Prognozė: „Microsoft“ turėtų pirkti „Nokia“ jau kitais metais  (22)

Didžiausias Danijos bankas „Danske Bank“ prognozuoja drąsiai: jo atstovai teigia, kad jau 2012 metų pirmoje pusėje „Nokia“ savo telefonų gamybos verslą tikriausiai parduos „Microsoft“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Esama daug priežasčių, dėl ko taip gali nenutikti, tačiau yra ir bent viena ganėtinai rimta priežastis, dėl ko taip turėtų nutikti. „Nokia“ ir „Microsoft“ bendrą „šokį“ pradėjo maždaug prieš 10 mėnesių, kai „Nokia“ paskelbė planus atsisakyti pačių kuriamos operacinės sistemos „Symbian“ ir savo išmaniuosiuose telefonuose pradėti naudoti „Windows Phone“ programinę įrangą, pagamintą „Microsoft“. Didžiąją metų dalį „Nokia“ užsiėmė savo verslo derinimu taip, kad būtų tinkamas bendradarbiaujant su „Microsoft“ – ypač telefonų verslo valdymo srityje, rašo interneto portalas informationweek.com.

Pirmieji bendradarbiavimo rezultatai – „Lumia 800“ ir „Lumia 710“ – jau pamažu atsiranda parduotuvėse. „Lumia 800“ prekyba Europoje pradėta lapkričio pabaigoje, o „Lumia 710“ JAV pasirodys sausį. Abu telefonai yra gana solidus įmonių bendradarbiavimo rezultatas. Visgi dar labai anksti prognozuoti šių produktų sėkmę. „Nokia“ skelbia esą patenkinti pradiniais „Lumia 800“ pardavimų rezultatais, nors oficialių prekybos rezultatų nepateikė. O „Microsoft“ neatskleidžia kiek telefonų su „Windows Phone 7“ parduota per tuos metus, kuriuose jau įdiegta ši operacinė sistema. „Windows Phone“ ir „Nokia“ dar turės gerokai pasistengti, kad galėtų teigti, jog jų verslui šis bendradarbiavimas buvo viską verčiantis aukštyn kojomis.

Trečiadienį Suomijos laikraštis rašė, kad „Nokia“ ir „Microsoft“ bendradarbiavime gali būti žengti dar vienas žingsnis – šį kartą visiško „Nokia“ mobiliųjų įrenginių padalinio įsigijimo linkme. Tačiau svarstant galimą verslų sujungimą reikia apsvarstyti ir visus privalumus bei trūkumus.

Visų pirma, „Nokia“ užsiima verslu įvairiose srityse. Didžiausias yra įmonės mobiliųjų telefonų padalinys. Taip, jame gaminami telefonai su „Windows Phone“, tačiau ši įmonė taip pat pirmauja kylančiose rinkose prekiaujant pačiais pigiausiais telefonais. Nors šio verslo pelno maržos yra labai menkos, prekybos apimtys kompensuoja mažą maržą. „Nokia“ investicijos į pigiausius telefonus yra didelės. Ir ką gi „Microsoft“ veiktų su pigiausiais, paprasčiausiais telefonais, į kuriuos jokios operacinės sistemos įkišti nepavyktų?

Kita vertus, kodėl „Nokia“ galėtų norėti atsisakyti didžiausios ir labiausiai žinomos savo verslo dalies? Ką „Nokia“ darytų toliau? Prisimintų šimtametę istoriją ir vėl pradėtų pardavinėti padangas bei kaliošus?

Susijungimą vertinant iš „Microsoft“ perspektyvos jame taip pat sunku įžvelgti prasmę. „Microsoft“ yra programinės, o ne techninės įrangos gamintojai. Jie tiesiog neturi patirties valdant techninės įrangos verslą, ypač jei jis yra priešingoje planetos pusėje. O užkrovus „Microsoft“ valdymo lygmenį virš valdymo, jau egzistuojančio Espoo mieste Suomijoje, struktūros, gali sugriūti visas produkcijos ciklas, prasidėtų produktų atidėjimai ir, labai tikėtina, kai kurių produktų atšaukimai.

Yra tik viena priežastis, dėl kurios sandoris būtų prasmingas: patentai. Mūšiai dėl intelektinės nuosavybės verda visame pasaulyje, į juos vienoje ar kitoje valstybėje yra įtraukti bemaž visi išmaniųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių gamintojai. Nors „Microsoft“ turi prikaupę nemažai patentų, „Nokia“ patentų, aprašančių mobiliuosius telefonus, rinkinys yra tiesiog neįkainojamas. Įsigyjant „Nokia“ mobiliųjų telefonų verslą – netgi jei tai būtų vien popierinis įsigijimas – „Microsoft“ suteiktų priėjimą prie šių patentų ir gerokai stipresnę gynybinę liniją teismuose, jei kada nors kam nors kiltų noras pasibylinėti su šia įmone.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (22)

Susijusios žymos: