Mokslininkai sukūrė lęšį, atkuriantį trimatį vaizdą  (0)

Ohajaus universiteto (JAV) mokslininkai sukūrė, jų teigimu, pirmąjį pasaulyje mikroskopo lęšį, kuris sugeba sukurti trimatį vaizdą, praneša gizmag.com. Nors trimačiai mikroskopai buvo išrasti jau seniau, juose buvo įmontuota daug lęšių arba viena kamera, judanti aplink fiksuotą objektą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau naująjį prietaisą sudaro tik vienas lęšis, įdiegtas į egzistuojantį mikroskopą. Iš pradžių lęšis frezavimo prietaisu su deimantiniais ašmenimis buvo išpjautas iš skaidraus polimetilo metakrilato termoplastiko, taip pat žinomo kaip akrilo stiklas. Galutinis produktas, kuris yra maždaug nago dydžio, šiek tiek primena brangakmenį. Vienoje pusėje yra centrinė briauna, aplink kurią išsidėsčiusios kitos aštuonios briaunos, o kita lęšio pusė plokščia. Tačiau, kitaip nei brangakmenių, briaunos nėra vienodos – skiriasi jų dydis ir kampas.

Lęšis įmontuotas į mikroskopą su kamera taip, kad jo briaunuota pusė nukreipta žemyn, į apačioje esančius objektus. Visi devyni nušlifuoti paviršiai fiksuoja atskirus vaizdus iš šiek tiek skirtingų kampų. Šie devyni vaizdai siunčiami į kompiuterį, kuris juos sujungia į vieną trimatį vaizdą. Šiuo lęšiu užfiksuoti tokie vaizdai, kaip 1 mm rašiklio antgalis ir vos 0,2 mm mikroskopinis grąžtas.

Tikimasi, kad pradėjus masinę šių lęšių gamybą, jie gali būti pritaikyti mikroelektronikos ir medicinos prietaisų pramonėje, medicininėje diagnostikoje bei pakeis sudėtingesnes sistemas. Nors pirmasis lęšis šlifuotas specialiu prietaisu, inžinieriai sako, kad ateityje lęšius galima bus gaminti taikant tradicinę liejimo technologiją, todėl išlaidos sumažės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)