Energetikų prognozė: ateinantis šildymo sezonas Lietuvoje bus brangiausias

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

arab 2012-08-21 09:43
Super ! Tai tik dar vienas paskatinimas jaunoms šeimoms išvykti iš Lietuvos. O ką pensininkams pasiulyti, tai jau nebeisivaizduoju.
Aidziux 2012-08-21 09:52
Šiauliuose kiek žinau truputį pigs. Pernai biokuro katilą pastatė
bronius 2012-08-21 10:38
O mano prognozė, kad 2013-2014 metų sezonas bus dar brangesnis Ar atsimenat nors vieną sezoną, kuris buvo pigesnis ?
technologas 2012-08-21 11:28
Ir aišku tradiciškai į Norvegiją, kaip ir dauguma kitų europiečių? Norvegija ne guminė tarp kitko
justysss 2012-08-21 11:45
tai po velniais kas per ........................ Tai po 10 metų gal šildymas bus išvis 1000 lt už butą , gerai valdžia nieko nedaryt , taip ir toliau tik kokios bus pasekmės to ateityje
bmk1245 2012-08-21 12:15
2010-2011, prieš tai - 2009-2010, etc.
loggo 2012-08-21 12:19
O tai negi nėra pigesnių alternatyvų? Vilniuje su šildymu - iš viso absurdiška. Kiek suprantu, tai šildymas Vilniuje išvedžiotas šilto vandens vamzdžiais - taip ir matau žiemą: temperatūra -20, prisnigta, o palei gatves eina maždaug 10m pločio ruožai, kuriuose ŽOLĖ ŽALIUOJA - akivaizdžiai ten šilto vandens vamzdžiai nutiesti. Tai klausimas, kiek energijos taip iššvaistoma? Nebūtų logiškiau, jei kiekvienas daugiabutis turėtų autonominę katilinę, kuri ir pasirūpintų šiltu vandeniu bei šildymu?
Jomajo 2012-08-21 12:45
o kas tuos vamzdzius keis ar butus renovuos? tiekejas savivaldybe ar gyventojai, taigi visur atsimusi kaip i siena ir vienas atsakymas - nera lesu. vienintele iseitis begt is sitos asaru pakalnes, nes kitais metais dar brangs 10proc dujos, sildymas, benzinas, maistas, oi dar pamirsau elektrine del kurios per 10 metu brangs elektra kokius 6 kartus. ir dar musu ponai ciulba apie emigracijos stabdyma ir tikisi grystanciu uzsienieciu - pamirskit, jei kas ir grys, tai pamates kas cia vyksta atgal i kita sali!
immortallt 2012-08-21 13:50
Matos koks zmogus esi - problemas ne sprendi, o begi nuo ju. Sprendimas yra - didinti biokuro kiekius, statyti SGD terminala, sukurti konkurencija silumos tinkluose. Vilniuje sildymas vienas brangiausiu, nes vilnieciai labai myli Zuoka ir leidzia jam tyciotis, o jis tyciojasi daugiausia. Kodel Klaipedoje, kur iki dabar kurenama 100% duju ir miestas yra labai pailgas sildymas pigesnis nei Vilniuje, kur daugmaz apskritimu miestas issidestes ? O siaip dujos ziauriai subrangusios yra. Tevas name pasiskaiciavo, kad jam gavos ~40% pigiau kurenti malkos+dujos (dujos, kai silumos mazai bereikia), nors pries 5-6 metus buvo +- lygu. Baikit sekti pasakaites, kaip grazu uzsienyje... Taip nera. Siltuose krastuose gerai - sildymo moket nereikia, bet uztat kondicionieriaus reikia, kuris elektros suryja ne ka maziau, jei ne daugiau, kai lauke +40.
andriulis 2012-08-21 14:00
Ka cia tas profesorius svaiscioja? Lietuvai taikomos duju kainos nieko bendra neturi su pasaulinem tendencijom. Pries pora menesiu naftos kainai kritus 90doleriu uz bareli duju kaina kazkaip nekrito, o jei krito tai labai nezenkliai. Pasikartosiu duju kainos nustatymas Lietuvai mazai turi bendro su realybe. Plius silumininkai gudrauja, nes kiek pamenu praetais metais dujoms pingant turejo buti perskaiciuojami silumos ikainiai, bet silumininkai pateike formuluote kurioje ikalkuliuotas mazutas, nors kurena dujomis. Jei neklystu taip buvo Alytaus savivaldybeje. Man tik vienas nedasunta, tokio centralizuoto sildymo neturi net issivysciusios salys,o jie jo noretu, nes centralizuotas is esmes "yra" na turetu buti pigesnis, bet pas mus ant tiek viskas apleista, jog su centralizuotu sildymu turim brangesni sildyma nei zmogus sildosi individualiai.
