Saulės energijos šviesa ir šešėliai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2011-04-27 19:12
Su Latvija reikalas paprastas - jie jau dabar gaminasi labai daug elektros is hidroelektrines, tad tuos 20% man rodos ir taip jau turi.
technologas 2011-04-27 19:48
Kadangi straipsnis O kuo, panele Viktorija, skiriasi valstybės parama nuo tėvų paramos? Valstybės paramos atveju viešas vogimas gaunasi, tik tai maskuojama terminais "prasisukti", "mokėti gyventi" ar panašiai. Visuomenėje tai vertinama garbingiau nei gyventi pas tėvus-žmogus moka "suktis". Latvijos prašytume nekaišioti, jie turi daug hidroenergijos, Dauguvos hidroelektrinę, kaip ir kelios jūsų puosėlėjamos atsinaujinančios hidroenergijos turinčios Afrikos šalys, kurios turi po vieną hidroelektrinę, kuri jiems pagamina visą el. energiją. Ar jūs panele Viktorija jau prašėt tėvų paramos? Dar ne? Norite gyventi savarankiškai ir pradėti vogti iš biudžeto? Man tiesiog tokie klausimai kyla. Siūlyčiau pagalvoti apie erezinę galimybę pradėti dirbti, nors matau jūsų tai visai nevilioja
Sniegcius 2011-04-27 19:49
ir dar + manau kad broliukams Latviams apskritai reikia mažiau energijos
Echelon 2011-04-27 20:54
Citatos: "..mat politikai neseniai nutraukė paramą norintiems steigti naujas saulės elektrines",- tiesa yra tokia kad lietuvoje tik pradeta plauti babkes skirtas zaliai energetikai, ir plaunama per vejo ir saules kryptis (vejo lietuvoje nera tai jau anksciau buvo parodyta). Sauletu dienu taipat maza ir jokie nei kolektoriai (shudu shudas) nei fotovoltinei (lietuvoje neefektyvus) niekada neatsipirks taciau sudarys prielaidas ateityje raityti elektros kainas grindziant patiriamais nuostoleis. Jeigu kazkas nori investuoti asmenines lesas prasau, bet ne biudzetines paramas. Yra tyrimas, lietuvos platumos ir klimatinis rezimas tik bioenergetikai... norit elektros statykit stirlingus. p.s. geras siulymas skaidyti energetines monopolijas supaprastinti privaciu elektriniu jungima i elektros tinkla iki tam tikros galios.
immortallt 2011-04-27 21:32
Echelon, totaliai nesupranti ka kalbi. Vejo energija superkama po 30ct/kwh, duju ir mazuto po 28-32ct/kwh +2ct/kwh subsidijos. Vat saules energija kodel superkama po 1.5LT tai ir as nesuprantu. Visos kitos subsidijos yra is ES ir cia gal nereikia kisti nieko, nes seip zemes ukio produkcijos irgi neapsimoka auginti, pagal ta pacia logika, nes subsidijos tai nerealios. O seip saules kiekiai aiskiai yra ismatuota ir nera tokie jau menki. Karsto vandens paruosimui uztenka ir pasisildyt pavasari/rudeni. O debesuota diena nereiskia, kad saules nera. Jinai yra visad ir debesys sulaiko kazkur berods 10-20%. Aisku, biomase perspektyviausia Lietuvoje, nes daug tinkamos zemes ir pinigu didzioji dalis liktu salyje.
ligonis 2011-04-27 21:41
nu saules kolektorius peikt tai didziausia nesamone. as pats naudodamas medi, stikla ir sena radiatoriu padariau toki kolektoriu kuris tikrai nepasizymi efektyvumu, bet bandymu metu vandeni greitai pakaitina, o cia tik kazkoks baisus daigtas kuris nemanau, akd butu efektyvesnis uz pardavinejamus irenginius.
technologas 2011-04-27 21:50
Bet neturim vėjo elektrinių ant kiekvieno kampo. Supirkimo kaina yra viena, o įrengimo kainos subsidijavimas yra kita. Aš sutikčiau net jei po 1 centą tą mano vėjinę energiją supirktų jei įrengimą 100% subsiduotų. Pastebėjai, pasipylė šiemet straipsniai kai plovimams, atsiprašau, subsidijoms mažai teskyrė. Tai jei be subsidijų už kiek vėjinę energiją tektų pirkti? 60 cnt, 120 cnt?
Julius 2011-04-27 22:16
Už šių skaičių slepiasi visokie šimėnai.
immortallt 2011-04-27 23:30
technologas, subsidijos skiriamos is ES pinigu. Dabar lygiai taip pat galime kalbeti, apie tai, kiek kainuotu pienas, jei nebutu subsidiju ? Kitas dalykas, as sakau, kad reikia ivesti skaidrumo rinkoje del supirkimo kainu. O Simenas mazai kuo siejas su tuo. Jis sudare tik plana ir bendras gaires, kaip toliau tures but formuojama istatytmu baze. Ja formuos ivairios ministerijos ir kitos valstybines institucijos kurios siejas su tuo. Domejaus, nes man tai aktualu. Beje ten susidaro apie 60 lapu.
Axx 2011-04-28 08:10
Tamsioje pusėje yra keletas pastebėjimų: 1. Ekologija. Tarkim, fotovoltinius elementus perkant iš Kinijos (ten pigiausia) ir siunčiantis į Lietuvą, skaičiuojant nuo gamybos pradžios iki produkto pristatymo klientui, aplinka užteršiama tiek, kiek to paties galingumo anglimi kūrenama jėgainė užteršia per ~20 metų. 2. Parama Lietuvoje. Valstybės valdyba yra visiškai neįgali spręsti paramos klausimų, nes Lietuvą valdo didžiausius monopolius turintys asmenys, tarkim kas įžvelgtų AB "Lesto" naudą, jei bent 30% šios elektrą skirstančios bendrovės klientų grąžintų elektros daugiau nei paimtų. Tas pats ir su šiluma, tai elementaru- nėra naudos, nėra ir įstatymų, palankių vartotojams.
Nerkashis 2011-05-03 20:57
Čia kad riebiau skambėtų?
technologas 2011-05-06 16:46
Vėlgi siūlyčiau pasiskaityti Apie tai, kas dedasi Vakaruose ta kryptimi. Ten ir nuorodų yra kas kaip kur ir kodėl. Kodėl Ohio valstija apribojo maksimalią vėjo generatorių galią nuo 10MW iki 100kW, kodėl anglai (pasidavė naftininkų klanų spaudimui?) pradeda karpyti subsidijas atsinaujinantiems energijos šaltiniams. Pravarti patirtis nemokamos energijos ištroškusiems žmonėms. National Geographic - rimtas šaltinis. Man įdomu - Vakaruose karpo, tai pas mus pradeda lįsti. Negražiai kvepia.