Lietuvoje nutiesta beveik 5000 km šviesolaid​inių linijų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

marazas 2012-05-31 08:52
Dabar belieka laukti, kad pas mus pradėtų kurtis duomenų centrai ir pan Techninės sąlygos tam puikios, belieka tik pritraukt investicijas.
Simplicity 2012-05-31 09:33
Duomenų centai galėjo kurtis ir anksčiau, nes duomenų centrui nereikia, kad Balvoniškių, Klumpių ar Griuvinėtojų kaime būtų užkastas šviesolaidinis kabelis To reikėjo kaimų gyventojams, bet vargu ar atsiras interneto tiekėjas, pasiryžęs nuomoti šią infrastruktūrą dėl kelių šimtų litų per mėnesį pajamų. Jam daug pigiau savo anteną pastatyt ar telefono kabelį atitempt, išlaidas permetant užsakovui
enternald 2012-05-31 12:05
Facepalm. Tu turbūt nesupranti, kad svarbu šviesolaidį atvesti iki stoties, o po to galima išvedžioti kaip nori: telefono linija ar antena, vistiek bus greičiau nei per anteną ar vario liniją. Pvz atvedus į vienos gyvenvietės telefono stotį RAIN'ą pernai TEO siūlomas DSL greitis pakilo nuo 1 Mbit/s iki 12 Mbit/s (maksimalaus) gyventojui, nes linijos srautas patenkantis į stotį išaugo N kartų. Iš tos stoties norint galima būtų statyti spintą šviesolaidžiui ir artimiausiems namams tiekti šviesolaidinį internetą. Arba pastatyti antena 4G ar kam kitam. Rain'o tikslas ne į namus linijas tiesti, o padaryti galingas magistrales, kurių tiesiogiai nepajungsi į namus. Užtat galėsi nuo jų pajungti stotis ir tada namus ar 4G ryšį. TEO rain'ą jau naudoja savo telefono stotim sujungti, kur nebuvo senesnės magistralės ar ji buvo lėtesnė. Miestelių daugiabučiai namai jau turi šviesolaidinius įvadus.
Simplicity 2012-05-31 12:39
Double facepalm Kurioj vietoj aš kalbu apie miestų ir miestelių gyventojus? Dėl kelių šimtų GALA vartotojų tikrai verta nuomotis optinę skaidulą, bet ką daryt su kaimų gyventojais? Atsiversk http://www.placiajuostis.lt/ ir pamatysi, kad nemažai kabelio užkasta tik dėl to, kad jį reikėjo užkast. Vargu ar atsiras bent vienas tiekėjas, pasirįžęs mokėt dešimt tūkstančių litų per mėnesį valstybei, kad greitą internetą turėtų dešimties trobų kaimas Kainos — http://www.placiajuostis.lt/documents/V ... -06-07.pdf Apie tai mes čia diskutavom praėjusių metų pabaigoj http://www.technologijos.lt/diskusijos/ ... daf98a29df Aš ne prieš plėtrą, bet tikrai nemažai kabelio ištampyta tik dėl to, kad pinigai „valdiški“ (t.y., gauti iš ES). Jau geriau būtų buvę mažiau ir protingiau, negu kaip tarybiniais laikais — reikia išleisti tiek pinigų, kiek jų skirta ir nesvarbu kaip. Praeis dar 10-15 metų ir dalį kabelių, kurie galbūt net nebuvo panaudoti, jau reiks keisti naujais. Jei ES neduos pinigų, tai ir nereikės nieko keist ir remontuot — infrastruktūrą pusvelčiui bus parduota kuriam nors suinteresuotam asmeniui (pvz., TEO ar kitai ryšių kompanija) Bus greitų pinigų pensijoms, naujoms mamoms ir mokytojų atlyginimams (socdemų pavyzdys). Ne interneto pasiekiamumas, juostų platumas ir greitaveikia pritraukia investuotojo. Kokie trys ketvirtadaliai airių sėdi su 1-8 Mbit/s internetu (įskaitant ir mažesnes ar didesnes įmones), tačiau tai netrukdo pritraukti pinigų ir investuotojų. Politikos nuoseklumas (kai valstybės kryptis nesiblaško lyg vėtrungė), skaidrumas, įstatyminė ir mokestinė bazės pritraukia investuotoją, o ne greitas internetas. Greitas internetas labiau aktualus linkomanams Įmonės verčiasi ir su lėtesniu internetu — svarbu, kad tik tas ryšys būtų pastovus ir kokybiškas. Pavyzdžiui, man atrodo jog daug protingiau būtų buvę tampyt ne pamiškėm ir į penkių trobų kaimus, o imtis rimto darbo ir tiesti į Kuršių neriją. Ten vargšai gyvena kaip kokioj tremty. Žinant kiek ten gyvena žmonių, kiek atvyksta poilsiautojų, per tuos 3-4 metus tų linijų tampymas jau būtų atsipirkęs ir pradėjęs nešti realų pelną valstybei. Tačiau, protingi sprendimai gimsta tik ne Lietuvos politikų galvose Lietuvoj miesto savivaldybei lengviau užsmaugti mokesčiais ir priversti užsidaryti, nei leisti dirbant nemokant mokesčių. Pvz., mažuose miesteliuose nėra kino teatrų, nes nėra žiūrovų. Žiūrovų nėra, nes jie neįperka bilietų. Bilietai brangūs, nes savivaldybei už „kluono“ patalpas reikia mokėti. Man daug priimtinesnė tokia situacija, kai kinoteatras veikia, bet neneša pajamų savivaldybei, nei kai jo išvis nėra. Pirmu atveju yra bent kokia nors pramoga ir kelios darbo vietos, o antruoju — geriantys ir iš neturėjimo ką veikt langus daužantys paaugliai ir dar keli bedarbiai.