Asmeninė patirtis: saulės ir žemės energija pigiau nei malkos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Alfredukas 2012-04-08 23:53
Akivaizdu, kad apšildymo kaštai priklauso nuo kuro rūšies, šildymo įrenginių rūšies, aptarnavimo kaštų, bei būsto šiluminių kokybės rodiklių. Todėl, norint objektyviai įvertinti tinkamiausią apšildymo variantą, reikėtų žinoti: 1. kiek kainuoja šilumos kiekis (kWh ar MWh) gaunamas iš kiekvienos kuro rūšies, įskaitant šildymo įrenginio kainą. 2. kiek kainuoja šildymo sistemos aptarnavimas. Jei aptarnavimą prisiima pats vartotojas, tai aptarnavimo kaštus reiktų skaičiuoti taip, lyg tai būtų samdomas aptarnavimas (perkama paslauga). 3. kokie būsto kokybiniai šilumos poreikių rodikliai. (šiluminė izoliacija, bendras plotas, tūris,būsto temperatūra ir t. t.). Kitaip sakant, koks šilumos kiekis reikalingas būsto apšildymui. Tik tokiu būdu galima pasirinkti, kuo ir kaip labiausiai apsimoka šildytis. Deja, sunku surinkti tokius duomenis, nes tokių duomenų surinkimas reikalauja . O vadovautis tik atskirų žmonių samprotavimais ir patirtimi - nėra objektyvu, nes kiekvienoje situacijoje rezultatai gana kontrastingi.
immortallt 2012-04-08 23:57
Blizzard, nesi skaiciu zmogus. Taip VISKAS kainuoja, absoliuciai viskas ir del to renkames kas kainuoja mums priimtina kaina. Imkim tau iprastesni varianta. Tarkim turi buta Euopos pastate. Jame gali gyventi arba isnuomoti uz 2500LT. Tuo tarpu issinuomoji buta toleliau nuo centro uz 1000LT ir gauni 1500LT pliusa. Tas pats su malkomis, nera taip, kad tau jos nekainuoja, be logistikos ir savo sugaisto laiko, tu negauni pajamu is savo misko. Tai lygiai tas pats atvejis, kaip kad minejau su automobiliu salonu. Jei is jo pasiimsi automobili, taigi nebus jis nemokamas! Taip ir nebus miske. Tai nera realus kastai, tai yra isvestinis skaicius, bet tai ir yra realus kastai! Kad dar aiskiau butu, tarkim, duju kaina dabar stipriai nukrenta. Kurentis dujomis metams kainuoja 1,000 LT, tuo tarpu is turimo ploto malku gauni kurentis metams, o parduoti gali uz 5,000 LT, bet logistika ir paruosimas tau kainuoja tik 500LT. Taigi pagal tavo suvokima pigiau kurentis malkomis, nors realiai pardavus malkas jis gautu 5000 pajamu, pasikurentu dujomis kainuoja tukstantis ir tau lieka 4000LT pelnas. Nesakau, kad reikia parduoti kazka ar kurentis dujomis kai turi miska, sakau, kad jei skaiciuojam kastus, tai bukim biedni, bet teisingi, nes sitaip iskraipom tiesa ir imant vis stambesnius mastus daromos kalidos vis didesnes. Jei vis dar nematai ka noriu pasakyt, tikrai is taves niekada negales but verslininko.
immortallt 2012-04-09 00:04
Akivaizdu, kad trecdalis kainos yra tiek irengiant malkomis, tiek dujomis, tiek geoterminiam sildymui esantys kastai. Kur cia turi buti amortizacija ? Nei dujinis, nei malkinis pecius nesiulo kondicionieriaus. Islygink situs dalykus, tada kalbek apie itin didele kaina. Lyginti reiktu su biokuro granuliu ar dujiniu peciu, nes malkomis kurenamam reikia daug darbo idet lyginant su geoterminiu. Alfreduk, si karta tikrai graziai viska apibendrinai
technologas 2012-04-09 00:08
O ką čia dar lygint? Šildymo sąnaudos grubiai tariant - išlaidos kurui + išlaidos įrangos nusidėvėjimui. Geoterminio išlaidos nusidėvėjimui, netgi nekreipiant dėmesio į kurą, per mėnesį - kaip nedidelio gerai apšiltinto namuko išlaidos malkoms per metus. Tai apie ką kalbame? Apie geoterminio pigumą?
immortallt 2012-04-09 00:13
Pala pala, o kokia garantija malkiniam ar dujiniam peciui ?
