„Apple“: „iPhone“ atrišimas pažeidžia autorines teises  (10)

„Apple“ kreipėsi į federalines nusikaltimų priežiūros institucijas prašydami padėti sustabdyti programišius, užsiimančius „iPhone“ išmaniųjų telefonų „nulaužimu“, praneša naujienų agentūra NBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nulaužti“ išmanieji telefonai gali naudoti bet kurį mobiliųjų paslaugų operatorių, nepriklausomai nuo to su kuriuo iš jų prietaisas buvo susietas jį perkant, taip pat „nulaužtų“ „iPhone“ telefonų savininkai gali nelegaliai, be jokio užmokesčio diegti mokamas programas į savo įtaisus.

Programišius vardu Nadair Jackson teigia, jog žmonės prašo jo už 15 JAV dolerių nulaužti jų išmaniuosius tam, kad šie galėtų atsisiųsti daugiau programų ir nieko už jas nemokėti. „Galima atsisiųsti temas, naujas žinučių programas, programas ir bemaž viską, ko anksčiau negalėjai rasti „Apple“ programėlių parduotuvėje“, – apie „nulaužtų“ prietaisų privalumus pasakojo jis.

Tačiau „Apple“ tokie veiksmai yra didžiuliai nuostoliai. Kompanijos liūdesiui, naujausi Jungtinėse Valstijose galiojančių autorių teisių apsaugos įstatymų pakeitimai visiškai įteisino mobiliųjų telefonų „atrišinėjimą“ - apie tai rašėme šiamet straipsnyje. Tuomet organizacijos „Electronic Frontier Foundation“ atstovė Jennifer Granick pareiškė, jog JAV Autorių teisių biuras paprasčiausiai nustatė, jog pagrindinis mobilųjų telefonų „pririšimo“ prie mobiliojo ryšio operatoriaus tikslas – užsitikrinti didesnį paslaugų vartotojų skaičių, o ne ginti autorių teises. Dabar gi „Apple“ nusprendė apeliuoti kaip tik į autorinių teisių pažeidimus.

Pasak kompanijos, tie, kas „nulaužia“ „iPhone“ išmaniuosius net ne nemokamų programų atsisiuntimui, ar operatoriaus keitimui, taip pat nusižengia autorių teisėms. Visos modifikacijos, kurias galima įdiegti po minėtosios procedūros naudoja neautorizuotas technologijas. Jos yra diegiamos į programinę įrangą, saugomą autorių teisų, ir ją nelegaliai keičia.

N. Jackson nesutinka su šiais žodžiais ir jis mano, jog žmonės turi turėti pasirinkimo teisę: „Jei žmonės nori pakeisti AT&T ryšio operatorių į kitą, „Apple“ vis tiek atitenka jų dalis. Bet kuriuo atveju, žmonės norės „nulaužti“ savo išmaniuosius, nesvarbu, tai darysiu aš ar kas nors kitas.“

Iki šiol Jungtinėse valstijose AT&T mobiliojo ryšio operatorius buvo vienintelis „iPhone“ prietaisą su sutartimis pardavinėjęs ryšio tekėjas ir jis buvo neseniai, pagal vartotojų atsiliepus, išrinktas pačiu prasčiausių ryšio paslaugų tiekėjų JAV. Laimei, kitas valstijų operatorius „Verizon“ taip pat žada pradėti prekybą „iPhone 4“ išmaniaisiais nuo šių metų vasario mėnesio.

Beje, „Verizon“ išmaniųjų nulaužti nepavyks tokiu pačiu būdu, kaip tradicinių „iPhone“, nes šie naudoja kitokią ryšio anteną ir priimą specifinį „Verizon“ ryšio dažnį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mobium.lt
Mobium.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (10)