Ryškus Lietuvos ekonomikos augimas neįmanomas be permainų energetikoje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Creatium 2012-01-27 10:23
Man užteko prieš berods mėnesį Delfyje parašytame straipsnyje paminėto skaičiaus - 8 mlrd. Lt išleidžiama iš Lietuvos už kurą.
bahuriux 2012-01-27 11:35
O gal pigiau svariau ir saugiau isisverstume su Biomase ir vejo energetika + Kruonio HAE, kaip akumuliatoriumi? Vietoj tos branduolines nesaugios, nesvarios ir dar napagrystai brangios AE? SNG terminalas zinoma reikalingas ir jis jau turejo stoveti pries 10 metu, o ne po dar 10.
Rili11 2012-01-27 12:19
Dėl vėjo, tai čia konkretus burbulas: ką darysi, kai vėjas staiga savaitei dings, ar beveik dings? Kruonis tai tinka geram pusdieniui. Vėjo malūnų reikia bent 4-5GW instaliuotos galios, kas ją išlygins? O antra, jei dabar biržoje perkam elektrą po~17ct, o Tu moki 45, tai malkinė elktra pardavinėjama po 30ct, saulinė - po 1,6Lt, malūninė - nepamenu, bet kažkur per vidurį Ar galėsi susimokėti po 2Lt/kWh bent už savo kompo maitinimą? dėl malkų: ar įsivazduoji, kiek furų reikia, kad apšildyti Vilnių? Tarkim reikia 500MW žiemą, tai labai grubiai 500m3 per valandą, 12000m3 per parą. Jei viena fura veža 80m3, tai per Vilnių važiuos 150furų dieną naktį, taip pat šeštadieniais ir sekmadieniais. O čia dar tik Vilnius. O iš kokio miško veši? Gal iš BY?
blizzard 2012-01-27 12:30
O kaip manai kuo elektrėnus kūrena? Biokuras nėra malkos malkos neapsimoka vie todėl kad ilgai medžiai auga, biokuras yra gluosniai kurie užauga per 4 metus, tada juos palei kelmą brūkštelni ir kitą met jie iš to kelmo vėl atauga.. Dabar biržoje perkam po tiek elektrą, todėl kad ji perteklinė ir kažin ar visada po tiek galėsim pirkt. Kitas dalykas dėl tos kainos nesu visai tikras, bet ar tik nebus čia naktinis tarifas, o ne dieninis? Kai turėjom AE mokėjom už elektrą kiek? 35ct? dabar dieninis tarifas ar tik ne 48ct (kalbu apie vartotojus) o va malkinės elektra su 30ct kaina visai viliojančiai skamba... Va kas liečia malūnus ir saulę, tai čia gali būt nebent papildoma alternatyva jau išvysčius kokią kitą sritį pigesnės elektros, vėjo ar saulės energija gali būt pritaikyta kaip alternatyva pvz kam nors sugedus ar panašiai
bahuriux 2012-01-27 14:49
Kai vejas nepus savaite tada smarkiau deginsim dujas ir biokura. Negi nedaieina elementarus dalykai. O po kiek zadejo atomines 1kWh savikaina, ar tik ne po 30-35ct? Tai kam mums ji, jei aplinkui pilna po 17ct? Man labai jau patraukliai pradejo atrodyti visokie vejo maluneliai iki 2kW galios ir saules kolektoriai silumai. Jei tokiais tempai dar brangs elektra turiu galvoj procentaliai, kai yra perkama po 17 o stumiama po 3 kartus tiek, tai ka as zinau, ar tai reiskia kai turesim AE tada elektra bus po 90ct nes panasu i tai.
sigun 2012-01-27 15:19
mokėjo tada, kai IAE elektrą tinklams pardavinėjo už 7-8 cnt/kWh ir jos pagaminta energija sudarė apie 70-80 % Lietuvoje sunaudojamos energijos. Po jos uždarymo atsirado galimybė efektyviau dirbti didžiosioms šiluminėms, ir tuo pačiu supirkimo kaina joms buvo sumažinta, bet galutiniam vartotojui kaina vis vien pakilo beveik trečdaliu.
