„Oracle“ pergalė teisme prieš „Google“ sukurtų pavojingą precedentą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2012-04-17 13:11
Tokie patentu karai gali tapti naudingais laisvajam kodui. Nes visoms kompanijoms atsibodus mokėti patentinius mokesčius gali susimesti ir pradėti kuri atviras ir nemokamas programavimo kalbas ir technologijas kurias naudotu bendrai.
Neodan 2012-04-17 13:26
Siuo metu dauguma dabartiniu atviro kodo programu ir pazeistu nemazai patentu. O ivairiu API'u perkurimas (analogu sukurimas) pareikalautu nemazai investiciju.
Kilgoras Trautas 2012-04-17 13:58
Tai, kad kaip tik atvirkščiai Android po tokių ieškinių gali tapti nebepatrauklus. Panašiai buvo su BSD tuomet komercinis patrauklumas smarkiai krito. http://en.wikipedia.org/wiki/USL_v._BSDi , tai pat ir SCO ieškiniai nepagelbėjo.
Shinigami 2012-04-17 14:05
Aš čia ne apie androida, o apie programavimą apskritai. Kaip yra OpenGL, taip atsiras ir kitu panašių atvirų ir nemokamų projektų. Ir tai bus pigiau nei išleidžiant viena produktą mokėti šimta patentu.
faktas 2012-04-17 19:11
Nekomerciniai projektai niekada nesulauks tokių investicijų, kad galėtų sukurti kažką tokio kokybiško kaip komercinės organizacijos.
- 2012-04-17 19:17
Open source gali būti ir komercinis. Kad ir tas pats Linux (branduolys).
Shinigami 2012-04-17 19:33
O kaip OpenGL? Ar tu laikai ji ne kokybišku? Man tai jis niekuo nenusileidžia directx. Plius, kai šimtui kompanijų bus pigiau susimesti pinigėlius ir pasidaryti kažką atviro kodo, nei pastoviai mokėti patentų troliams, tada ir pinigų ir pajėgų turės pakankamai tokie projektai.
Kilgoras Trautas 2012-04-17 20:06
Atviras projektas - tai daugiau verslo, mokslo, kūrybos, bendradarbiavimo modelis. O toks bendradarbiavimo principas, kaip tik pritraukia didesnes investicijas, nei lokalus vienos kompanijos, juk prie atvirų projektų prisijungia daugiau suinteresuotu kompanijų su skirtingomis idėjomis. O atviro projekto idėjų pliuralizmas natūraliai projektą stumia teisinga linkme. p.s. Kuo globalesnis pasaulis, tuo viskas atviriau.
Kilgoras Trautas 2012-04-17 20:16
Tu lygini nelyginamus dalykus.
Pasalietis 2012-04-17 22:28
aš kažkaip maniau, kad JAVA yra laisvasis kodas...
infoguru 2012-04-18 00:51
Manau kad kalbi apie Atvirą kodą, bet panašu, kad nelabai skiri Atviras kodas, Nemokamas produktas ir Komercinis produktas sąvokas. Žmonės dažnai jas maišo. Atviras kodas tai ne tas pats kas Nemokamas/Nekomercinis produktas. Taip, jis paprastai yra nemokamas, bet jo pagrindinė idėja yra atvirumas - galimybė keisti, pritaikyti savo poreikiams, įnešti naujų idėjų turėti daug didesnę kūrėjų (dizainerių, programuotojų, projektuotojų), testuotojų bazę. Ir jokia komercinė organizacija nebūtų pajėgi skirti tokius finansinius resursus šiems dalykams. Į AK projektus investuojami didžiuliai pinigai. 65 % Web Serverių suka kas ? - AK, 99 % superkompiuterių - AK, MySQL, JAVA, QT, Firefox, PHP, Python, Apache, Android, Open Office, Libre Office, Blender, Inkscape tas pats Linux tai produktai į kuriuos milžiniškas investicijas meta Google, IBM, tas pats Oracle, RedHat, aparatinės įrangos gamintojai ir daugelis kitų. Netscape būtų numiręs amžiams jei nebūtų atvėręs kodo? Pažiurėk ką turim dabar - Firefox, Thunderbird ir t.t - didelį projektą kuris ne tik atsigavo, bet ir užima žymią dalį rinkos. Manai kas nors žinotų apie MySQL jei tai būtų uždaras, komercinis produktas? Abejoju. Taip, kai kurie AK produktai nėra išdirbti, bet lygiai taip pat ne visi išdirbti ir komerciniai. Įdomumo dėlei pasieškok komercinių Photoshop alternatyvų ir palygink jas pvz su GIMP galimybėmis. Manau gausi nustebti.
