Česlovas Iškauskas. Nori taikos – ruoškis karui ir ginkluokis?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

neblogenso 2011-06-19 13:28
Nudienos laikais negali leisti buti silpnas. Nes jei neturi karines galios, niekas tiesiog su tavim nesiskaitys.
SG 2011-06-19 14:07
Manau, jog ekonominė galia svarbiau, todėl jei turi ją, tai skaitysis. Nors, žinoma, ji susijusi su karine (Š. Korėja išimtis).
azotas 2011-06-19 14:09
faktas kaip blynas Istorija kartojas 1914, 1939
Skeleton 2011-06-19 16:42
Nieko panašaus. Išsivysčiusių šalių kariuomenės ir išlaidos ginkluotei yra gana mažos. Išimtį sudaro tik JAV karinės išlaidos, bet ne dėl kažkokio ypatingo militarizmo, bet dėl nepaprasto amerikiečių kariškių susižavėjimo super-brangiais super-moderniais žaisliukais. Bet daug ginkluotės perka Afrikos, arabų, Pietų Amerikos šalys. Galime laukti įvarių "lokalių" konfliktų.
Skeptikas 2011-06-19 16:49
Libija nupirko šešis
Sloth 2011-06-19 18:11
Ne dėl militarizmo? O kaip kitaip pavadinti tvarką, kuomet 60+ procentų valstybės biudžeto eina grynai karinėms išlaidoms? Ar tai ne militarizmas?
Kilgoras Trautas 2011-06-19 18:46
Tu čia šiaip mėgsti trauki skaičius iš pilvo ar esi paveiktas kokios nors anti-amerikoniškos propagandos stereotipu? Čia juk nesilanko visiški idiotai kurie nesugebėtu surasti wikipedijos
jjhjhjhjhjhjhj 2011-06-19 19:03
Amerikieciai nekariauja.. jie tik zavisi zaisliukais
MarijonasM 2011-06-19 19:46
Dėl didžiosios tos dalies amerikiečių (ar ir kitų valstybių) žaisliukų kūrimo karo reikmėms jūs turite kompiuterius, telefonus ir begales kitų aukštųjų technologijų dalykų.
Skeleton 2011-06-19 20:15
2010 JAV gynybos išlaidos sudarė mažiau nei 5% BVP. Tai daugiau nei Vakarų Europos šalyse, bet mažiau nei daugelyje kitų pasaulio šalių. Antra, verta panagrinėti KAM skiriami pinigai. Daugumos šalių kariuomenėse tarnauja šauktiniai kuriems atlyginimas nemokamas. JAV karinės pajėgos maždaug ketvirtadalį biudžeto skiria dosniems atlyginimams ir pašalpoms rezervistams. Dar kažkiek pinigų iš "operacijų" biudžeto skiriama tokioms gyvenimo smulkmenoms kaip palapinės su oro kondicionieriais Ne mažiau kaip ketvirtadalis biudžeto skiriamas įvairioms TYRIMO programoms. Taigi nenuostabu kad JAV kariuomenė atsižvelgiant į gyventojų skaičių yra visai nedidelė.
Sloth 2011-06-19 21:14
http://emergent-culture.com/wp-content/ ... budget.jpg Truputį ne taip išsireiškiau, turėjau omeny ne biudžeto procentus, o išlaidas, skiriamas įvairioms sritims. Kaip šitam šaltinyje matot, išlaidos gynybai siekia daugiau nei 50proc. visų išlaidų. Grafikas 2008 metų, 2010 išlaidos dar didesnės, jei netingėsit paieškot - pamatysit. Įdomiausiai skaičiai atrodo išreikšti ne procentais, o realiomis sumomis. Teko daryti prezentaciją šia tema, tikrai nereikia lialia, kad JAV nėra militaristinė valstybė. Toje pačioje Kinijoje, kuri nuolatos keikiama dėl ginklavimosi, gynybos išlaidos nesiekia nei 20 procentų visų išlaidų, ten viskas paskirstyta žymiai "pacifistiškiau". Vienintelis JAV atitikmuo pagal išlaidas gynybai galėtų būti nebent Rusija, bet ja plačiau nesidomėjau, tai nekomentuosiu..
OTONAS 2011-06-19 21:56
Jo, Skeptikas, ta pastebejes vos nuo kedes nenuvirtau tikedamasis pamatyti stambu agregata . O kad ant militarisko musu technologijos laikosi, tai galiu pasakyti, kad jei ne treciojo reicho isradimai, dar iki siol skraidytume su propeleriniais lektuvais Vuot tau ir sposai
WWTWO 2011-06-20 10:58
Taigi JAV kapitalistinis - imperialistinis modelis nesilaikys be militarizmo...Vien tai išgirdus jog JAV kariuomenė yra susijusi su privačiomis kompanijomis, parodo, jog karas neša pelną.
Drragon 2011-06-20 14:26
Aha... Jau tik nepasakokit, kad investuojant pinigus į kariuomenę prisidedama prie technologijų progreso, nes jis greičiau stabdomas bereikalingai švaistant resursus.. Kiek iš tų technologijų, kurios sukuriamos kariuomenėje, galima pritaikyti plačiam naudojimui? Vienetus.. O kiek milijardų (o gal greičiau trilijonų) dolcų išlėkė į orą per pastaruosius karus, vien dėl žmonių noro viską sprogdint? Kas būtų buvę, jei juos būtume panaudoję žmonių gerovei ir naudingoms technologijoms kurti? Jaučiu, gyventume taip gerai, kad niekam nė neateitų į galvą kariaut, nes turėtume viską, ko mums (turint galvoje ir trečiojo pasaulio šalis) galėtų prireikti.. Nori taikos, rodyk pavyzdį nesubrendėliams nusiginkluodamas.
Kilgoras Trautas 2011-06-20 14:57
lėšos kurias, jei neklistu, paskirsto nebe kongresas, o prezidentas savo nuožiūra. Tokios lėšos dažniausiai būna skiriamos ekstra atvejams: nelaimėms, karui ar panašiai.
Sloth 2011-06-20 15:26
O tu tai žiūriu puikiai moki skaityt. Cituoju iš šaltinio : " The money the President and the Congress must decide..." Okey, visgi tu teisus, pasigilinau ir matau, kad realiai JAV karinis biudžetas eina ~30procentų visų išlaidų. Painiava, kai reikia sumuoti mandatory ir discretionary lėšas. O dėl prezentacijos, tai esmės nekeičia, kadangi ji buvo ne apie JAV biudžetą, o apskritai skiriamų lėšų kariuomenei didinimą Tiksliau, JAV ir Kinijos kariuomenių struktūros, finansavimo ir pan lyginimą.
Skeleton 2011-06-20 18:36
Reiškia prastai ruošeisi prezentacijai, nes nurodinėji klaidinančius skaičius. Dar kartą kartoju, 2010 JAV gynybos išlaidos sudarė mažiau nei 5% BVP. Kaip turėtum žinoti BVP matuojamas šalies ekonomikos dydis. Taigi pagal ekonomikos dalį skiriamą karybai daugelis pasaulio šalių lenkia JAV. Tu darai esminę klaidą savo samprotavimuose, manydamas kad visų šalių biudžetai sudaromi panašiais principais. Tačiau: (a) blynas į kurį tu baksnoji yra tik dalis JAV federalinio biudžeto, kuri vadinasi "discretionary spending". Dar yra didesnė dalis, kuri vadinasi "non-discretionary spending". (b) Dar svarbiau, JAV federaliniai mokesčiai yra labai nedideli palyginus su beveik visomis pasaulio šalimis. Pavyzdžiui JAV visiškai neturi pridėtinės vertės mokesčio, o beveik pusė amerikiečių realiai nemoka federalinio asmens pajamų mokesčio. Todėl JAV federalinis biudžetas yra nedidukas palyginti su kitų šalių biudžetais. Pavyzdžiui: Lietuvos švietimo sistema ir sveikatos apsaugos sistema yra išlaikomos iš valstybės biudžeto pinigų. JAV svaikatos apsaugos sistemą išlaiko patys piliečiai pirkdami sveikatos draudimą, mokyklos išlaikomos iš konkrečios mokyklos apygardoje renkamų vietinių mokesčių ir taip toliau.
Skeleton 2011-06-20 18:43
Tau reiktų smarkiai susimastyti ties tais žodžiais "visos išlaidos". Nes dabar bandai palyginti nepalyginamus dalykus.
Kilgoras Trautas 2011-06-20 19:43
Sloth, šiap iš esmės tavo biudžetu liginimas nėra geras rodiklis. Paaiškinsiu kodėl. Pvz. Amerikos BVP turto santykis valstybės ir gyventoju yra gyventojų naudai. Toks santykis lemia, kad gyventojai turi daugiau turto ir jiems mažiau reikia socialinių ar kitų valstybiniu paslaugų. Tuo tarpu Rusijos ar tuo labiau Kinijos biudžetai yra proporcionaliai didesni valstybės turto (įmonės, infrastruktūra ...) nei gyventojų ir savaime aišku, kad ir karinėms reikmėms biudžetas sudaro proporcionaliai mažesne dalį. Taip, kad tiksliau būtu lyginti ne biudžetus, o procentus nuo BVP.