilgu laikotarpiu. Visi pereidines ant vejo, saules energetikos, sparciai pletos biokura, uztvankas, elektromobilius, nes visu situ dalyku atsipirkimo laikas trumpes iki keliu metu!
technologas 2011-01-27 11:45
Taip, bet kitas dalykas - visos tos vėjo energijos ir elektromobiliai kol kas nebrangūs, kol nafta pigi. Vėliau brangs. Jiems gaminti, pagaliau vėjo elektrinėms gabenti, statyti reikia pigios energijos, jei viskas bus daroma elektromobiliais, atitinkama bus ir kaina., Kas dėl biokuro - šiaudus, skiedras kūrenti yra neblogai, bet bioetanolis yra nesusipratimas - jam pagaminti sunaudojama daugiau energijos, nei iš jo po to gaunama, tai vėlgi, kai pigi nafta, kol kas galima pažaisti. Yra toks dalykas kaip EROEI (Energy Return on Energy Invested). Visoms toms skalūnų dujoms, skalūnų ir smėlio naftai jis nėra didelis, pvz. skalūnų naftai ~1:1...2:1. Žodžiu reikia išeikvoti daug energijos ir vandens, kad gauti kažkokį rezultatą. Juo labiau kaip minėjos, Gasland, ta netradicinė dujų gavyba teršia labiau, nei nafta ar anglys, be to, metanas prateka pro šoną ir toliau smagiai didina šiltnamio efektą. Galiausiai naudojant tuos netradicinius šaltinius vėliau bus einama į energetinį minusą. Gręžinių reikia daug, nes ne visi pasiteisina, o tie skalūnų dujų gręžiniai labai greitai išsenka, per metus paprastai, tuomet vėl grėžt, ir t. t. O pvz. tradiciniai naftos ištekliai kažkada 1:100...1:200 duodavo... Taigi, vienas dalykas kad naftos ir dujų yra, kitas - ar įmanomos technologijos jas išgauti pakankamai, sakykim, pigiai? Technologijų vystymasis taip pat turi ribas.
xKauciukaSx 2011-01-27 17:35
Tikrai gali buti daugiau vien zmoniu BioDujos jeigu dasiltu jas kaip surinkti.