Vinilinės plokštelės pergyvens kompaktinius diskus?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

mobilunkas 2011-09-28 10:57
kaip gali vinilas skambet geriau jei failas pries irasant i vinila laikomas skaitmeniniame formate, irasoma dabar beveik skaitmeniniu budu, naujas patefonas irgi bus skaitmeninis greiciausiai, na nebent senu patefonu grot
Eimantė 2011-09-28 11:33
Niekas geriau neskmba, čia yra marketingo triukas. Čia kaip visada sakydavo, kad lempiniai gitarų kubai geresni už tranzistorinius. Melas vardan didesnių pinigų. Kur jau geriau skambės vinilas, kai įrašyt dainą kokybiškiausiai gali tik skaitmeniniu formatu. AIFF prieš vinilą, kas geriau? Skonio ir klausos reikalas aišku. Mano nuomone vinilai perkami todėl, kad jų yra mažiau nei CD, todėl grupės fanai, jaučiasi smagiau įsigiję retesnį, brangesnį daiktą. Ir aišku atrodo vinilai gražiau. ANtras dalykas, vintage dabar labai madinga, o vinilus tam puikiai galima priskirti. Dabar visi nori to, kas buvo puiku seniau.
Vytax 2011-09-28 11:47
Čia yra vienintelė CD albumų problema, dėl kurios jų atsisako visi trokštantys bent kiek geresnės garso kokybės: http://www.youtube.com/watch?v=3Gmex_4hreQ Vinilui ši problema neaktuali, nes įspaudus garso takelius giliau, patefonas nuo to garsiau negros.
Porto 2011-09-28 12:56
Patefono adata pagrinde juda į kairę ir į dešinę. Vinilinių plokštelių skambesys yra daug gyvesnis del to, kad: 1. Šiuolaikinių patefonų pradinio signalo lygio stiprintuvai yra daug geresnės kokybės negu daugelio dabartinių garso plokščių. Aišku, tai lemia ir skirtingi signalų tipai. 2. Į plokštelę stengiamasi įrašyti kuo aukštesniu diskretizacijos dažniu ir bitų gyliu, o Audio-CD pagal Red Book turi 16bit gylį ir 44.1kHz diskretizacijos dažnį. Tam, kad išgauti kokybiškesnį aukštų dažnių skambesį, Audio-CD tenka kompresuotį visą programą. Aišku, yra tokie įrankiai kaip problemų. Eimante, jeigu geros perklausos sąlygomis tektų klausytis Audio-CD ir plokštelės, manau, skirtumą be įpatingų sugebėjimų išgirstum. Red Book: http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Book_(CD_standard)
kestutisz 2011-09-28 14:07
Keisčiausias girdėtas vinilo privalumas. Blogai įrašyti galima į bet ką.
Edmundas 2011-09-28 14:58
kestutisz, gaila, kad nesidomėjai įrašų industrijos fintais. Aš iš savo cd kolekcijos turiu tik kelis, kurie išties kokybiškai skamba. Šiuo metu jau imu galvoti apie vinilo kolekciją, nors tai tikrai nepigus malonumas.
Vytax 2011-09-28 15:30
Taip, abu galima blogai įrašyti. Tačiau remkimės ne galimybėmis, o remkimės faktais. Tarp parduodamų CD kokybiškų įrašų dabar vienetai. Tarp vinilų - retenybė rasti broką.
kestutisz 2011-09-28 15:42
Be tai nė technologijos bėda. Jei vinilo mėgėjai pirktų bet ką tai manau jiem irgi bet ko prigamintų (pamenu egzistavo ir lankstūs permatomi tarybiniai "vinilai", tai čia maždaug ir galėtų būti ekvivalentas "otpimizuotiems" kompaktams iš saldainių popieriukų folgos)
teraxas 2011-09-28 16:30
Iš tiesų vinilo ar net gero plačiajuosčio magnetofono skambesys yra visai kitoks nei skaitmeninės muzikos. Teorija sako, jog žmogus skirtumo arba neturėtų justi, arba skaitmeninė kokybė turėtų būti geresnė. Taip yra todėl, kad skaitmeniniu būdu įrašant muziką būną pašalinami įvairūs garso iškraipymai. Iš dalies tai padaro garsą švaresnį, bet praktikoje jis skamba ne taip natūraliai kaip vinilas. Ir skirtumas tikrai yra juntamas. Galima sakyti, kad skaitmeninis garsas švaresnis, bet jei vinilo skambesys malonesnis - ar galima jį vadinti blogesniu? Kitas dalykas yra albumų apipavidalinimas - jau vien tuo vinilai labai lenkia CD ir to daugeliui pakaktų.
blizzard 2011-09-28 17:18
+10 Tai manau svarbiausias argumentas. Tu gauni apčiuopiamą daiktą, kuriuo gali papuošti savo neįdomaus buto sieną, gali jį paleisti ir klausyti jame esančio įrašo, gali jį mainyti, parduoti, kolekcionuoti ir t.t. Visa ta muzika kurią turiu savo kompiuteryje to neatstos, jeigu turėčiau tiek muzikos viniluose, tada būtų visai kas kitą o kiek jie kainuoja Lietuvoje? užsienyje kiek domėjausi kažkur 20-30$ už plokštelę. Kol bus gyva DJ scena, tol vinylai neišnyks, nebent senesni vinylai. p.s. beje o kaip su vinylu ilgaamžiškumu? gal jie labiau atsparūs įbrėžimams ar dulkėms?