immortallt 2012-01-27 16:06
Oi kaip kraipai viska, oi kaip kraipai. Birzoje ta perkama elektra is kur ? Baltarusiai ir pavasarine Latvijos hidroenergija eina po 17ct/kwh, na dar rusai ir savo dempinguoja, bet tai yra politiniais motyvais daroma, skatina atsisakyti energetinio sektoriaus nepriklausomybes. Vejo energija, kaip ir biokuro superkama po 30ct/kwh! 30 ir jokiu subsidiju superkant!. Dujomis kurenamos elektrines, tame tarpe ir elektrenai gauna 29-33ct/kwh. Kad atomine butu pigiau nei 30ct/kwh - just in your dreams ir esu tiek tikras, kad galiu eiti su bet kuo lazybu ir pasirasyti pas notara sutarti. Del biokuro, viskas aisku apie tavo suvokima apie biokura.... Iskirsti miska ir sukapot malkas - tai ne biokuras. Kalbant apie kokybiska biokura, tai 1t=3MW, taigi 1h kurent 500MW reikia grubiai 180t arba 4.5 furu per valanda. Biokuro katilai degina ne tik mediena, bet ir siuksles, siena, misko kirtimo ir valymo atliekas, kai kurias pramonines atliekas (popierius, medzio atraizos ir pan.), vandens valymo irenginiu dumblas. Vien siukslemis planuojama patenkinti ~75% Klaipedos (nuo 2013 pradzios), Kauno (data tikslinama) ir Vilniaus miestus. Tai gali daryti isvadas. Lietuvos potencialas apsirupinti biokuru grubiai 400.000ha * 40MWh=16TWh laisvai. O siaip skaiciuojama, kad yra 500-600 tukst. ha. Kazkaip danai prisidare kruva vejo jegainiu ir jiems viskas normaliai, o cia jau staiga pas mus vejo jegainiu neimanoma balansuot. Be to mes ir dabar toli grazu neapsirupinam visa energija. Gal reiktu priminti tai ? Vienu zodziu, trauki argumentus is bet kur, kad tik paneigti.
Rili11 2012-01-27 19:21
na bijau, kad kalbam apie ta pati, tik Tavo furos didenes šiūkšlių LT nedegina sieno (tipo - Šieno?) taip pat popieriaus - ne dumblo -taip pat ne karklai - dar nemačiau nei vienoje katilinėje tų karklų, tik laikraščiuose. jei zinai kur - parodyk bet turiu pradžiuginti - yra keli katiliukai galintys apšildyti kokį paštą ir vaikų darželį, kurie degina šiaudus Visa kita tik gražios svajonės maždaug kaip Zuoko galvoje, deja
enternald 2012-01-27 19:41
Pats truputi klysti. Turbūt turėjai galvoje 1t=3MWh, 500MWh o ne 3MW ir 500MW. Toliau mediena sudaro nemažą potencialo dalį, didesnę nei šiaudų ir šiukšlių kartu sudėjus, todėl malkų nereikia ignoruoti. Nežinau, pagal ką paėmei potencialą, bet skaitoma, kad malkos ir medienos atliekos turi 12 TWh, šiaudai 10 TWh, šiukšlės 2 TWh, kas maždaug patenkintų poreikius, bet nebūtinai geriausias sprendimas, nes būtų pasiekta riba, realiau suma būtų 18-20 TWh, bet šiaudai nėra tas kuras kuris lengvai renkamas, lengvai saugomas ir nereikalauja benzino (pervežimas ne iš oro į elektrines). Danai balansuoja su šiluminėmis elektrinėmis su nafta iš šiaurės jūros, bet pagrindinę energetikos dalį sudaro anglis (50 procentų) (didesnę nei visų vėjų energetika). Kai vėjo nėra tiesiog paleidžiama elektrinės, taip ir balansuoja. Vėjas reikalauja kito pagrindinio šaltinio (HAE nepristatysi). Jis gali būti atominė elektrinė, biokuras ar kiti šaltiniai. Vėjo energetikos problema didelė statybos kaina, kaip per galios vienetą. Biokurą būtina išnaudoti, ypač šilumos gavybai, tačiau vėjo energetika, vaizduoti kaip pagrindine šalies energetika, be šiluminės (kad ir biokuru kurenamą (jei to kuro užtenka ir tiekimas pastovus)) ar atominės vaizduoti yra kvaila ir vaikiška. Danai to ir nedaro, pasikliauna biokuru ir anglimi kūrenamomis elektrinėmis, papildytomis vėjo elektrinėmis (geografija tai leidžia). Žinoma reklamuoja tik vėją.
sigun 2012-01-27 20:50
Kuo (kokiais skaičiais) paremtas šis įsitikinimas? Nes jei pamenu IAE savikaina nesiekė 7 cnt/kWh. Ir jei teisingai pamenu tai jau su atskaitymu į uždarymo fondą. Nelabai suprantu kodėl VAE savikaina turėtų taip skirtis? O jei čia jau įskaičiuoji ir paskolos bei palūkanų išmokėjimą, tuomet nebereiktų kalbėti apie statymo ir uždarymo kainą - tokiu atveju, jei jau įskaičiuojam į savikainą, mums tai nekainuoja. Dėl supirkimo kainų pats supranti, kad beprasmiška lažintis - politiškai gali būti nustatyta bet kokia kaina, ir kaip tokiu atveju nustatyt kuris laimėjo?: a)(kraštinis variantas) galima supirkinėti už savikainą ir nacionalizavus tinklus per tinklų pelną dengti paskolas iš LT biudžeto b)(kraštinis variantas) supirkinėti už tiek pat kaip iš kitų biržoje, (kad ir po 30 cnt/kWh, jei tuo momentu nebus geresnių pasiūlymų), bet paskolos ėmimas, padengimas bus pačios elektrinės, o ne Lietuvos problema ir šiuo atveju elektrinė nieko nekainuoja. c) (turbūt realus) tarpinis variantas tarp a ir b, kai leidžiama elektrinei turėti pelno kurį dalinasi elektrinės akcininkai ir kadangi LT taip pat akcininkė, tai dalis pelno nukeliauja į biudžetą, bet taip pat ir dalis paskolos dengiama iš biudžeto. Beje, elektrinė sukuria kelis tūkstančius darbo vietų ir tai darbas protingiems žmonėms su geru išsilavinimu ir už gerą algą, tad netgi b) variante LT gauna naudos ne tik turėdama užtikrintus kelis šimtus MW, bet ir papildomai darbo vietų. Apie darbo vietų kiekį sprendžiu iš IAE. Ar yra nepriklausomų studijų, kiek ir kokios kokybės darbo vietų sukuria biokuras? Tiesa, kalbant apie biokurą man vienas dalykas įdomus - o kaip su žemės atsistatymu? Žilvičiai ar bet kas kitas juk ne vien iš saulės šviesos auga? Reikės ir tręšti. Kokios čia kainos jei reikės tręšti tuos norimus 400000 ha, kad nebūtų kaip Kuboje po tarybų sąjungos žlugimo.
immortallt 2012-01-27 22:36
Eternerland, zianau kas yra MWh ir MW, tiesiog kartais nepadedu ar padedu "h" is inercijos. Zilvicius ne tik degina, bet ir augina apie 500ha siuo metu - bandomieji laukai. Is "šieno" daro dabar granules ir degina. Deginti sienui reikia spec peciu. Siuksliu deginimo imone atsidaryti turi 2013 m sausio vasario menesiais Klaipedoje, sumine galia jei gerai dabar prisimenu 150MW, tai patenkins 40% Klaipedos siluminiu poreikiu. Sekantis projektas, tu paciu Fortum Heat yra Kaune, o po to Vilniuje. Malkos kaip kuras yra per prabangus. Is tinkamos medienos geriau daryti lentas ar sijas, dar kazka, o atliekas deginti. Dumblas, popierius ir pan. gales buti deginami siuksliu deginimo imonese be jokiu problemu. Potencialas 3MWh/t yra zilvitiniai gluosniai. Is 1ha per metus isgaunama 40MWh. Siaudai gali buti naudojami 50km nuo katilines spinduliu. Dazniausiai juos linke sudeginti kuo anksciau, kad nebutu sandeliavimo problemos. Kas mums trukdo balansuoti energija su sujungtais tinklais ? Gi esam sujungti su rytai, bus jungtys su skandinavais, lenkais ir likusia Europa atitinkamai. Taip pat suskystintu duju terminalas leis but pakankamai nepriklausomais kurentis dujomis, ko irgi nereikai imti ir staiga apleisti, ypac naujuju elektrenu reaktoriu. Niekur nesakiau, kad vejo energija turi butir pagrindine. Kaip ir saules energija, kol kas Lietuvoje matau tik karstam vandeniui ruostis. Nesenai va idomumo delei skaiciavom, kiek gautus tokius kolektorius karstam vandeniui ruosti pasistatyt ir per kiek laiko atsipirks, tai per 10 metu atsiperka, garantija jiems duoda 25 metus. del 30ct/kwh - paprastais baziniais skaiciavimais paskaiciuojant, vien kiek kainuos statyba, finansavimas, uzdarymas ir eksploatacija imant 8ct/kwh (siaip minimumas dabar kintamuju kastu), o nuo IAE laiku siek tiek pasikeite dalykai - pabrango darbo jega, resursai, be to paskutiniais