Robotas-medūza su teoriškai amžinu energijos šaltiniu (Video)  (3)

JAV inžinieriai skelbia, kad jiems pavyko sukurti robotą, kuris vandenyje juda kaip medūza, o judėjimo energijai naudoja vandenyje esantį vandenilį. Tad iš principo, tokia technologija bent jau teoriškai galėtų robotui teikti energiją neribotą laiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kol kas naujo roboto kūrimo darbai yra tik pradinėje stadijoje, tačiau mokslininkai tiki, kad ateityje panašios konstrukcijos robotai galėtų būti labai plačiai taikomi įvairioms povandeninėms operacijoms. Mokslininkas Yonas Tadesse‘as teigia, kad juos sugalvoti tokį projektą paskatino paprasti medūzos judesiai, leidžiantys sklandžiai judėti vandenyje, rašo bbc.co.uk. Medūzos juda naudodamos žiedinius raumenis, kurie yra skėčio formos kūne. Judesio metu medūza sutraukia savo „pilvą“ ir taip išstumia vandenį. Šis procesas priverčia gyvį judėti. Kai raumenys atpalaiduojami, medūzos kūnas atgauna natūralią formą. Norėdami tai atkartoti, mokslininkai panaudojo kompozicinę medžiagą iš anglies nanovamzdelių, padengtų platinos sluoksniu. Tokia medžiaga turi taip vadinamąją „atmintį“ (Shape memory alloys – SMA) – po deformacijos sugeba sugrįžti į savo pirminę padėtį. Tolesnis žingsnis – sugalvoti, kaip šią medžiagą deformuoti, kad gautųsi į medūzos raumenis panašus judesys. tam nuspręsta išnaudoti cheminę reakciją, kuri vyksta tarp platinos bei vandens molekulę sudarančio deguonies ir vandenilio. Cheminės reakcijos metu susidariusi šiluma priverčia kompozicinę dirbtinių „raumenų“ medžiagą keisti savo formą. „Mūsų žiniomis, tai pirmasis sėkmingas bandymas sukurti povandeninį robotą, kuris naudoja išorinį vandenilį kaip energijos šaltinį“, – kalbėjo mokslininkas. Taigi, medūza-robotė energiją gali gauti iš aplinkos, o ne limituotos talpyklos. JAV mokslininkai tiki, kad ištobulinus šią technologiją, būtų galima gauti praktiškai neriboto veikimo trukmės energijos šaltinį.

Tiesa, kol kas vyksta tik pirmieji tyrimai ir projektavimų darbai. Mokslininkai paviešino ir praktinius prototipo bandymus, vykusius 2011 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Birutė Masaitytė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)