technologas 2012-04-09 00:24
O kokia malkinio kaina? Galima už 3000 gauti su 5 metų garantija ir labai galimas dalykas, kad bus patikimesnis už siurblį (reiktų panagrinėti). Su vienoda garantija amortizacija tuomet būtų 10 kartų mažesnė, elektros beje irgi mažiau naudotų. Turi raumeny?
immortallt 2012-04-09 00:32
Nesakau as, kad geoterminis yra geriau is anksto, tiesiog, kad reiktu gerai issianalizuoti. Siuo metu as manau, kad biokuro granuliu pecius yra geriausias sprendimas, nes nereikia dirbti peckuriu, kaina pakankamai artima malkoms, ekologiska ir labai patogu. Tiesa katilas kainuoja ~10.000, tai brangiau uz paprasta katila, bet moki uz komforta. Mano tevas pvz 2000LT sutaupyma per metus kurenantis malkomis vs dujos nelaiko pakankamu, kad verta krapstytis. (cia kurenantis ne tik malkomis, bet ir dujomis balansuojant, kai nieko nera namie ar nakti palaikant temp 17-18).
Darius55555 2012-04-09 01:45
Reklaminis straipsnis nevertinant įrengimo kaonos ir eksploatacinių išlaidų taip ir būtų. Deja..... Suskaičiavau viską draugui, galutinis rdezultatas: kapsulė+dujos O kas dėl laiko kurenimui- vienam pilvą augint, kitam pajudėt
Vaider 2012-04-09 08:43
Kurenu malkomis ir ramu. Karts nuo karto pečių pakurent nesunku. Tuo labiau rankos nenutrūko dar nei karto gaminant malkas. Ir gryname ore pabūni, ir mankšta gera. Kito kūro naudojimo atveju, būt neįdomu, nes neliktų rimto fizinio darbo.
technologas 2012-04-09 09:43
Pirk dramblį (pirk geoterminį šildymą).
pozitronas 2012-04-09 11:37
Siūlau pasiskityti šitą straipsnelį http://vvnamas.wordpress.com/ Ten apie pasyvu nama ir jo statybas
Xdmin 2012-04-09 12:28
Tai yra tas pats pasyvus namas + kas nors kas gamina energija, tai turesi padengti visa stoga fotovoltiniais elementais (ne kolektoriais!) arba pasistatyti vejo jegaine.
Giedriusd 2012-04-09 13:07
Jo, jus kurie kurenat malkomis ir giriat si buda visiskai neivertinat savo laiko. Aisku pas jus jo tiek, kad kitu atveju tiesiog guletumet ir televizoriu ziuretumet, tuomet malkos aisku daro jums gera. Bet laikas toks jau dalykas kad zmonems jis kainuoja labai ir net labai skirtingai. Vienas jo turi daug, kitas niekam jo neuztenka, todel tas naudojimas malkinio sildymo jau yra labai subjevktyvus. nekalbant jau apie keliamus nepatogumus del nepastovios silumos, tai labai konservatyvus budas. Isvis kokia cia diskusija kai dauguma turi tik savo nuomone ir net nesusimasto apie kitokias kitu zmoniu gyvenimo salygas? Yra pilna skaiciu internete kiek koks sildymo budas tau kainuos, gyvenant kaime galima gerai zinoti kiek kainuos malkinis sildymas, tai prasau pasiskaiciuoji, paskaiciuoji kiek tavo laikas vertas, ateities prognozes ir t.t. gauni kaina ir vsio, sprendimas aiskus ir paciam nieko spresti nereikia, skaiciai viska pasakys. Tik beda kad kas malkomis kurena, panasiai kaip straipsnyje uzsimena apie amortizacija (neuzsimena), taip ir jie savo laika ivertina ~0 lt/h. Tokiu atveju as mielai jus pasamdyciau
bahuriux 2012-04-09 14:08
Dujinis sildymas visai nera pigus, net su gamtinem dujom zmones verkia, arba statosi malkinius pecius, o su LPG isvis nesamone, nebent jus gaunat be akcizo tu duju, tokiu atveju mielai persipompuociau jas i masinos duju baliona Mano manymu pats pigiausias budas, tureti itin silta, arba pasyvu nama ir ji sildyti su didelio efektyvumo kondicionieriais, kai lauke yra dar pliusine temperatura, ar nedaug i minusa. Jie nera brangus 2-3000lt, COP 4,5-5,6, galia praktiskai 1kW, uz 1kW mazdaug 1000lt kaina, i prastesniu parametru nerekomenduoju zvalgytis. O kai salta sildytis elektra tik naktimis naktiniu tarifu, nes silti namai per para praranda tik ~1C tai praktiskai nieko nereiksia. Ir zinoma nepakenktu vejo malunelis 0,5-1kW, vejuotuose vietose ir oriniai saules kolektoriai. Lengva man sneketi gyvenant pajuryje, kai saules ir vejo cia mums netruksta Kas idomiausiai jei esat nagingi ir labai kuribingi, galima ta orini kondicionieriu uzmaitinti ir is zemes silumos visa ziema, net jei lauke butu -30C. Tam reikes tik lauko konturo, ar tai butu grezinys, plokscias kolektorius, ar tiesiog is kanaliuko/ezero per vamzdi imama siluma. Tada sistema uzpildoma antifrizu ir pries kondyske pastatom masinos radiatoriu recirkuliacinio siurblio zinoma reikes irgi, visa kondyske su tuo radiatoriu aptaisom polistirolu, taip kad oras galetu teketi ratu ir vualia stai jums geoterminis su afigienu COP 4,5++ ir svarbiausia papigiai. Na cia nekiekvienam paciam pasidaryti toki dalyka zinoma, bet visada malonu pasidalinti idejom.
