Skalūnų dujos Lietuvoje jau priklauso naftininkams?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2011-05-24 14:48
Uzdraust skaluniniu duju gavyba Lietuvoje!
Cigaras 2011-05-24 14:52
Taigi baisi gamta paliks po tos gavybos.
punktyras 2011-05-24 15:54
... 2 km gylyje.
Genius 2011-05-24 16:11
2004 leidimo geografijos vadoveli raso kad kolkas gyliausias yra ~8km grezinys(tiksliai neatsimenu bet panasiai) taigi 2km mazai isgavus tas visas dujas butu galima jau ten lyst ir zmonem ir kanors statyt ir pns kadangi ten jau butu gan dideles ertmes ir jas butu lengva dar padidint
mnv 2011-05-24 16:15
Ir ka tu ten veiksi?
Cigaras 2011-05-24 16:16
Turbūt „degantis vanduo“ irgi nieko bendra su tuo neturi?
Analog 2011-05-24 16:47
Pirmiausia reikia išgirst nusimanančio specialisto nuomonę šiuo klausimu, o poto stradalint.
Otto 2011-05-24 17:18
Čia lyg ir viskas paaiškinta, nors ir netiesiogiai; kai kam pinigai savo kišenėje svarbiau už valstybinę politiką,.. eilinį kartą nusiviliu, visi matome, kas vyksta, o padaryti niekas nieko "negali". O straipsnis geras, informatyvus, bent jau iš technologijų pusės. Specialistų šioje srityje, Lietuvoje nelabai yra, nebent teoretikų, nes tai dalykas dar gana naujas, todėl bet kuris paaiškinimas nebus 100 procentų tikslus. Be to, nelabai tikiu, kad kažkas bus baisiai suinteresuotas rašyti visą tiesą.
immortallt 2011-05-24 17:51
Specialistu is vis sakyciau nera. Na nebent keli privaciam sektoriuje, kurie turi tik savo interesa. Gavybos technologija yra didziule komercine paslaptis ir niekas nieko tiksliai nezino.
Genius 2011-05-24 18:32
Na galima kast tuos skalunus(nelabai zinau kas tai bet kam nors parduosim(tikriausiai nusisnekejau)) galima ireng viesbuti ir pns tiem kas kalba apie temperatura tai nesvarbu ne ji kyla po ~30C ( skaiciai is atminties ir gali buti netikslus) i 1km taigi temperatura bus 40-80C(40C kai -20C, 80C kai +20C) taigi nieko baisaus ir vanduo nevirs beto yra saldymo sistemos
immortallt 2011-05-24 18:55
Genius, paziurek gasland, turesi bent bendra suvokima, nes visiskai ne apie ta zmones kalba. Skalunas butu ne kasamas, o daromi mikrosprogimai, paskui pumpuojamas kazkoks skystis, kuris, kiek zinau, yra, svelniai tariant, nelabai draugiskas aplinkai. Kadangi surinkti visu issiskirianciu duju ir medziagu surinkti neina, tai gan didele dalis tersalu ir duju patenka i gruntini vandeni, kuris, esant didesnems duju koncentracijoms, DEGA! JAV, regionuose, kur isgaunamos skalunines dujos, toks neva geriamas vanduo bega is krano! Ypac padideja gaisru tikimybe regione, nes skiriasi daug degiu duju, kuriu nesugeba surinkti.
titas 2011-05-24 20:57
o as tai galvoju kad tiksliai nezinant kenkia ar ne , tai tegul lenkai isgauna tas dujas pas save ir ziuresim ar bus jiem blogai, o jai ir bus blogai visvien pigesniu duju gausim tiek is rusu tiek is lenku nes jau siokia tokia konkurncija bus
ligonis 2011-05-24 21:56
dar vienas dalykas, nors pas amerikiecius ir bega degantis vanduo is ju greziniu prie namo, bet jiem tos bendroves nemokamai atveza normalaus vandens. isivaizduoju kaip isizeistu tu kompaniju vadovai jei lietuvoi bobute pasakytu, akd jos sulinys susprogo, ir jei ji pareikalautu, kad jai vandens veztu - po 5 metu teismu turbut sutiktu sumoket kelis litus, o bobute pries 4,5 metus butu numirus. nieko gero ten tikrai nera gamtosauginiu poziuriu, nes juk nezino niekas tikslios sudeties to grunto/zemiu/uolienu ir nezino is kur koks laselis vandens patenka i sulini, kad galetu sakyt jog jie kontroliuoja savo grezini.
