Naujas ir įspūdingas GNOME 3 darbastalis "Linux" operacinėms sistemoms  (47)

Balandžio 6 dieną išleista ilgai laukta nemokama, atviro kodo GNOME3 darbastalio aplinka skirta Linux šeimos operacinėms sistemoms. Taigi, vartotojai pagaliau gali džiaugtis, o kūrėjų komanda – programuotojai, dailininkai, marketingo specialistai bei visa gausi bendruomenė – pelnytai didžiuotis savo darbu. Šiame straipsnyje trumpai apžvelgsime pagrindinius GNOME3 aplinkos pokyčius ir naujoves.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

GNOME3 kūrėjai, kurdami naująją aplinką, atsižvelgė į naujausias vartotojo sąsajų tendencijas – paprastumą, efektyvumą ir patogumą – tai kas svarbiausia šiuolaikiniam paprastam vartotojui. Vienas pagrindinių GNOME3 akcentų – graži, elegantiška, intuityvi ir lengvai naudojama aplinka. Turbūt nesuklysime teigdami, kad tai gražiausia kada nors sukurtų GNOME aplinkų – su nauja tema, sklandžiomis vizualizacijomis bei animacijomis.

Kita GNOME3 naujovė – veiklų (angl. activities) funkcija leidžianti lengvai ir paprastai išsikviesti programas, įkelti jas į įrankių juostą (angl. drag&drop), atlikti programų paiešką ar organizuoti programas papildomuose darbastaliuose. Ši funkcija aktyvuojama, užvedant pelę į viršutinį dešinį kampą arba paprasčiausiai paspaudžiant klavišą "Super".

Didelė dalis vartotojų dažnai naudojamų funkcijų, tokių kaip muzikos grotuvai, komunikacijos sistemos ir pan. integruotos tiesiogiai į pačią GNOME3 aplinką. "Gnome" komanda įvertino faktą, kad komunikacija yra labai svarbi šiuolaikinio vartotojo aplinkos dalis todėl gerokai erzinantį ir blaškantį dėmesį komunikacijos langų perjunginėjimą išsprendė žinučių komunikaciją (angl. messaging) įkeldami tiesiai į aplinką – taip vadinamąją pranešimų (angl. notification) zoną, esančią pagrindinio darbastalio apatiniame dešiniajame kampe. Vartotojas gali įvesti atsakymus savo draugams tiesiai į šioje zonoje iššokusį rašomai žinutei skirtą lauką. Ši nauja galimybė gerokai supaprastina ir palengvina bendravimą su draugais.

Reikia pažymėti, kad kuriant GNOME3, buvo siekiama, kad aplinka kuo mažiau blaškytų vartotojo dėmesį ir leistų jam susikaupti ties pagrindiniu jo darbu. Dėl šios priežasties naujoji pranešimų sistema apie įvykį praneša subtiliu mirgtelėjimu ir išsaugo jį tam laikui, kai Jūs jau būsite pasiruošę – ji veikia taip vadinamuoju foniniu režimu. Tai leis jums geriau susikaupti ties kūrybinėmis mintimis ar atliekamu darbu.

Dirbant su naująja GNOME3 aplinka verta prisiminti, kad pagrindinės funkcijos gali būti lengvai ir greitai pasiekiamos klaviatūros pagalba. Spustelėkite veiklos (angl. activity) funkcijos aktyvacijos kavišą (Super) ir iš karto veskite pageidaujamos programos paiešką. Ši savybė tikrai turėtų patikti tiems kurie vertina greitį ir efektyvumą bei mėgsta greitai suktis.
Naujojoje GNOME3 aplinkoje vartotojo patogumui buvo pilnai pertvarkyti, daug geriau organizuoti ir pritaikyti dar paprastesniam naudojimui sistemos nustatymai, kas vartotojui leidžia daug greičiau ir lengviau rasti ieškomus nustatymus negu buvo iki šiol.

Be šių pagrindinių naujovių GNOME3 įdiegta daugelis kitų patobulinimų. Štai keletas iš jų:

  • automatinis langų pozicionavimas. Ši funkcija anksčiau buvo prieinama per „Compiz“ vizualizacijų sistemą. Dabar tai standartinė GNOME3 funkcija;

  • pertvarkyta ir geriau organizuota failų valdymo programa;

  • pertvarkyta darbastalių sistema – lengvam ir patogiam darbo organizavimui

Apibendrinant reikėtų pasakyti, kad kaip ir kiekvienai programinei įrangai GNOME3 dar yra kur tobulėti, tačiau neabejotinai žengtas didelis ir svarbus žingsnis modernios, šiuolaikiškos vartotojo aplinkos link. GNOME3 komanda ir bendruomenė tikisi, kad visos šios ir daugelis kitų aplinkos naujovių kiekvienam vartotojui suteiks greitesnę ir patogesnę darbo patirtį. Primename, kad tai yra nemokama atviro kodo vartotojo aplinka ir jūs taip pat galite prisidėti prie šios aplinkos tobulinimo ir geresnio pritaikymo savo ir kitų vartotojų reikmėms. Daugiau sužinoti apie GNOME3 bei peržiūrėti video pristatymus galite čia.

Kviečiame visus išbandyti naująją GNOME3 aplinką, įvertinti ją ir parodyti savo draugams. Norintys ir nekantraujantys gali tai padaryti tuojau pat – jums tereikia ją parsisiųsti ir įsirašyti į CD/DVD diską ar USB atmintinuką: išbandyk GNOME3 Tam visai nebūtina diegtis vienos iš „Linux“ šeimos operacinių sistemų. Linux vartotojus naujosios GNOME3 aplinkos diegimo paketai turėtų pasiekti jau netrukus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Infoguru.lt
Autoriai: Algirdas Noreika
(2)
(0)
(2)

Komentarai (47)

Susijusios žymos: