Išbandytos Lietuvoje sukurtos raketos (Video)  (27)

Kauno technologijos universiteto mokslininkai, vieninteliai iš Baltijos šalių pradėję kurti raketas, jas dar tobulina ir sako yra pasiruošę serijinei jų gamybai. Juodkrantės poligone Kauno technologijos universiteto Gynybos technologijų institutas išbandė dvylika pačių sukurtų raketų – jos, sako, patikimesnės nei pirmosios, pagamintos prieš dvejus metus. Vienos nuskrieja apie dešimt kilometrų, kitos – kelis kartus toliau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kuras yra, receptūra mūsų. Darėm lyginamąją analizę su užsienio šalių analogiškais kurais, tikrai jiems nenusileidžia. Jis yra pigus ir patikimas“, – sakė Algimantas Fedaravičius, Kauno technologijos universiteto Gynybos technologijų instituto direktorius.

Mokslininkai savo kūrinius artimiausiu metu ketina patentuoti – Baltijos šalyse jie yra vieninteliai, ėmęsi kurti raketas. Jų paskirtis karinė, tačiau raketas esą galėtų naudoti ir meteorologijos tarnybos ar kosmoso technikos kūrėjai.

„Dabar tos raketos yra tokioje stadijoje, kad praktiškai mes jau ir rytoj galime pradėti daryti eksperimentinį raketinį kompleksą, galėtume bandyti poligono sąlygomis ir prieiti prie pramoninio pavyzdžio“, – dėstė A. Fedaravičius.

Krašto apsaugos ministrė mokslininkų iniciatyvas sveikina, tačiau kariuomenė jų artimiausiu metu pirkti nežada.

„Šiandien dar nėra jokių oficialių paraiškų, nėra taip toli pažengta, kad būtų galima kalbėti apie kokius nors įsigijimus. Tam reikia sertifikavimų ir daugybės kitų dalykų, kiek aš suprantu, be to, tam reikia ir kitokio karšto apsaugos finansavimo“, – aiškino krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

KTU Gynybos technologijų instituto mokslininkų grupė raketą „KTU GTI-1“ yra paleidusi ir praėjusių metų liepos 3 dieną Pabradės centriniame poligone. Ji pasiekė viršgarsinį greitį, siekiantį apie 1500 kilometrų per valandą. Raketos trajektorijos aukštis buvo apie 5, skrydžio nuotolis – apie 10 kilometrų.

Raketų kūrimą remia Kauno tecnologijos universitetas, mokslo taryba, lėšų mokslininkai turi ir iš ankstesnių savo išradimų – pavyzdžiui, kauniečių sukurtus lazerinių šaulių treniruoklius nusipirko Latvijos kariuomenė, domisi ir kitos šalys.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Jūratė Anilionytė
(12)
(0)
(12)

Komentarai (27)