Saulės energija Lietuvoje – bundama iš letargo?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Alfredukas 2012-04-07 20:36
Taip yra todėl, kad niekas nesigilina į šios rūšies energijos gavybos būdą. To priežastis, esant mažos galios kolektoriams, sunku pritaikyti stirlingo variklį, kurių praktiškai niekas negamina, o vietiniai įšradėjai merdi. Tačiau stebiu pasaulines tendencijas šių variklių kūrime ir gamyboje. Turėtų tokie Stirlingo varikliai netrukus pasirodyti rinkoje. Tokie kolektoriai leistų išgauti truputi daugiau elektros energijos iš to paties ploto, nei fotovoltiniai ir dar liktų gana nemažai šilumos. Taigi, šiuo metodu galima turėti ir elektros ir šilumos. Mano galva, tai pats pažangiausias būdas saules energijos panaudojime. Suminė energija galėtų siekti 70-80% nuo įmanomos gauti teorinės Saulės energijos.
sigun 2012-04-07 21:39
Alfredukas, koncentruojantis kolektorius veiks tik saulėtą dieną, tad tokio naudoti neišeina visą laiką, o iki kiek nekoncentruojantis kolektorius gali pakelti temperatūrą virš aplinkos? O jei naudot nekoncentruojančius, tai netgi vakuuminiuose šilumos vamzdeliuose yra riba iki kiek galima sukelt temperatūrą. Kadangi Stirlingo varikliui taip pat tebegalioja Karno dėsnis šiluminėms mašinoms, koks tokio variklio teorinis max efektyvumas (tarkim, kad išspręstos kitos stirlingo variklio problemos)?
Alfredukas 2012-04-07 22:45
Kai diena nesaulėta, tai bet kuris kolektorius duoda tik menką nauda. O temperatūrą, su lovio tipo paraboliniu veidrodžiu, realu pasiekti tarkim 120-180 laipsnių intervale . Tokiu atveju Karno ciklas teoriškai duotų naudingumą 0,18-0,55 (T1 turiu minty 330K). Šiluminis variklis, kurį lyg tai žadėjo pradėti gaminti masiškai jau šiemet, kaip reklamavosi išdirbėjai, turėtų būti apie 70% nuo teorinio Karno. Na, dar tarkim mechaniniai ir generatoriaus nuostoliai, suvalgys dar kažkiek. Taigi blogiausiu atveju, elektros liktų ne mažiau, nei iš fotovoltinių. Bet nepamirškim šilumos, kuri liks beveik visa, kuri liks nuo elektros gamybos. Trumpame komentare, detaliau pakomentuoti sunku, tačiau esmę, manau išdėsčiau.
sigun 2012-04-07 23:57
Na gerai, imkim geriausią 0,55 Karno * 0,7 stirlingo * 0,8 generatorius =~ 0,3 Ir čia esant tiesioginiam apšvietimui, o nesant - praktiškai neveiks, nes skaičiavom su koncentruojančiu. Dar tikrai bus reikalinga priežiūra, nes daug judančių dalių. Tuo tarpu fotoelementai veikia tiek esant tiesioginiam apšvietimui (15-17%), tiek apsiniaukus (1,5%), vienintelė priežiūra - nuvalyti nuo dulkių ar sniego. Beje, foto elementai lygiai taip pat kaista, ir nepaversta į elektrą energija virsta į šilumą, tad jei sugebėsi paimt stirlingo šilumą, sugebėsi ir elementų. Tad kažkaip šviesesnė ateitis vis tik foto elementams, ypač jei atsiras pigus gamybos būdas. Ar kažką ne taip interpretavau Jūsų atsakyme?
Alfredukas 2012-04-08 17:28
realizacijos variantą.