matise 2011-09-28 20:54
Būtent. Virš 10 metų kaupiau muziką skaitmeniniu pavidalu (piratavau, daugiausiai mp3) ir kas iš to? Pilnutėlaitį 1,5 TB kietajį diską, su visa muzikos kolekcija, netyčia numečiau nuo stalo.... O ten buvo tikrai retų albumų, kurių šiaip sau torrentuose nerasi. Na ir pažiūrėjės i mamos vinilų kolekciją, pagalvojau: "kurių galų man ta skaitmena, jei elementariausias vinilas stovi jau puse amžiaus ir kuo puikiausiai groja dar ir dabar". Taigi, dabar piratauju ir toliau, bet turbūt nedaug tokių piratų atsirastų, kurie išleidžia po pusę tūkstančio litų per mėnesį muzikos įrašams Taigi, mano vinilų kolekcija spėriai pildosi. Kas liečia garso kokybę - matau jau čia pasiginčyta, aš nesikišiu, tik pasakysiu, kad esu vinilo pusėje (žinoma ir garso įranga turi būti atitinkama). Dabar dėl to ilgaamžiškumo - taip, vinila reikia saugoti, gal net labiau nei CD, bet patirtis rodo, kad su laiku tas vinilas tikrai pergyvena visus CD. Įbrėžimai įbrėžimams nelygūs - viskas priklauso nuo jų gylio, o kas dėl dulkių, tai reiktų valyti plokšteles prieš klausant, nes galiausiai jos gali atsidurti giliai grioveliuose. Aišku dabar jau yra keletas valymo technologijų, kaip plovimas ar vakuuminis valymas, bet nesu tikras ar jos pasiekia idealų rezultatą. Visgi, manyčiau, kad geriau prevencija
immortallt 2011-09-28 21:09
Jei paskaiciuosi, kiek kainuoja vinilinems plokstelems atkurti gera iranga + patys vinilai, tai nusipirksi kieta iranga atkurti skaitmeniniui formatui + nusipirksi kalna muzikos auksciausios kokybes (pamirsau, kaip vadinas tas formatas "RAW")
lmn 2011-09-28 21:55
Ir kiek gi? Visos dalys tos pačios: stiprintuvas + kolonėlės, o vietoj cd grotuvo perki plokštelių grotuvą, pvz.: http://www.whathifi.com/review/rega-rp1 "RAW" cd - gal SACD?
WD 2011-09-29 01:26
Kaip jau čia ir minėta: audio cd turi 16bit gylį ir 44.1kHz diskretizacijos dažnį. Plokštelės analogas būtų 32 bitų 192 kHz, kuris būtų nors kiek panašus pagal taip vadinamą "dinaminį diapazoną". Nors Jūsų kompiuterio garso korta ir gali atkurti 192 Khz įrašus, Jūs jų paprasčiausiai nerasite kur atisiųsti. O jei ir rasite garso kortos DAC (digital->analog converter) vistiek suvarys visą kokybę iki buitinės magnetolos lygio, kalbant apie garsą iš kompiuterio. Čia aš kalbu apie integruotas garso plokštes, laptopus, visokius iPhone ir pan. Garso kortos su daugmaž kokybišku DAC kaina prasideda nuo 500-600 Lt. Kokią kainos dalį sudaro garso korta jūsų motininėj plokštej, jei visas motherboard'as kainuoja pigiau? Kalbant apie buitinius CD grotuvus, situacija daugmaž panaši. Visokie DVD-supermega playeriai po 300 Lt ir pan. devaisai, kurių pagalba šiuo metu klausomi namuose audio CD turi pigius DAC konverterius. Taip, jie skamba tiksliai, taip girdi visas lekštes ir nėra triukšmų. Bet nėra gyvumo ir dinamikos. Na ir normaliai lyginant, paėmus kokybišką stiprintuvą, išmetus PC, prijungus stacionarų GERĄ cd grotuvą ir šalia plokštelių grotuvą, paėmus originalų CD (jokių būdu ne mp3), paėmus vinylą ir sulyginus skambėsį... jis bus panašus. Paspaudus repeat 999 kartus labiau užknis būtent CD skambėsys dėl iš pradžių nepastebimai siauresnio dinaminio diapazono, kitavertus po tiek grojimų plokštelė natūraliai kažkiek nusidevės ir gal suteiksi pirmenybę CD vietoj vinylo traškesio, nors ne faktas. Žodžiu, tiesa pasakius tas ant to. Skaitmeninė muzika yra mobilumas, o vinylas yra Daiktas.
Pasalietis 2011-09-29 22:12
Frequencies capable of being heard by humans are called audio or sonic. The range is typically considered to be between 20 Hz and 20,000 Hz. http://en.wikipedia.org/wiki/Hearing_%28sense%29 Tai nepagaunu koks skirtumas ar 192kHz ar 44kHz
lmn 2011-09-29 23:22
http://en.wikipedia.org/wiki/Sampling_rate
Gedablo 2011-09-30 14:58
Negalejau neprisiregistruoti i puslapi tokia nesamone pamates. Tuomet kode visas pasaulis naudoja lempinius kubus? Neturi kur kisti pinigu? O gal muzikantai ausu neturi? Pats esu muzikantas ir skirtumas is tolo jauciasi. Lempiniai kubai tiksliau perteikia gitaros charakteristikas. Tranzinis nors ir atkuria su maziau iskraipymu to nepadaro. Skamba taip sakant kaip "plastmase". Ir is kur istraukta, jog skaitmena kokybiskiausia? Analogas jau kitas reikalas. Tarp muzikantu skaitmenos baidosi kaip velnio. Bet zinoma jei tai skaitmeninis efektu pedalas - viska kompensuoja lempinis kubas. Na ir siaip daug niuansu.