Klaipėdoje šią vasarą bus užbaigtas pasyvus namas, galintis sutaupyti 140 tūkst. litų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2012-06-18 08:47
Nepastebėjau namo pastatymo kainos. Bei reikia statyti tokioje vietoje, kad to namo vertė su žemę po 10 metų neviršytu 1 milijono, nes tada teks mokėti nekilnojamo turto mokestį kuris lygus 1% nekilnojamo turto vertės, tai yra 10000 lt. O jei per metus tavo atlyginimas kokie 30000 lt?
Pumper 2012-06-18 08:56
Vertė tai tikrai virš milijono, bet tu matomai nelabai supranti, kaip toks mokestis veikia - dabar 1 proc. mokestis taikomas namam virš milijono vertės, bet tai nereiškia, kad per metus reikia atiduoti 10000lt (nelabai suprantu, kaip uždirbantis 30k per metus išvis gali namą už milijoną pasistatyti), nes mokestis skaičuojamas nuo milijoną viršijančios sumos, t.y. jei vertė 1050000, tai mokestis 500lt. O ir skaičiuojama turto vertė ne tik to vieno namo, o viso šeimai priklausančio, kad sukčiavimo mažiau būtų, tai namas gali kainuoti ir 600k, bet jei turėsi dar butą už 300k ir sodybą už 200k tai ir mokėsi mokesčius nuo 100k lt.
Simplicity 2012-06-18 09:11
Straipsnis parašytas tokiu pačiu stiliumi kaip Lietuvos Tarybinė kronikos... Tiek pompastikos, liaupsių ir apvalus nulis techninės informacijos.
bahuriux 2012-06-18 09:47
Man irgi sitai uzkliuvo. Galiu patikinti pasyvus namas nekainuoja daugiau nei 10% nuo iprasto tokio pat namo kainos, o kai kuriais atvejais ir maziau gali kainuoti, jei projektas pasirenkamas teisingas, vietoj mandro. Dviguba silumos izoliacija cia labai mizerine kaina, susidaro tik 5-10kLt daugiau, o ivertinkit tai kad nera jokiu katiliniu, katilu (technine patalpa vistiek islieka ~3-4m2), patalpu malkom laikyti, kaminu. Manau man net pigiau gausis pasyvus nei iprastas namas. Sildysiuosi su oras-oras kondicionieriais kuriu efektyvumas COP 5++, o kai oras nukris zemiau -5 tiesiogiai elektra, arba dar + koks vejo malunelis. Pats statau pasyvu nama ir zinau ka kalbu, zadu laisvai tilpti i 200kLt (sklypo kaina neitraukta) uz 120m2 sildomo ploto + 40m2 garazas prijungtas prie namo. Zinoma kai statoma ukio budu, tai ir kainos kitos. O dabar siulau visiems paziureti "toliaregiskiau", uz keliu, ar keliolikos metu atsiras elektromobiliai, tai turint savo nama butu kur krauti akumus naktiniu tarifu. Taigi nuosavi namai bus nerealiai didelis privalumas.
Shinigami 2012-06-18 10:39
Jei mokama už tai kas yra virš 1 milijono tada jau geriau, bet ... Turėti nekilnojamo turto verto virš 1 milijono gali ir bedarbis. Kaip? O labai paprastai. Kad ir paimkime Žvėriną (Vilnius). Ten SSRS laikais namai nekainavo brangiai. Tas pats kaip ir visur kitus. Tad gyveno ir neturtingi. Bet dabar kainos išaugo (išpustos) labai baisiai. Arba Balsių gyvenvietę (Vilnius). Čia tik žlugus SSRS daug kas pasistatė ne namus, o pilys. Bet paskui prarado darbus ir dabar net už komunalines nesugeba susimokėti. Tačiau daugėjant pasiturinčių gyventoju, vystant infrastruktūrą, pastačius mokyklą. Jų namo vertės smarkiai auga, nors pats namas tik sensta ir atrodo vis baisiau Tad jei pasistatei namą už 300000 lt, tai nereiškia, kad po 10 metų jo vertė nebus virš 1 milijono. Bei kažkas gali laimėti teleloto ir pasistatyti namą kurio rinkos vertė (ne statybų) virš 1 milijono, bet jis tokių pajamų negauna pastoviai. P.S. arba tu gali šiuo metu būti didelės kompanijos savininkas ir uždirbti daug. Pasistatyti namą už 2 milijonus, o po kelių metu tavo įmonė bankrutuoja ir lieki bedarbis ir be pinigų, bet su namu vertu 2 milijonų. Bet namas pajamų ne generuoja. Todėl tu esi priverstas jį parduoti. O jei niekas neperka tai valstybė jį konfiskuos ir parduos aukcione už mažesnę kainą nei jis yra vertas (juk niekas už originalia kainą neperką). Tad taip išeina, kad jei nekilnojamo turto vertė viršija 1 milijoną Šis turtas priklauso valstybei, nes reikia mokėti (nuomos) mokesti už jį. Nors jis pinigų ir nekuria.