Petriukas 2011-05-24 22:29
dėl kelių "incidentų" kažkaip nelabai dera kelti paniką. turbūt labiausiai panikuoja idealistai naivuoliai, kuriem dar amžius neleidžia patirti to malonų savo praikaitu duonai užsidirbti, dar mokesčius susimokėt ir šeimą išlaikyt, arba tie kuriems ir taip viskas ant paauksuotos lėkštutės padėta, tai gali sau leisti neribotą laisvalaikį ideologiniams marazmas, o tam nereikia nei išprusimo, nei žinių nei apskritai kokios logikos. viskas gi ir taip iš anksto mums aišku, kam dar kapstytis ir rankas purvintis? pirmiausia kol kas nors tokioj lietuvoj pradės rimtai galvoti (ne lozungais ir popieriais) apie tų dujų gavybą technologiją dar labiau pažengs į priekį ir taps aplinkai draugiškesnė, o antra tarp USA ir Lietuvos yra keletas gan rimtų "matematinių" skirtumų į kuriuos gal ir reikėtų atkreipt dėmesį: pirma - ten dujų sluoksnis tik kelių šimtų ar net tik kelių dešimčių metrų gylyje, o Lietuvoje - 2km; ir antra - Lietuvoj gruntinis vanduo dažniausiai kelių metrų gylyje, mes savom rankom šulinukus kasam, o JAV kad gruntinį vandenį pasiekt dažnai reikia giliminių grežinių, tai gal nieko labai stebėtino kad kartais susikerta vandens ir dujų šachtos. aš ne ekspertas koks, bet kai kurios išvados akis bado.
immortallt 2011-05-24 22:56
Petriukas, kaip tu gali sprogdindamas garantuoti, kad nebus sutrupinti sluoksniai ir tos dujos nepateks i gruntinius ir giluminius vandenis. Be to skirk gruntinius vandenis (jie laikosi arti zemes pavirsiaus, Lietuvoje mazdaug 2-30 metru) ir giluminiai, kurie gali buti ir kilometro gylyje. Kilometro gylyje, tai labai vertinami mineraliniai vandenys. Pvz geri Tiche, tikrai nebloga mineralini vandeni, is beveik kilometro. Jei toks sakluniniu duju telkinys bus netoli giluminiu vandenu saltinio, nemanau, kad kas nors gali garanuoti, kad jis nebus uzterstas. Tuo labiau, kad JAV, tos dujos eina kiaurai dirvozemi ir gan daug metano ismetama i atmosfera, o metanas dar blogiau nei CO2 del siltnamio efekto. Lietuvai tiek ekonomiskai, tiek ekologiskai daug naudingiau geriau vystyti biomase. Tai ilgalaikis dalykas butu, leidziantis dideliam gyventoju skaiciui uzsidirbti pajamas, o ne vienai ar dviejom imonem lobti.
Exos 2011-05-25 13:15
Šitios kalūninės dujos yral abai blogas dalykas, tiksliau jų išgavimas. Siūlau pažiūrėti Pamates šita dokumentinį filmą pakraupau kas darosi nuo tų dujų gavybos. Nenorėčiau, kad toki dalykai ir lietuvoje butų daromi.
rimka 2011-05-27 15:08
čia tas filmukas gal irgi vienas iš tų rusijos dujininkų ir kitų kuriems tai nenaudinga sukurtų propogandų ?