vygantas 2012-04-09 14:23
Visiškai pritariu Vieni turi gera užtikrintą darbą, generuojantį nuolatines ir nemažas pajamas, kiti neturi nuolatinių pajamų arba jos labai mažos. Tai tiem kurie turi pinigų jiem geriau brangesni patogesni sprendimai, o tiem kurie nėra tikri, jog ryt turės darbo geriau nusipirkti netoliese mišką, pjūklą(žinoma jei turi už ką) ir pasistatyti malkini pečių. Mano tėvukai pinigų turi nedaug todėl rinkosi malkinį variantą ir jiem tai yra pigiausias variantas neskaičiuojant investicijų į mišką ir savo darbo 180kvm namui jiem reikia 900lt/sezoną (pjūklo, auto benzinas ir amortizacija, sotesni pietūs + krovininio transporto paslaugos). Viską atlieka tada kai neturi darbo, galima sakyt susikūrė sau darbo vietą vienai savaitei per metus. Vidutines pajamas turintiems ir komfortą vertinantiems neblogas sprendimas kuro granulės. Pečius ~10-12 tūkst. Lt, jei neklystų yra tokių kuriuos užtenka pakrauti 2-4 kartus per mėnesį
blizzard 2012-04-09 19:17
Ką jūs čia svaigstat? nežinau kokius jūs pečius naudojat (ar laužus vidurį kambario) kad ten jum tiek daug laiko išeina tą pečių kūrt man per dieną pečiaus kūrimas užima max 1-1,5h laiko. Nežinau ką jūs ponai dirbat, gal jūsų valanda įkainuota 300lt ir daugiau tokiu atveju aš jus suprantu, bet kai tą valandą laiko praleidi žiūrėdamas "šok ir lieknėk" tai man atrodo ne koks argumentas kalbant apie laiko stoką..
immortallt 2012-04-09 20:05
Mano tevo valanda, gal 50LT, 1h per diena - 30h per menesi arba 1500LT/men. + daugiau nesasi purvo po namus, dazniau rubus reikia skalbti, reikia vietos kur malkas sandeliuot, reikia kamina vis valyt ir t.t. ir t.t. Mano valanda dabar kainuoja 14LT/h, per menesi 420LT. Per sezona butu 2000LT daugmaz, tai su mano alga tevu name apsimoka, su tevo alga - ne velnio, bet turi dabar biski maziau darbu, tai kurenas.
O24U 2012-04-09 20:12
Taip, kaip supratau tavo tėvo namas turi kombinuotą sistemą, bet pastoviai dujas naudoja, o malkas tik kai neturi ką veikti?
immortallt 2012-04-09 20:19
Na yra malkinis pecius ir dujinis. Nera automatinio mazgo. Dujinis visad ruosia karsta vandeni + siluma, kai atjungtas malkinis. Dujini valdo kompas uz 200LT kuris pagal temp ir laika bei data atitinkama temp palaiko. Geriausias variantas yra automatinis mazgas, bet jis kainuoja 3000.
mar444nas 2012-04-09 21:31
2LT/kv.m per men ir cia reiskia pigiai? Sia zimema man isejo 1Lt kv.m per men kurenant malkomis. Uz 1000 Lt nusipirkau atraizu, susipjoviau 7 men kurenu permetus 170kv.m dvieju aukstu nama. Dar reiks isirengti akumuliacine talpa tai dar reciau reiks peciu kurti. Tikrai neapsimoka rengti to geoterminio sildymo. nebent nori buti zalias.