immortallt 2012-06-18 11:07
Ir NT mokestis atliks savo paskirti - negalincius sau to leisti iskraustis is prestiziniu rajonu. Kad ir pvz Zveryne gyvenantys lusnose. Bent jau 2007 metais galejo parduoti savo lentu kruva uz apvalia sumele, uz kuria iseitu normalus butas ir dar liktu pragyvenimui ilgam. Deja tada buvo viena priemone - padegti. Dabar labiau civilizuota - jei neisgali sau leisti brangaus turto - busi anstoliu iskraustytas. O siaip reiktu ivesti VISAM NT mokesti, tik butu galima ji procentaliai sumazinti. Tas pats pasakytina ir apie masinas. Butu pasiekti keli tikslai: sumazetu nenaudojamu masinu kiemuose, sumazetu masinu gatvese, nes uz senas ir itin tersiancias reiktu moketi daug, o tokiu pas mus daug. Taip pat sumazetu oro tarsa miesto centre (ypac pasakytina apie Vilniu, kur kartais susidaro labai prastas oras, kai vejo nera), butu surinktas mokestis, kuri labai sunku nuslpeti. Tai yra net nelegalias pajamas gaunantys butu priversti ji susimoketi. Keliant situos mokescius reiktu proporcionaliai mazinti pajamu apmokestinima ir saziningai mokantys nepajaustu jokio skirtumo realiai (nepasitenkinimas vis tiek butu), bet gaunantys juodas pajamas pakratytu kisenes.
sabotan 2012-06-18 11:46
Tas nekilnojamo turto mokestis nebus taikomas jai turi viena buta ar nama kuris kainuoja virs milijono va jai turesi kelis namus ir ju verte virsis milijona tau teks moket.
immortallt 2012-06-18 12:37
Siaip ne. Galiu tureti viena nama ar buta. Pvz Vilniuje, Arfoje, buta uz 8 milijonus isigysi ir tipo nemokesi NT mokescio ? Net jei taip yra, tai ydinga praktika, nes tai vel skatina NT slepima, perrasinejima ir pan. Lietuvoje seselis klesti butent del to, kad pajamu mokesciai apmokestinti, kuriuos salyginai lengva nuslepti ir turtas neapmokestintas, ka sunku paslepti.
BishopaZ 2012-06-19 00:00
namas pasyvus, o kaina aktyviai tik apie liamoną
BishopaZ 2012-06-19 00:04
pilnai pritariu, bet pažiūrėjus į seimą klausimų nekyla, kodėl tiek skylių įstatymuose paliekama. Turėtų būt vertė pusė liamono ir tegu bašliuoja nesvarbu kelintas būstas.
Shinigami 2012-06-19 07:38
Mokesčiai slepiami, nes valstybės (ne tik Lietuva) mokesčiais nuplėšia ir taip daug pinigų. Kai gaunu atlyginimą, darbdavys turi sumokėti draudimą kurio dydis apie 30% mano atlyginimo. Tada aš sumoku 21 % savo atlyginimo valstybei (Sodra). Kai kažką perku vėl sumoku 21% PVM. Jei perku specifines prekes dar tenka valstybei sumokėti akcizo mokestį. Jau vien iš šitų išeina, kad valstybei uždirbu daugiau nei sau, o ir dar daugiau ji nori
immortallt 2012-06-19 10:48
Nu tada atsisakyk visu paslaugu kurias teikia valstybe: infrastruktura, mokslas, gydymas, apsauga ir pan.
Rili11 2012-06-19 19:20
Grįžtant prie šio stebuklo eksploatacijos kyla paprastas klausimėlis. Kokios kvalifikacijos turi būti šeimininkas, kad susiremontuoti visokias smulkmenas. Iki šiol užtekdavo trijų mėn. elektriko, dviejų savaičių santechniko ir kokių dviejų vasarų statybininko įgūdžių. Sakysite, viską atliks specializuotos firmos? Bet tuo net patys netikite...