Jonas Gylys. Pasirinkta naujosios Visagino AE technologija – itin saugi

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vyteniss 2011-11-28 10:13
Reklama?
immortallt 2011-11-28 10:18
Jop.
Alfredukas 2011-11-28 10:33
Kokia patikima AE beturetume, niekada ji nebus saugi visu 100%, tiek del tecniniu, tiek ir del nenumatytu arba "mazai tiketinu" priezasciu. Visatoje atsirasti saules sistemai, o joje Zemei, o dar ir protingoms butybems Zemeje ir dar butent siuo laiku, tikimybe labai menka, bet neziurint to- mes esame. Taigi visai nesvarbu avarijos tikimybes skaitine verte, nes niekas negali pasakyti, kada ta tikimybe "suveiks". Apart to, kyla dar vienas klausimas: kadangi pastacius AE uz energija visvien reiks moketi pinigelius, tai tuos pinigus sudejus su islaidomis AE statybai, kiek metu galetume pirkti energija is kitur? Ar per ta laika neatsiras zenkliai pazangesniu technologiju? Manau, kad viskas slypi tik piniguose, kuriuos zarsto ir zarstys tie, kurie prieina prie sito lovio. Jie nesusimasto apie tai, kad ivykus rimtai avarijai, ant ju kapu gali net zole nebeaugti... Nerupi ir tai, kad uzkraus ir savo palikuonims didziule ilgalaike nasta- AE laidotuves.
vyteniss 2011-11-28 10:48
Nu jeigu imant piniginį variantą,tai elektrinė geriausiu atveju atsipirks po 30 metų. Žiūrint,kaip vyksta progresas atsinaujinančios energijos kryptimi,tai manau po 10 metų oj kaip gailėsimės..
Aklas 2011-11-28 10:57
jei ateis i rinka elektromobiliai, tai pamatysi kaip nesigailesime.
algiuz 2011-11-28 10:59
Num ponas Gylys tiesą pasakė, kad reaktoriai bus saugūs, tai nematau aš čia jokios reklamos. O gal ir pamokėjo kas, kad parašytų straipsnį gerbiamiausias KTU energetikos dėstytojas, bet melo tai bent aš tekste neradau. Alfreduk, nuo visko neapsisaugosi, gi negali numatyt, sakykim, kad koks meteoritas ant elektrinės nukris. Bet dabar apsauga bus net ir nuo tų veiksnių, kurie Lietuvoj atsitinka gal kartą per 100 metų ir ne tokiais mastais, kokie būna tekančios saulės šalį. Elektrinė statoma ne dėl pigios energijos, o kad Lietuva taptu nepriklausoma nuo rusijos. Aišku už tuos 20milijardu galėtume užsipirkti elektros labai daug, bet vistiek būtume nuo kažko priklausomi, o ką tu gali žinot, kaip ten jiems sušvies ir sugalvos kainą elektros keturgubai užkelt. Nuo to norima apsisaugot. Num čia gražioji pasaka, kaip viskas iš tikro yra tai tik keli žmonės Lietuvoj turbūt žino.
vyteniss 2011-11-28 11:12
Elektrinei reikia urano sodrinto. Kadangi didžiąją dalį sodrina berods rusija,tad ji galima sakyti ir diktuoja rinkos kainas. Tai kokia čia nepriklausomybė? Bet jeigu čia jau be offtopic,tai taip. Tas reaktorius saugus,bet jau yra saugesnių.
Arns 2011-11-28 11:35
Atmink jog Rusija ne vienintelė tiekėja, plius vis vien urano kaina nedaro itin didelės įtakos galutinėms kainoms, o elektrinės papildymas nauju kuru nebūtinas iš karto, yra tam tikro laiko tarpas per kurį esamas kuras naudojamas reakcijoms.
immortallt 2011-11-28 11:46
Norime istrukti nuo priklausomybes nuo rusu, sokame ant japonu ir tikimes, kad jie bus geresni. Kitas dalykas, kuriame priklausomybe nuo atomines elektrines, kurios energijos mums ne velnio neuzteks. Nesakykite, kad 300MW galios kurios liks is atomines mums, pakaks. Plius, statoma pas mus, kas reiks, kad kitos salys ir investuotojas gali nusimuilinti nuo atlieku saugojimo ir uzdarymo.
marcaz 2011-11-28 11:55
Urano rudos pilna. Urano sodrina ir Lt, tik kiekis per mazas. Ir nieko bloga nematau pirkti sodrinta urana, nes, visu pirma, ne vien Rusija ji "gamina", todel yra pasirinkimas is ko pirkti, ir ,antra, to urano uztenka ilgam laikui Cia ne malkos
Arns 2011-11-28 12:09
niekas nenusimuilins, nes uždarymo biudžetas bus pradėtas kaupti nuo pirmosios pagamintos elektros kilovatvalandės. Ir tas fondas bus įtrauktas į elektros kainą, tad kas bepirks elektrą, kaups uždarymo fondą. Kas dėl užtekimo, elektros aišku maža, bet bent tiek pakaks jog naktį "pakrautume" Kruonio HAE, kuri dieną galėtu gaminti tiek pat.
Cigaras 2011-11-28 12:18
AE gamins elektros du kartus daugiau negu Lietuva sunaudoja. Ir jums dar atrodo kad mums jos neužteks? Pliusas tas, kad ta pati Rusija negalės jos mums parduoti užkelta kaina, turės pardavinėti konkurencinga, mūsų gaminamos AE.
immortallt 2011-11-28 13:35
Rusija elektra ir taip parduoda pigiai, nors is jos perkam salyginai mazai. Toliau, nesvarbu kiek jinai pagamins, svarbu kiek mes jos gausim. Nes kai elektrine dalinama ant 4 valstybiu + privatus kapitalas, ne kazkas belieka. Toliau, po velniu, jums dar monopoliju neuztenka ?
