Kaip iš tikros gėlės padaryti muzikos instrumentą ar elektros jungiklį (Video)  (3)

Bendrovės „Disney“ tyrėjai sugalvojo kaip augalus paversti jutikliais. Kitą kartą kai paliesite augalą namuose, galbūt įjungsite apšvietimą. Taip, gėlės gyvos ir jaučia mūsų prisilietimą. Tą jums pasakys bet kuris augalų mylėtojas. Tačiau, kad jutiklius ir jungiklius namuose ar darbo vietoje galėsime pakeisti augalais, neįsivaizdavo net ir „Greenpeace“ organizacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Projektas, pavadinimu „Botanicus Interactus“ paverčia namų gėlės tikromis jautruolėmis. Augalas geba jausti ne tik prisilietimą ar jo stiprumą, bet ir kurioje vietoje jis buvo liečiamas. Duomenys apie lytėjimą perduodami kompiuteriui, o šis gautą informaciją apdoroja ir interpretuoja. Įsivaizduokite „grojimą augalu“. Kiekvienas augalo žiedlapis ar lapas – skirtinga nata, o skambesio intensyvumas priklauso nuo to, kaip stipriai spustelėsite. Įdomu ir tai, kad lietimo triukas gaunasi tiek su gyvomis, tiek su negyvomis gėlėmis.

Beje, nereikia gėlių mutančių. Jos nebuvo išvestos laboratorijoje, nebuvo skiepytos chemikalais. Visa paslaptis – į gruntą greta augalo patalpinama įprastas elektrodas, kuris sujungiamas su elektrinius signalus priimančiu valdikliu, o visą magiją atlieka elektronika ir programinė įranga.

Taip, šis tyrimas ir jo rezultatai skamba kiek keistokai, taip pat neaiškus praktinis pritaikymas. Tačiau panašūs tyrimai rodo, kad ateityje su kiekvienu daiktu galėsime interaktyvuoti, nepriklausomai nuo to, ar jis elektroninis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)