Sukurta „nemirtinga“ failų dalinimosi programa  (16)

Olandijos Delfto technologijų universiteto tyrėjai teigia, kad jų sukurta failų dalinimosi programa „Tribler“ yra „nemirtinga“. „Vienintelis būdas ją sustabdyti – išjungti visą internetą“, – teigia tyrimo vadovas Johanas Pouwelse‘as.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tribler“ veikia „torrent“ pagrindu, tačiau kitaip nei kitos tokio pobūdžio programos, ji yra decentralizuota. Kitaip sakant, tam, kad ji veiktų, nėra reikalingas joks centrinis serveris ar „torrent“ svetainė turiniui surasti, praneša portalas Torrentfreak.com. Ši programa nėra nauja – ji tobulinama jau šešerius metus. Tačiau pastaruoju metu suaktyvėjus kovai prieš piratavimą internete ji atsidūrė dėmesio centre.

„Tribler“ kūrėjų tikslas buvo sukurti nuo centrinio serverio nepriklausomą „torrent“ klientą. Programa leis dalintis failais net jei visos pasaulio „torrent“ paieškos, indeksavimo sistemos ir „trekeriai“ bus išjungti. „Mūsų pagrindinė užduotis buvo palengvinti neribotą informacijos dalinimąsi, – sakė J. Pouwelse’as. – Mums tiesiog nepatinka nepatikimi serveriai. Šešerius metus naudojant „Tribler“, sistema nebuvo išsijungusi nei sekundei, vien dėl to, kad mes nepasitikime DNS, interneto serveriais ar paieškos sistemomis.“

Kaip ir dauguma „torrent“ programų, „Tribler“ turi paieškos laukelį. Tačiau paieškos rezultatai gaunami ne iš kurio nors centrinio serverio, o tiesiai iš kitų klientų. „Torrent“ failo atsisiuntimas taip pat decentralizuotas. Pasirinkus kurį nors paieškos rezultatą, pradiniai duomenys atsiunčiami iš kitų klientų ir automatiškai pradedamas failo atsisiuntimas.

Turinio kontrolė taip pat patikėta klientams. Jei „torrent“ svetainėse virusais užkrėstus ar pavadinimo neatitinkančius failus trina moderatoriai, tai „Tribler“ tvarką palaiko pati bendruomenė. Klientai gali vertinti ne tik failus, bet ir „kanalus“. Kuo daugiau žmonių juos „mėgsta“, tuo aukščiau turinys atsiduria paieškos rezultatuose.

Anot J. Pouwelse’o, programos neįmanoma uždaryti, užblokuoti ar cenzūruoti, kad ir kokie įstatymai būtų priimti. Sustabdyti failų dalinimąsi įmanoma tik išjungus internetą. Vienintelis dalykas, teoriškai galintis sukelti problemų, yra galimybė atrasti naujų failų dalintojų. „Tribler“ komanda ieško žmonių, kurie norėtų atlikti vadinamųjų „superdalintojų“ vaidmenį, kurie užtikrintų, kad gavėjus pasieks aktyvių siuntėjų sąrašai.

Prieš kelias dienas „Tribler“ turėjo vos kelis tūkstančius klientų, tačiau užsienio žiniasklaidos priemonėse pasirodžius straipsniams apie šią programą, jos svetainė sulaukė didelio susidomėjimo. Dėl to šiuo metu rodoma ribota svetainės versija su trimis nuorodomis programai atsisiųsti: „Windows“, „Mac OS“ ir „Linux“ operacinėms sistemoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (16)

Susijusios žymos: