Privatumo skandalas: „iPhone“ seka ir išsaugo vartotojų buvimo vietą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Atlast 2011-04-21 20:26
Turetu gauti pora lemonu baudos, kad atsoktu fantazija taupyt pinigus braunantis i klientu privatuma. Bet manau ta padarys patys klientai pasirinkdami kitus gamintojus (nekalbu apie reklamos aukas, kuriems nesvarbus kas ir kaip svarbu apple). Krites pasitikejimas tikrai atnes nuostoliu kompanijai. Arwis nebuciau toks isitikines del tavo argumentu. Nereikia buti jokiu VIP, kad butu zmoniu kurie domisi tavo asmeniniu gyvenimu. Palik savo namu duris atrakintas porakart per savaite, kai iseini. Juk niekas nesidomi tavimi ir tikrai neapvogs
BeVardo 2011-04-21 20:53
Kurioje vietoje čia įžiūrite kliento privatumą. Daikto buvimo vieta nebūtinai reiškia Jūsų buvimo vietą - Jums reiktų atskirai pranešti ar kitaip užfiksuoti, kad daiktas tuo metu buvo šalia būtent Jūsų. Todėl tokie duomenys (apie daikto buvimo vietą) yra niekiniai teisiniu asmens vietos nustatymo atžvilgiu. O įsivaizduot galima bet ką.
Arwis 2011-04-21 20:57
Dabar atsakyk i klausima, ar tu bent domiesi savo brolio/sesers gyvenu? Kur jie eina, ka jie daro? Tau tai idomu? Tai va paprastu zmoniu gyvenimai tikrai niekam neidomus. Na nabent ten koks buves vaikinas/mergina apsesta. Cia sutinku, tokiu pasitaiko. Daugiau tikrai kad nemanau jog turetum del kazko bijoti. O jaigu jau taip atsitiko kad telefona pavoge, tai gali greiciau nei per 2 minutes istrinti viska kas tame telefone buvo.
Atlast 2011-04-21 21:10
Na taip, telefonas ne implantas, cia tikrai nesiginciju. Bet bukim realistai - zmogaus didziaja laiko dali nesiojasi mobilu su savimi. Nesu teisininkas, bet cia jau vel panasu, kad diskusija linksta i autoriniu teisiu istatyma, t.y. ka zmogus nusipirkes produkta gali su juo daryti ir ka produkto autorius gali su juo daryti.
Atlast 2011-04-21 21:20
"Tai va" padarei blogas isvadas. Zmoniu kiekis, kurie tavimi domisi priklauso nuo socialiniu ir profesiniu rysiu kiekio ir pobudzio. Tas ex vaikino/merginos scenarijus, tai tik imanomas freak accident. Matai vienas dalykas, kad kompanija domisi statistiniais tikslais kur blaskosi ju klientai. Galbut netgi seka atskirus individus kuriose parduotuvese perka ar kur pietauja, bet kitas dalykas, kai ta info jau yra telefone ir kiti zmones gali ja pasiekti t.y. isilauzti i tavo tel.
Arwis 2011-04-21 21:33
Nezinau kokio tu amziaus bet as ir mano brolis esame 20+ abu. Man idomu kaip jam sekasi, taciau tokios smulkmenos kuris ir kada jis buna man tikrai nerupi. As turejau omeny kad tokia informacija tikrai nedomina paprastu zmoniu. Kur buvo tavo draugas vakar 15ha? O kur jis buvo 15:30? O kur mano draugas buvo 16ha? Jai tave tokie klausimai nuolatos kamuoja siulau kreiptis i psichologa. Atleisk bet as neisivaizduoju psichiskai sveiko paprato zmogaus kuriam butu idomi ar naudinga sita informacija. Todel paminejau nebent esi koks apsestas, is tos informacijos tu nieko negausi.
TLas 2011-04-21 21:52
Savo teiginiui paemei labai klaidinga citata, cia tokia gal diktatoriai remiasi, bes is tiesu tai milijonu zutis yra ne statistika o tragedija! Jauti skirtuma? Dar gali genocidu uzvadint, priklausomai nuo aplinkybiu ir t.t. O kalbant apie sita reikala tai taip. Aisku kad apple nerenka tu duomenu kad kazkos vidutinybe jiems idomus, ar net ir koks NEvidutinybe... Jie renka del statistikos... Kad galetu savo produkcija kuo tikslingiau orentuoti, remiantis visa turima info... Facebookas renka, google renka ir daug kitu firmu kurios tik gali visokia info renka ir ja pritaiko savo tikslam. Tai dar nereiskia kad tai tiesiogiai kenkia vartotojui, gal net priesingai. TACIAU, siuo atveju sitas rinkimas tikrai atrodo neteisetas ir perdaug i privatuma lendantis... Ir tik reikia dziaugtis kad atsiranda tokiu organizaciju kurios su tuo kovoja. Ir bent siek tiek apsunkina toki izuluma. Niekada nebus taip kad niekas nieko nerinks ir t.t. taciau jei atsiras tokiu kurie grieztai kovos, tai bus rastas kazkos kompromisas kuris daugmaz visus tenkins... Cia kaip ir su kokiais zaliaisiais... Toli grazu ne kiekvienas yra vegetaras, siuksliu rusiuotojas, zaliosios energijos propoguotojas ir t.t. Taciau kai atsiranda tokiu kurie uz tai kovoja, pasisako ir t.t. Tai ir vidutinis zmogus del to siek tiek palinksta. Jau kartais ir vidutiniai zmones, siuksles parusiuoja ir t.t. Galu gale privati korporacija, tai ne teisesaugos institucija, kas gali uztikrinti kad jei kazkam is jos darbuotoju savo asmeniniam tikslam prireikos konkretaus zmogaus duomenu jis ju nesusiras ir nepanaudos? Galu gale kodel tai reikia daryti slaptai? Cia galetu tarsi kaip dalyvavimas apklausoj buti, zmogui turi buti leista zinoti apie tai ir paciam savanoriskai pasirinkti dalyvauti tame, dalintis informacija ar ne... Ir viskas. Jei nesiseka zmoniu pritraukti, galvok kokia akcija atrakcija ir t.t. Didziausia blogybe jog viskas yra renkama slaptai. Del baudu uz 1k zalio, tai nejukinkit, jei bauda bus tai bus normali...
Arwis 2011-04-21 22:06
TLas pora postu aukstyn yra nuoroda jog tai nebuvo slapta. O kas del tragedijos tai man kudikis sudeges name atrodo daug didesne tragedija nei 10 milijonu zuvusiu kariu antrajam pasauliniam kare. Tiesiog kudikui as suteikiu veidia, o 10 simciai milijonu kariu negaliu to suteikti. Todel daryk ka nori paciau pasamoneje man tai tik statistinis didelis skaicius.
BeVardo 2011-04-21 23:21
Paskutinis sakinys vertas dėmesio. Gal nelabai tai susije su autorinėmis teisėmis, kurios šiaip yra neproporcingai išpūstos vartotojų teisių atžvilgiu, bet "straipsnyje" kalba ne apie tai - apie saugumą. Prieš kiek laiko sužinojome apie Android sistemos pažeidžiamumą - būtent, kad instaliavus kai kurias programas iš oficilaus Google App Market'o, būdavo siunčiami asmeniniai duomenys nežinia kur. Google ėmėsi veiksmų - kenkėjiškas programas iš Market išėmė, bet be kitokių dalykų padarė tai, kas mane nuo Android sitemos atbaidė ilgam: vartotojui nežinant atnaujino sistemą jo mobiliame įrenginyje. Va čia jau mano paranoja sucypė iš pasibaisėjimo: tai ką, jei guglis gali keist nuotoliniu būdu sisteminius dalykus mano mobilkoj, tai kas paneigs, kad kas nors kitas naktį mūsų su paranoja mobilkos batereikės neuždegs ir aš nesupleškėsiu su visais mobiliais ir nemobilias namiškiais? A? Bet ne, jokio skandalėco nebuvo - visi tik džiaugėsi kaip greitai Google sureagavo į grėsmę. Neabejoju, kad ir Apple gali daug ką padaryti su savo produktu ir jo programine įranga, bet kol kas ji bent tokiais dalykais nekaltinama. Ir, be to, tai ką ji gali padaryti yra išsamiai aprašyta Licezinėje sutartyje - net ir lietuvių kalba. Reikia tik netingėt perskaityt. Ir ne viena kartą. O po to nusipirkt naują telefoną už 200Lt. Ir ramiai miegoti.
Atlast 2011-04-22 00:07
Na cia jau visai i lankas nuvaziavai. Sveikas as psichiskai ir nieko neseku
Atlast 2011-04-22 00:18
Labai gerai minti supratai. Man idomu ka gali kompanija, siuo atveju Google daryt su mano telefonu. Atnaujinti softa, sekti mano buvimo vieta, nuskaityti kontaktu sarasa, skaityti sms... Ar iseina, kad as pinigus sumokejau uz vienos kompanijos "gelezi", o googlas dave programine iranga nemokamai ir delto gali daryti tam tikrus veiksmus be mano sutikimo?
loggo 2011-04-22 00:27
Esmė ne tame, kur galima tą info panaudoti, o tame, jog Apple ją renka, nors niekas jiem to daryti neleido. Viskas prasideda nuo 'nekaltų' ketinimų, bet tokie dalykai po to gali išsirutulioti į sms žinučių rinkimą, pokalbių įrašymą ir t.t., kol galų gale supranti, kad tave nuolat stebi ir tavo veiksmus reguliuoja Didysis Brolis. O tada jau per vėlu. Galų gale, ar jūs labai apsidžiaugtumėte, jei sužinotumėte, kad jus nuolat persekioja koks nors iškrypėlis? Jums nieko nedaro ir grėsmės nekelia, bet tiesiog persekioja, kad patenkintų kažkokį keistą poreikį.
BeVardo 2011-04-22 00:36
loggo va čia tamsta neteisus. Kaip tik leido - jei perki Apple daiktą - tuo pačiu pasirašai Licenzinę sutartį - o ten aiškiai parašytą: ...Apple gali rinkti duomenis apie šio daikto buvimo vietą... ir taip toliau ir pan. Todėl skaitykite EULus ir Licenzijas. Tarp kitko, jei domina, Apple licenzinės sutartys yra jų tinklalapyje, net ir lietuviškai.
BeVardo 2011-04-22 00:47
manuals.info.apple.com/lt_LT/iPhone_4_Svarbios_gaminio_informacijos_vadovas (b) Vietos duomenys. Apple ir jo partneriai bei licencijos turėtojai gali suteikti tam tikras paslaugas iPhone, pagal jūsų vietos informaciją. Kur prieinama, siekiant suteikti ir patobulinti šias paslaugas Apple ir jo partneriai bei licencijos turėtojai gali perduoti, rinkti, tvarkyti ir naudoti vietos informaciją įskaitant jūsų iPhone geografinį vietos nustatymą realiuoju laiku ir vietos paieškos užklausas. Apple surenkama vietos informacija ir užklausos yra gaunama pavidale, kuris neatskleidžia jūsų asmenybės ir gali būti panaudotas Apple ir jo partnerių bei licencijos turėtojų suteikti ir patobulinti vieta paremtus produktus ir paslaugas. Naudodami iPhone paslaugas susijusias su vietos nustatymu, sutinkate ir pritariate, kad Apple ir jo partneriai bei licencijos turėtojai perduos, rinks, prižiūrės, tvarkys ir naudos jūsų vietos duomenis ir užklausas siekdama suteikti jums ir patobulinti šias paslaugas ir produktus. Galite bet kada atsisakyti šio sutikimo iPhone nueidami į„Location Services“ nustatymus ir išjungdami globalų nustatymą„Vietos paslaugos“ arba išjungdami kiek vienos programos vietos nustatymus, kuri juos naudoja. Atsisakymas naudoti šias vietos funkcijas neturės jokios įtakos funkcinėms iPhone galimybėms, nesusijusioms su vietos nustatymu. Naudodami trečiosios šalies programas ir paslaugas, kurios naudoja arba pateikia vietos duomenis, iPhone, jums priklauso ir jūs turėtumėte peržiūrėti tokių trečiųjų šalių nuostatas ir privatumo politiką dėl šių trečiųjų šalių vietos duomenų panaudojimo.
Myslius 2011-04-22 01:00
cia gana nekalta informacija, nei ji slepiama nei ka, net manuale aprasyta, vietos pozicija naudojama daug kur, pvz, iPhoto gali pavaizduoti zemelapi ir parodyti kur kokia nuotrauka buvo nufotkinta, visi ta seniai zinojo, daug svarbesne informacija telefone yra nuotraukos, sms ar kantaktai, del vietos lokacijos sukt galva nereiketu. Jei ta informacija butu siunciama apple, tada galbut tai butu privatumo pazeidimas, klausimas kaip tai panaudojama. Gal dar apkaltikime kad nuotraukas saugo telefone ar sms? Microsoft irgi buvo gera sposa padarius, slaptoje windows direktorijoje, kurios negalejai prieit nei per exploreri nei per konsole, nei per kitur, kerneliuke ja tiesiog ignoruodavo, bet ten saugodavo info, kaip issiusti meilai, aplankyti puslapiai. ir panasiai ir tai buvo daroma tikrai ne funkcionalumo delei.
Atlast 2011-04-22 01:23
is kur tokia info? kaip realiai "ta vieta" surasta?
Arwis 2011-04-22 01:40
Faktas nr 1. Niekas neskaito jusu SMS, niekam jie neidomus. Faktas nr 2. Niekas neskaito tavo kontaktu saraso. Tas taip pat niekam neidomu Faktas nr 3. Niekas neirasineja ir nesiklauso jusu pokalbiu. Niekam jie po galais neidomus Kaip jums ikalti i galvas kad renkami duomenys yra tik gryna statistika. Ar jus bent isivaizduojat kokiu papildomu resursu ir serveriu reiketu norint surinkineti tokius duomenis? Ir ka google'as su jusu tais sms'ais darytu? AR JUS ISIVAIZDUOJAT KAD PASAULYJE TURBUT ISSIUNCIAMA SIMTAI TUKSTANCIUS SMS KIEKVIENA VALANDA! AR JUS ISIVAIZDUOJAT KAD PASAULYJE SUGENERUOJAMA TUKSTANCIAI VALANDU POKALBIU KIEKVIENA VALANDA? Kas tiek gales isklausyti? Kas tiek gales perskaityti? Tai butu tiesiog beprasmiai duomenys kurie tiesiog uziimtu vieta. Kaip jau minejau ne viena karta, kompanijai tai tik gryna statistika. Pvz mato kad zmones europoje labai megsta amazon ir ten lankosi daznai. Todel kompanija pristato europors rinkai nauja iphone su instaliuotu amazon app'u!
TLas 2011-04-22 02:43
Tai aisku kad nesedi zmogelis ir neskaito. Bet praleidzia pro filtra ir paziuri gal tarkim pas mane smsuose minimas zodis vestuves ir t.t. To pasekoje man meta reklamas su vestuviu fotografais, restoranu, limuzinu nuoma, sokiu pamokom ir t.t.... Tai jiem padeda pasiulyti tinkamesne preke tikslingesnei auditorijai, o tai didziulis pranasumas, va butent del to butkit malonus ir atskilauskit. Ir ne siaip kazkur sutarti ikiskit eilute su tuo. O turi buti konkretus uzklausimas reikalaujantis vartotoju sutikimo ARBA paneigimo, vienas is dvieju. Jei tu zinai kas vyksta. O cia tikrai nereikia apsimetineti kad viskas gerai, vien del to kad kazkur buvo eilute su tuo irasyta. Ir kad niekam tikrai neidomus mano smsai, buvimo vieta ir kontaktai... Tai yra idomu ir dar kaip, yra neismatuojamos programines galimybes viska apdoroti ir nustatyti mano "tipa". O kitas dalykas, mazai tiketinas bet vistiek.... Isivaizduok netycia va paimi tu ir patami kokiu itakingesniu politiku, ir visa ta informacija, nes ji surinkta, paima ir pries tave panaudoja... vel gi, sansu ne daug, bet kas paneigs kad is milijonu vartotoju keli nebus toki? Programisiu tam reikalui visada atsiras...
Arwis 2011-04-22 03:16
Jai jau kalbesim apie filtrus, tai pirmiausia nei apple nei google nieko bendra su tuo neturi ir negali tureti. Viskas eina per vietinio operatoriaus serverius. Tiesa sitas nera jau tokia paslaptis kad yra technologijos leidziancios skenuoti ir atpazinti zodzius, tiek sms'uose tiek pokalbiuose. Bet kai minejau tuom tau uzsiima vietiniai rysio tiekejai o ne didieji gamintojai. Be to paskutinis variantas visiskai atkrenta. Niekas nei SMS'su nei pokalbiu irasu tikrai nesaugo ir nesaugos. Jai kokie nors duomenys ir butu paimami is sms'su tai tu butum priskirtas kaip statistinis vienetas prie grupes zmoniu kurie domisi pvz agrochemija. O jai kokia programisiu komanda butu surinkta jog gauti pikantisku duomenu apie tave tai nesvarbu ar iPhone ar 3310 ar A35 naudoji. Visien ras budu kaip gauti informacija kurios jiems reikia. Kaip jau ne karta minejau viskas ka blogiausiu atveju jie gali atkasti is tos renkamos informacijos yra tai kokioms statistinems grupems tu esi priskirtas. Niekada jie negautu jokiu sms, ar pokalbiu israsu nes tai yra visiska beprasme informacija.* *Sita noreciau placiau paaiskinti kad buciau suprastas teisingai. Noriu pasakyti kad saugoti jusu SMS ar Pokalbius ar Kontaktus nera jokios prasmes nes tai jau panaudota informacija. Is tu pokalbiu, SMS, Kontaktu is traukus statistinia informacija jie tampa beverciai ir nereikalingi. Stai ka as turiu omenyja sakykdamas kad pokalbiai, sms'ai yra niekam neidomus Zinoma cia kalbu tuo atveju JAIGU ta informacija butu renkama.
Architektas 2011-04-22 08:38
Tai matyt Google'ui mūsų elektroninis paštas irgi "neįdomus", bet jis tik šiaip jį skenuoja ane?