metais nebebuvo reikalingi rekonstrukciniai darbai, todel savikaina gavos mazesne, o uzdarymui, kaip matome pinigu ne is tolo nebuvo atideta. Netikit ? Patys paskaiciuokit, su geriausiu atveju 8% palukanom (uz 7% pasiskolino vyriausybe dar sia savaite, o atominis projektas vertinamas rizikingiau). Kadangi bus privatus investuotojas, jis reikalaus maziausiai 10% palukanu uz savo kapitala, o siaip tiketina net 15%. Net jei vyriausybe investuos ir neva neims palukanu, tai yra zmoniu apgaudinejimas, tiesiog palukanas dengs is biudzeto. O kad pastatys uz 10-17 mlrd litu... Gal baigiam juokus, uzsienyje, kurie statybas pradejo anksciau, kai dar zaliavos buvo pigesnes, uz tiek nepastato. Net salys turincios branduoliniu statybu patirties (suomiai) nepastato per 6 metus reaktoriaus! Tai staiga mums gausis viskas idealiai. Beje, priminkit, kada turejo but atlieku saugojimas sutvarkytas ir uz kokia suma ? O dabar, kuo skirsis atomines projektas ? Ar jis paprastesnis ? Kodel beprasmiska ? Subsidiju niekas neskirs, nes yra privatus kapitalas. Is birzos irgi nesupirkines, o bus pagal koncesijos sutarti nustatyta kainu skaiciavimo politika, kur kaina bus numatyta mazdaug sitaip: kapitalo kastai + finansavimo kastai + kintamieji kastai + pelnas (aisku gali uzvadinti, sujungineti ivairiai, bet esme ta pati). Rinkoje planuojama nebent dali paleisti. Mhm, sukuria kelis tukstancius (is kur tukstanciai ?) darbo vietu... Ir protingiems su geru issilavinimu zmonems... Klausimas tau atgal: o kiek zmoniu Lietuvoje yra, kurie gali dirbti atominese elektrinese ? Pereinant ant alternatyvios energijos bus daugiau darbo darbininkams (kuriems labiausiai darbo ir truksta) ir vietu bus sukurta tikrai tukstanciais. Taip pat pradetu atsiradinet imones, gaminancios biokatilus, apdirbancios kura, atsirastu konkurencija ryski tarp silumos ir elektros gamintoju, kas sumazintu energetiniu resursu kaina dar labiau. O kas svarbiausia, pinigai lieka daugiausia LIETUVOJE! Tai yra padides perkamoji galia, daugiau reikes paslaugu ir pan. Zemei tresti kai auginami zilviciai naudojamas tiesiog slapias vandens valymo irenginiu dumblas (slapio deginti krosnyse negali), o kaip kuras jis nera pats geriausias. Visais siais klausimais esu bendraves su ivairiu imoniu atstovais ir analitikais. Tiek del zilviciu auginimo, tresimo, savikainos, tiek del katiliniu, kuo jos kurenamos, kaip kurenamos, ju valymas ir kastai, tik del planuojamu biokuro ir siuksliu deginimo katiliniu. Turit klausimu ? Klauskit. Bet nereikia drabstytis purvais ar issigalvoti faktu.
sigun 2012-01-28 10:54
Už atsakymus dėkui. Purvais pasidrabstau, kai koks visiškai nemokantis skaičiuot entuziastas nukeliauja į fantazijų šalį.
immortallt 2012-01-28 12:22
Sigun, esme ta, kad ne visi zmones gabus ir nori mokytis bei siekti karjeros. Deja pas mus labai daug nekvalifikuotu darbininku. Pasakysi klystu ? Pasiziurek i darbo birzas. Nemanau, kad ten daug yra specialistu. Nes as pvz i darbo birza nesiregistruociau, nebent planuociau nedirbti.
immortallt 2012-01-28 19:33
P.S. kam idomu, padariau bazine skaiciuokle. Dar ja butu galima patobulinti isskaidant kapitala i obligacijas ir akcijas bei atitinkamai priskiriant graza. Isskaidyti kapitalo islaidas per visa statybu laikotarpi bei atitinkamai paskirstyti palukanas. Pasizaidimui galite keisti skaicius. Atkreipkite, kaip stpriai reaguojama i palukanu dydi ir kapitalo islaidas. Siuo metu uzdeti skaiciai, kurie sakyciau yra realiausias geriausias imanomas scenarijus (geriausias scenarijus butu nemokama elektrine, bet taip nebuna). neitraukiau infliacijos i kintamuosius kastus, jei norit - papildykit. Jei dar kazka matot kas ne taip ar geriau galima padaryt - sekmes ir pasidalinkite: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... E&hl=en_GB