Energiją taupančių elektros lempučių surinkimas Lietuvoje: kaip paskatinti gyventojų sąmoningumą?  (21)

Panaudotų energiją taupančių elektros lempučių surinkimu Lietuvoje besirūpinanti VšĮ „Ekošviesa“ pernai jų surinko daugiau kaip 100 tonų , t.y. per 50 proc. rinkoje parduotų energiją taupančių lempučių. Šis kiekis viršija šalies Vyriausybės iškeltą minimalią užduotį 2011-iems metams – surinkti ir perdirbti ne mažiau kaip 44 proc. parduotų energiją taupančių lempų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Surinkti kiekiai viršijo lūkesčius, ypač mus maloniai nustebino įmonių aktyvumas, rodantis, kad verslas vis labiau tampa socialiai atsakingas. Tuo metu pavieniai Lietuvos gyventojai panaudotomis lemputėmis teisingai atsikrato gana vangiai, todėl mūsų pirminė užduotis šiais metais – šviesti visuomenę, diegti elektronikos atliekų surinkimo vietų tinklą, patogų gyventojams, ir skatinti aplinkai draugišką gyvenimo būdą“, – sako „Ekošviesa“ vadovas Tadas Ruželė. Anot jo, jei pernykščiai tempai nelėtės, šiais metais tikimasi surinkti dar daugiau šių pavojingoms priskiriamų atliekų. 

ES šalims perėjus prie energiją taupančių elektros lempučių naudojimo, gyventojams reikia žinoti, jog panaudotas lemputes galima išmesti tik tam skirtose vietose, kad vėliau jos būtų saugiai perdirbtos. Šiose lemputėse yra gyvsidabrio, todėl lemputei patekus į buitinių atliekų konteinerius, o vėliau – į komunalinių atliekų sąvartyną, yra didelė tikimybė, kad gyvsidabris pateks į gruntinius vandenis ir užterš juos. 

Nors ES direktyvos įpareigoja šalis nares surinkti atitinkamus energiją taupančių lempų kiekius, tačiau Lietuvoje iki šiol nėra išplėtotos infrastruktūros, sudarančios šalies gyventojams sąlygas atsikratyti šiomis atliekomis arti namų. Todėl „Ekošviesa“, bendradarbiaudama su Elektros ir elektroninės įrangos perdirbimo įmonių asociacija (EEPA), šiais metais pradėjo steigti gyventojams patogias energiją taupančių lempučių atliekų surinkimo vietas – statybinių medžiagų, buities reikmenų ir technikos prekybos centruose „Senukai“ statomos specialios dėžutes. Pirmosios dėžutės jau stovi Vilniuje, o per sausį jos bus pastatytos 14-oje Lietuvos miestų veikiančiose šio tinklo parduotuvėse – iš viso 40. Dar 50 dėžučių planuojama pastatyti Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatoriaus AB „LESTO“ klientų aptarnavimo skyriuose. Taip pat vyksta derybos dėl dėžučių statymo prekybos tinklų parduotuvėse.

VšĮ „Ekošviesa“ energiją taupančias lemputes Lietuvoje surenka nuo 2010 m. Surinktos lemputės yra atiduodamos elektroninių atliekų perdirbėjams, kurie, naudodami specialias technologijas, saugiai pašalina gyvsidabrį, o stiklą perdirba antriniam panaudojimui. Elektrą taupančių lempučių surinkimo punktai yra Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Utenoje, Ukmergėje, Mažeikiuose, Prienuose, Zarasuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Panevėžyje, Elektrėnuose, Alytuje ir Telšiuose. Surinkimo punktų adresai skelbiami www.eko-sviesa.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (21)