Pasyvieji namai: ar Europa išmoks taupyti energiją?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

mar444nas 2011-11-09 11:16
O ar pamastė Europos Sajunga apie tai kaip tokius namus pasistatyti Lietuviams kuriu nemaza dalis uzdirba minimuma ir biski daugiau. Nerealus planai ir tiek. Tik didziosios salys gali tokius planus igivendinti.
Plikas 2011-11-09 12:03
Gal geriau tu paaiškink kaip minimumą uždirbantis žmogus žada betkokį namą statytis? "Pasyvaus" namo kaina yra ~15% didesnė nei įprasto namo, bet energijos šilumai jis sunaudoja apie 10 kartų mažiau, kas mūsų klimato zonoje atsiperka per ~10 metų, jau nekalbant apie mažesnę priklausomybę nuo energijos tinklų. Šią ES iniciatyvą tikrai palaikau.
yop 2011-11-09 12:37
Nereikia kelti panikos. Jau ir dabar didžioji dalis statomų namų atitinka reikalavimus arba lengvai pritaikomi. Tik teks įsirengti papildomas technologijas, kurios tikėkimės bus ekonomiškai efektyvios.
Shinigami 2011-11-09 12:38
Palaikau. Jei žmogus nesugeba pastatyti pasyvaus namo tai vargiai sugebės ir paprasta. Nes namų kainos Lietuvoje liginant su atlyginimais yra ne realios.
andriulis 2011-11-09 12:47
Tegul skatina labiau, greitai viskas issispres.
mch0lic 2011-11-09 13:33
Kad valstybė (ir EU) skatina tai manau geras dalykas, bet gyventojai irgi turėtų išmokt skaičiuot. Jei investavus tą 15% per 10 metų atsipirks tai juk pačiam vartotojui naudinga. Aišku visą laiką bus tas segmentas kuris neišgalės, bet vistiek reikia mažint tą energijos švaistymą ir šviest varotojus.
mobilunkas 2011-11-09 14:07
istatymai nepalankus pasyvesnio busto statymui, tarkim sumastysi apsiltint siena, siltinimo kaina gal bus 2000lt, nes daug ka pats darysi, bet kol gausi leidimus praeis metai, o jei senamiesty tai - gal ir gyvenimo gali nepakakt, leidimai kainuos daugiau nei statybos kaina, ir kai paskaiciuosi tai nuspresi kad geriau ir neverta investuot i ateiti. as tai isivaizduoju kad reiketu statyut nauja miesta ar miesteli tuscioj vietoj tai tada galima kalbet apie pasyvias technologijas, o miestu turinciu paveldo ir senamiescius ar saugomas teritorijas reikai palikt savaiminiam suirimui
vygantas 2011-11-09 14:08
"Pasyvaus" namo kaina didesnė ~15%, kai namai statomi įmonių ir kainuoja 400 000-500 000 LT. Žmonės turintys labai mažas pajamas statosi trobesius patys iki 100 000-200 000 LT, tat jiem įsirengti saulės kolektorius, fotovoltinius elementus bei tarkim dar koki šilumos siubli kainuo dar ~50%
immortallt 2011-11-09 14:25
Maziau nusikalbek. Kas bus, jei kiekvienas prades daryti ka nori ? Pvz. gyvenu naujame name. Kazkas sumaste biski persidaryti balkona ir gerokai pakeisti namo vaizda - momentaliai buvo sutvarkytas ir gavo atstatyti namo buvusi vaizda. Ne misraineje gyvenam o ir savavaliski remontai pavojingi tiek praeiviam, tiek namo gyventojam. O taip, jei jau neisgali pasidaryti pasyvaus, vietoj paprasto namo, tai tegul geriau is vis jokio nesidaro. Nes name gyvenant tvarkingai islaidos tikrai didesnes nei bute. Nebent tas jusu namas 60kv.m., kieme piktzoles auga ir pan.
