Lietuvoje neslūgsta nesutarimai tarp alternatyvios energijos gamintojų ir valdininkų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

outdoor 2012-01-30 13:58
Man labai idomu ir kodel Lietuvos valdininkai is tiesu nenori skirti lesu butent tokiems projectams ?
Sinister 2012-01-30 14:27
Trumpai pasakius - neapsimoka. Todėl, kad nebe išeis nepagrįstai išpūst mokesčių už energiją. Nes pagal idėją - vėjo energija - for free kaip sakoma. Aišku, galima aptarnavimo mokesčius uždėt, bet juk ne tokius kaip kad dabar už kWh mokame.
Arthuras 2012-01-30 15:24
Naiviai tiki, kad elektra apsistačius vėjo jėgainėm - pigtų? Nepataisomas optimistas... Kita vertus, gal gali tai įrodyti. Tarp kitko pasakysiu, kad dabar mes perkame elektrą už apytiksliai 19 centų iš kitų valstybių. O namie už ją mokame 45ct. Vėjininkai be garantuotų 30ct/kwh net nepradeda nieko daryt.
Otto 2012-01-30 15:55
.
Sinister 2012-01-30 16:30
vėjo energija nemokama. Tad neimk iš konteksto. (Pagal idėją viskas nemokama, tik reikia turėti prie to priėjimą, o priėjimą gavo gudrūs žmonės kurie apmokestino gamtos dovanas.)
Shinigami 2012-01-30 19:13
Nieko nuostabaus. Valdininkai stabdo praktiškai viską. Ne tik vėjo jėgaines. Pas mane darbe tokių pavyzdžių pilna. Įstatymai keičiami taip, kad iš vis užkirstu kelią bet kokiai veiklai. Dažnai būna ir tokių nesąmonių kai parengi dokumentus pagal visus įstatymus, nuneši juos valdininkui, o jis jų ne priima, nes pagal ji trūksta kažkokios informacijos. Ja papildai. Tada priima. Kad vėl neužstriktum su kitu valdininku nešant tokį pat dokumentą, įrašai informaciją kurios truko pirmajam. O antrasis nebe priima to dokumento, nes pagal ji ta papildoma informacija nereikalinga. Ir kad ir ką berašytum, visada ras prie ko prisikabinti. Paprasčiausiai jie nenori priiminėti jokių sprendimų, nes atmetimas neneša jokios atsakomybės ir nereikia dirbti.
sigun 2012-01-30 19:17
Ta idėja stipriai nutolusi nuo tikrovės: 1) - vėjo elektrinei reikia žemės. Nelabai daug, bet reikia. O jei įvertint visus protestuojančius, kad jiems po langais nebūtų elektromagnetinių bangų/triukšmo/sparnų šmėžavimo tai tuomet jau netgi ir nemažai 2) reikia pačios vėjo elektrinės, kuri taip pat nepigi 3)jeigu žadi pardavinėti reikia infrastruktūros elektros pristatymui galutiniam vartotojui 4)Galų gale, net jei išvedžiosi, jog pirmi 3 punktai dėl piktos "valdžios" ar "nesusipratusių/godžių" kaimynų, o kapitalo kaina neįdomu, lieka vėjo elektrinės priežiūra. Nebent rasi kas tau tą darys nemokamai. O kai dėl straipsnio, tai galėjo ir kitos pusės nuomonę pateikti. Dabar lengva spardyt į vienus vartus.
enternald 2012-01-30 23:11
Kažin dėl kokių priežasčių visur nestovi malūnai. Vėjo elektrinės turi paslėptų kaštų. Man patinka ypač argumentas bus sukurta daug darbo vietų: nuostabu, kažin ar ne į elektros kaina algas įskaičiuosime?
immortallt 2012-01-30 23:47
Vejo jegainiu paslepti kastai - kapitalo kastai. Susimoki didziaja dali sumos is karto. Su kaimyniniu saliu 19ct/kwh, tai cia nera stabili situacija, kai pvz Baltarusiai gauna uz 50% mazesne kaina dujas nei bet kuri kita ES salis, o uz mus ~70% pigiau. Tai vadinama dempingavimu ir tai toli grazu nera rinkos salygos. Is Rusijos puses, absoliuciai viskas yra politizuota, tad vel ju elektros kainas lygintis yra mazu maziausia juokinga. Pas mus elektra gamina uz ~28-33ct/kwh. Beje, brangiausiai elektra gamina dujomis kurenamos elektrines. Vejininkai teisetai reikalauja savo 30ct/kwh, nes jie, priesingai nei dujomis kurenamos elektrines nenaudoja CO2 emisijos kvotu, kurias pardavus valstybe gauna pajamas. Tai realiai dujines elektrines gamina dar brangiau! O pagal viska berods nuo 2014 metu pradzios elektrines privales is valstybes isigyt uz rinkos kaina, tada ir pasimatys tikroji kaina. Biokuras taip pat 30ct/kwh. Dujos 29-33ct/kwh. Tiksliau jei norit www.regula.lt
Sinister 2012-01-31 09:51
1) Kodėl nepastačius jūrinių vėjo turbinų palei visą krantą? Arba ypač efektyvios vertikalios vėjo turbinos ant miesto stogų. 2) Vėjo jėgainė atsiperka per pirmus ar antrus metus (nereikia pirkti kuro, priežiūra paprastesnė). 3) Infrastruktūrą galima dabartinę modifikuot. 4) Priežiūros reikia ir kitoms elektrinėms. Vėjo jėgainei daug mažiau, nei kad tarkim atominei (krūvos gerų specialistų, atitinkamos įrangos ir kitų brangių dalykėlių). Vienaip ar kitaip, nieko nebus. Ne Lietuvos jėgoms vėją paverst pagrindiniu energijos šaltiniu, o Europa neapsiims kišt tiek paramų ir taip godžiai finansinei juodajai skylei, kurion patekę Europos pinigai nebe ištrūksta, praranda pradinį tikslą, yra neatpažįstamai transformuojami ir pradingsta lyg į kitą dimensiją...
blizzard 2012-01-31 12:02
Pagrindiniu energijos šaltiniu vėjo nepaversi, nes ne visada to vėjų būna bet už tai gali būt atraminis, papildomas šaltinis tikrai geras. Juk jau turim prie jūros vėjo jėgainių kelias, galima gi pasidomėt ar jos atsipirko ir per kiek laiko kokie buvo statybos ir priežiūros kaštai ir t.t. bet man darosi įdomu ar kas nors išvis kreipia dėmesį į tokią informaciją, ko gero kad ne..
enternald 2012-01-31 13:00
. Tai tiesiog neįmanoma. Realybė tokia, kad vėjo energija nėra panacėja, turi daug rimtų trūkumų, neskaitant privalumų ir reikalauja balansavimo. Tikrovėje vėjo energetika veikia taip: Pastatoma naujos klasės dujų turbinos naujuose dujų/anglių/atominėse/biokuro elektrinėse arba naudojamos hidroelektrinės. Vėjas pučia sustabdoma paprasta energetika arba kaupiamas HAE vanduo, nepučia kitos elektrinės įjungiamos visa galia. Mums reikia biokuro ar atominių elektrinių (na arba iš kitur elektros), kad galėtume balansuoti. Žinoma klausimas, kodėl mes vėjo neplėtojame, vistiek atviras. ES pinigų neturi skirti, mes iš savo turime statyti, o ne laukti kol tingūs ES biurokratai ką nors išspręs už mus. Jie nesiunčia pinigų, nes neturi ko, o ne dėl to, kad Lietuva ne ta šalis. Graikai kiek privogę palyginus su mumis.... Net prancūzai bendras lėšas siurbia pas save. Reikia mastyti savo galva. Žinoma mūsų politikams svarbiau sugriauti monopolį, nei išspręsti problemą. Na ir trečia problema, runkeliukai. Vėjas gerai, bet nenoriu savame kieme. Pajūryje tokių kaimiečių pilna. Atsiranda šešėliai, Ultragarsai, elektromagnetinės bangos. Aš už vėją, biokurą, atominę, anglį ir skalūnines dujas. Nėra vieno atsakymo į mūsų problemas. Prioritetas turėtų būti atsinaujinantys šaltiniai, su likučiu sukurtu iš kitos energetikos.