GNU 2011-11-28 13:43
Elektrinės saugumu nei kiek neabejoju, ypač turint galvoje kad rusai šalia stato visiškai neaišku ką (ir dar patys nesuvokia kaip juokingai atrodo kritikuodami mūsų projektą). Na bet reikia tikėtis, kad tai tik brangus PR, kuris baigsis, kai tik turėsim savo AE.
Cigaras 2011-11-28 13:57
Ant keturių valstybių? Projekte dalyvaus Estija (kurios procentras bus mažiausias), Lenkija, Lietuva ir privatus investuotojas (kuriam tik 51% pelno reikės, bet ne gaminamų resursų). Estija savo AE turės, Lenkija ne tik kad AE dar statosi, bet pas ją išvis strateginis prioritetas - branduolinė energetika. Lenkija investuoja į Lietuvos AE grynai ne tiek kiek dėl energijos garanto, bet tiek dėl to, kad paremti pačią Lietuvą. Taip pat Lietuvoj , artimiausiu metu atsiras jungtys tiek į vakarų Europą (per Lenkiją), tiek į Skandinaviją. Plius dar Rusija kukuoja, kad lietuviai į chebrą priimtų, nes paskui dar liks ant ledo su ta savo neaiškaus patikimumo „Baltijos“ AE. Tai per kurią vietą tau ten resursų gali neužtekti?
immortallt 2011-11-28 17:12
Iskreipti duomenys biski. Estija apie AE tik svarsto ir nera jokiu rimtu planu. Latviai dar dvejojo del AE, tai kol kas palikau apmastant. Lenkai ne simboliskai dalyvauja. Pas juos gyventoju ne 3 milijonai, o >30mln. ir pas juos milziniskas energijos trukumas. Jiems ir atomine su 6 reaktoriais nebutu problema isnaudoti. Taip pat siuo metu ju katilines degina pagrinde angli, plecia biokura, bet nebeturi kur sodinti zilviciu ar kitu greitos rotacijos augalu. Be to Lenkija pasake, kad nesijungs i projekta, jei negaus >50% elektrines pajegumu.
Cigaras 2011-11-28 18:41
Aga, teisinga, iškreipti duomenys, bet ne mano, o tavo. Parodyk rimtą info šaltinį kur Lenkija aiškino apie 50%. Bet kuriuo atveju tai nebūtų problema, nes pati Lietuva nė 50% neišnaudotų. Kas dėl Estijos, ji dar va prieš mėnesį eilinį kart oficialiai patvirtino, kad savo žodžio laikysis, ir dalyvaus projekte.
Alfredukas 2011-11-28 19:29
Apie AE sauguma jau nebesikartosiu. Bet is isivaizduojamos naudos, turesime tik brangesne energija, nes pertekliu "pelningai" parduosim, o energetiniai nuostoliai liks Lietuvoje. Dar ir AE iniciatorius reiks gerokai finansiskai "paremti". Turejome jau ne viena Monkes bizni. Gal jau gana? Manau, kad protingiau butu ne tik vystyti naujas energijos rusis, bet pasukti smegenis ir energijos sanaudu mazinimo kryptimi. Jei tam butu metami tokie pinigai, atsirastu musu Lietuveleje pakankamai protu, kaip tai padaryti ir dar pasauliui pavyzdi parodyt, kokiu keliu protingiausia eiti. Anksciau ar veliau, vis tiek gyvenimas privers tai padaryti. Ar nevertetu pradeti tai jau siandien? O gincytis del to, kokia valstybe, kokia rieke atsirieks, tuscias reikalas. AE sumanytojai tik to ir laukia, kad paskestume gincuose ir nematytume tikros esmes. O mes cia stengiames tuo tarpu irodyti, kokie mes supratingi ir nutuokiame apie atomine energetika bei jos uzkulisius. Atsikvosekim, pagaliau!
immortallt 2011-11-28 20:14
Cigaras, kad ir visus 1,200 MW gausime, is to elektra netaps pigesne ir rinka netaps demonopolizuota. Nesumazins problemu energijos kisimui nakti. Nepadidins energetines nepriklausomybes. Atomines nesprendzia ir sildymo problemu. Nesprendzia nedarbo problemu. Nesprendzia ekonomikos kelimo problemu. Gi pasaulis nera juoda ir balta. Kam spresti viena problema jei yra kompleksinis ir pigesnis sprendimo budas ?
Arns 2011-11-28 21:55
parodyk tas alternatyvas be milžiniškų dotacijų, kurios veiktu pagal rinkos dėsnius. Taip kad į tą biomasės elektrines ir visą projektą nesukiši tiek pinigų iš karto, bet per keletą metų pasieksi tą patį būtent per dotacijas. O kur dotacijos ir sunku sužiūrėti, kaip visada smarkiai pasipila pinigų plovimas, tad tik dar daugiau problemų, juolab kad tos pačios CO2 emisijos nuolat mažinamos ir negali elgtis kaip pigiau (būtent todėl tie patys lenkai vietoje savo šalyje kasamos anglies svarsto apie modernias elektrines). Nesprendžia šildymo problemų? Užtenka vieno įstatymo jog visi naujai statomi namai nejungiami prie pasenusio dujotiekio tinklo, šildymo tinklų ir problemos nėra. Jau ir taip pilnai elektra šildomos grindys, radiatoriai bei visa buitinė įranga. Šiuolaikinės technologijos pilnai veikiančios elektra, artimiausiu metu ir automobiliai daugiau mažiau veiks elektros pagalba.