infoguru 2012-04-18 00:56
Pati Java (OpenJDK) yra atviro kodo. Panašu, kad ten kažkokie architektūriniai API sprendimai perėjo ORACLE kaip Sun patentai dėl ko dabar ir kilo visas triukšmas. Aišku jis kažkodėl nekilo iki tol kol niekas nematė realios pasipinigavimo naudos ir Microsoft pavyzdžio. Java buvo plačiai naudojama dar iki Android atsiradimo, bet ORACLE kažkodėl santūriai tylėjo.
faktas 2012-04-18 01:15
Aš skiriu šitas sąvokas, tiesiog daugeliu atveju atviro kodo produktai yra nemokami, tai ir rašau lyg tai būtų sinonimai. Bet kuriuo atveju komercinės kompanijos ne veltui remia tokias kaip Mozilla. Manau, Google iš to gauna daug visokių patentų ir gausybę IT specialistų, kurie iš idėjos tobulina atvirą kodą, kurį galiausiai Google per tarpinius savo produktus komercionalizuoja ir pasidaro pinigų iš naivių programuotojų.
Shinigami 2012-04-18 09:13
Nu, ir ką? Ar komercinės kompanijos verčia tuos programuotojus jiems vergauti? Ar tie naivus programuotojai manai nežino ką daro? Tikrai ne. Niekas jų neverčia ir ne apgaudinėja. Jie ten savo noru. Jiems duodama galimybė save išbandyti ir patobulinti savo žinias. Bei tuo pačiu susikurti programinę įranga tokia kokios jiems reikia. Be to prie projekto prisideda ne tik profesionalai, bet ir pradedantieji ar iš vis savamoksliai. Tad visi gauna tai ko nori ir ko jiems reikia. Ir nematau, kad kas nors ten butu nuskriaustas. Čia tas pat kas vienas iš mūsų įmonės darbuotojų sugalvojo, kad programinės įrangos gamintojas mus skriaudžia. Sugalvojome, kad programinėje įrangoje kuria mes naudojame reiktu papildomų mums pritaikytu galimybių. Tad viršininkas kreipėsi į įmonę kuri ją gamina ir paprašė tokias galimybes sukurti. Tačiau jiems ne apsimoka kurti to kas reikalinga tik mums, tai už tai, kad sukurs naujas galimybes teko nupirkti 4 programinės įrangos licenzijas. Bei kadangi jie ne telepatai ir nežino ko mums reikia ir kaip tai turi veikti, teko jiems išaiškinti (konsultuoti). Tad dabar vienas iš mūsų darbuotojų galvoja, kad mus ši įmonė skriaudžia nes nieko nesumokėjo už konsultacijas. O programinę įranga su šiomis galimybėmis pardavinėja. Bet tai iš ties tikra nesąmonė, nes tai ne jiems reikėjo tų galimybių, bet mums. Tai todėl mes jiems ir aiškinome kaip jos turi pas mus veikti. O ne jie prašė musų konsultacijų. Tad tikrai nematau jokių čia nuoskriaudų. Juolab, jog manau, kad ne visai teisingai ir paaiškinome kai kurias funkcijas.
Neodan 2012-04-18 09:29
Nereikia manyti, kad programuotojai nieko neuzdirba is atviro kodo sistemu vystimo. Man rodos tu nelabai suvoki kas yra atviras kodas. O siaip licenzijuotu API'iu ir kitu programiniu sprendimu atsisakymas butu skausmingas tik tol, kol butu sukurti OpenSource analogai ir ju palaikymas nebutu idiegtas i reikiamas terpes. P.S. zmones kas diena naudojasi simtais "produktu" kurie yra pilnai ar dalinai "pastatyti" ant OpenSource sprendimu. P.P.S. technologijos.lt ir stovi ant OpenSource (-;
Windas 2012-04-18 10:59
vlc kiek zinau opensource ir galiu pasakyti (asq nzn del kitu zmoniu) bet man geriausias playeris
Kilgoras Trautas 2012-04-18 20:15
developeriu. Ir čia jokiu altruizmu nekvepia. Tai toks verslo bendradarbiavimo modelis. http://www.linuxfoundation.org/node/4463
rwc 2012-04-18 21:04
nerealizuoja atviro standarto.
- 2012-04-18 22:43
Na va, ir patvirtinai netiesiogiai fakto nuomonę, kad Ak kuria tik kvaili entuziastai, kurios išnaudoja korporacijos.
Vytax 2012-04-19 09:01
Sąlygos visiems vienodos. Tiek ir toms didžiosioms korporacijoms, tiek ir pavieniams programuotojams. Būtent tokia atviro kodo naudojimo kaina: nori naudot AK produktą - viešink visas savo atliktas modifikacijas. O būtent galimybė programinę įrangą modifikuoti ir pritaikyti saviems poreikiams yra vienas iš kertinių AK privalumų.