andriulis 2011-11-09 15:04
immortallt - ka turi bendro kieme piktzoles su pasyviu namu?
mobilunkas 2011-11-09 15:08
piktzoles kieme yra pasyvesnis dalykas nei naudojant iskastini kura skutama veja beto jei vertintume CO2 sunaudojima tai piktzoletas kiemas daugiau CO2 is atmosferos susiurbia nei betono plyteles su vejos intarpais . o siaip tai reikia aplinka tvarkyt kad ji atrodytu graziai ir ekonomiskai, o tam manau leidimai nereikalingi, bet be leidimu valdininkas nejaus savo valdzios...
Plikas 2011-11-09 15:32
Gandai ir mitai. "Pasyviam" namui nei fotovoltiniai elementai, nei šilumos siurbliai nereikalingi. Reikalingi geri projektuotojai (architektai; konstruktoriai; šildymo/vedinimo inžinieriai) bei atsakingi statybininkai. "Pasyvus" namas nėra kažkoks stebuklas, tiesiog pirmiausia jį reikia tinkamai suprojektuoti: atsižvelgti į pasaulio šalis ir naudoti "saulės architektūrą"; naudoti paprastesnes architektūrines formas, su mažiau išsikišimų į išorę ir kuo mažesniu lauko atitvarų plotu bei pažangiais atitvarų jungimo mazgų sprendimais. Taip pat reikia tinkamai suprojektuoto vėdinimo su rekuperacine sistema. Iš statybininkų pusės reikia, kad jie naudotų tinkamas ir sertifikuotas medžiagas ir sąžiningai bei kruopščiai įrengtų jungimo mazgus (pamatas/siena; siena/karnizas ir pan.). Daugelis mano, kad yra pakankamai kompetetingi ir dažnai statydami namą "pataupo" vienoje ar kitoje srityje, kas vėliau atsiliepia dešimteriopai.
sigun 2011-11-09 21:59
Va dar mintys į temą: http://physics.ucsd.edu/do-the-math/201 ... rspective/ Esminė mintis - investuoti į energijos taupymą reikia DABAR, kol dar yra galimybių, o ne tada, kai apsižiūrėsim, jog jau nebesugebam išsimokėti dėl dar labiau pabrangusios energijos ar netgi jos išvis nebeužtenka. Vokiečiai šitą supranta, ir tie straipsnyje paminėti 13 mlrd EU, tai ~160 EU vienam vokiečiui. Na susilaikyt nuo naujo aifono pirkimo kuris po poros metų vis tiek bus išmestas kaip pasenęs, bet investuot į ateitį.
mykolas 2011-11-09 22:33
Čia kaip supratau parama bus skiriama tik viešosios paskirties pastatų renovacijai. Gyventojus turės "skatinti" taupyti energijos tiekėjai. Manau skatinama bus dar labiau augančiom energijos kainom. Investuojama paprastai į tai kas atsiperka. Ubagas nors ir norėtų, bet negali investuot, nebent pasiskolint iš banko, bet bijodamas bankrutuot ir būt išmestas iš vienintelio buto nesiskolins ir projektas baigsis net neprasidejęs kaip ir su nacionaline daugiabučių renovacijos programa. Tuo tarpu milijonierius gali sau leisti išlaikyt prabangią pilaitę jos nerenovuodamas, jam renovacija gali palaukti, jo piniginės šildymo išlaidos nedrasko. Gal jis tuo metu labiau norės nusipirkti lėktuvą, pasistatyt auksinį tualetą, arba kandidatuot į prezidentus. Taigi privačiam sektoriuje panašu, kad akligatvis.
Nerealiai 2011-11-10 01:28
Senamiesti, graziausia miesto vieta palikt savaiminiam suirimui, juokauji gal? Cia ne siaip koks blokiniu namu kvartalas, tai miesto istorija, isvis kas per miestas be senamiescio. Nori, kad butu kaip JAV viskas tik nauja?