bahuriux 2012-08-21 14:11
„Pagrindinė didelių mokėjimų už šilumą priežastis yra šilumą švaistančių senos statybos daugiabučių būklė, o jų modernizavimas Lietuvoje praktiškai nevyksta." Nevisai, pagrindine priezastis yra tai, kad siluma tiekiama centralizuotai ilgomis nuostuolingomis energetiniu poziuriu trasomis ir nera galimybes senuose namuose irengti silumos apskaitos. Dar truputeli tegu pakelia kainas prades atsijungineti istisi namai ar net istisi kvartalai nuo centralizuotu silmos tiekeju. Tarp kitko Klaipedoj daug energijos isgaunama is geotermines silumos, dar statoma Klaipėdos termofikacinė jėgainė, kuri degins siuksles http://klaipeda.diena.lt/naujienos/mies ... z24B5t7pwI Bet vistiek uz 1kWh mokejau 0,26Lt su PVM. Kazkaip labai itariu kad, jau netgi elektra tiesiogiai pleskinti yra pigiau, nes nera apskaitos senuose butuose ir prirasomos kosmines sumos. O jei dar pasistatyti orini silumos siurbli, liaudiskai kondicionieriu sildymo rezimu, tai isvis apsimoka, kol lauke nera kokiu -10C. Jei nori renovacija uzvesti tai labai paprasta. 1. Jokiu kompensaciju, jei jau reikia kompensuoti pensininkam, bedarbiam ir kitiem tegu jiem ir moka tas kompensacijas grynais pinigais. Zinau gaunasi perdejimas iz vienos kisenes i kita, valstybei lyg ir nera tiesiogines naudos, bet zmones mokedami "is savo kisenes" tikrai prades mastyti. 2. Renovacija tik uz protinga rinkos kaina, o ne uz atkatorenovacine kaina. 3. Pageidautina kad valstybe ar kazkokios firmos apsiimtu tvarkyti namus uz savo lesas, o pelnas butu skirtumas uz sutaupyta siluma. Skirtumas nueitu dariusiems renovacija, o gyventojai moketu po senobei, kazkiek tai metu. Zinoma viskas butu pasirasoma parasais ir tam tikram abiem pusem priimtinam laikotarpiui. Jei noretu tai greitai isjudintu ranovacijas valstybe, bet matyt nera proto arba noro.
Jomajo 2012-08-21 14:30
zmogus esu paprastas, ne ponas ne ministras ir neysivaizduoju kaip tas problemas gali sprest zmones dirbdami uz 800 ir is kuriu pastoviai yra tyciojamasi. ok per kiek laiko bus pastatyti tie katilai kad realiai atpigtu sildymas? kas visa tai financuos? gal tie patys gyventojai kurie vos isimaitina (tokiu dauguma) nezinai kaip yra klaipedoja, bet bandau speti kad ten siek tiek vidutine temperatura aukstesne del juros, gal tai ytakoja kainas. dujos gal ir brangios, bet paaiskinkit man durnam kodel zmogus negali pats pasirinkti kiek jam ir kada sildytis? galiu papasakot kaip sildomes uzsieni, pastatytas dujinis boileris ir temperaturos reguliatorius as atsisuku kiek kada noriu, iseinu i darba isjungiu arba nustatau automatine padeti sildyti nuo tada iki tada, viskas, nereikia pykti ant valdzios ant siluminku ir visu kitu, tiesa sakant net nezinau kiek moku, bet tikrai ne 50 proc savo algos kaip lietuvoje. idomu kaip reguotu siluminkai, jei nueiciau ir pasakyciau aciu man jusu paslaugu nereikia, as turiu savo boileri, tokiu atveju kiek pamenu jau buvo, tad jei esi advokas turi marias laiko ir pinigu gali bylinetis, taigi vel atsimusam i siena kaip ir bet kuriuo atveju. ir cia tik sildymo tema. todel dejau as ant sitos supuvusios sistemos ir sedu i ryanair
mobilunkas 2012-08-21 14:38
kol pasauly gyventoju dauges, tol resursai brangs, ypac tai jausis salyse be naudingu iskasenu, senstanciose visuomenese (europoje). yra tik vienas budas mazint saskaitas- taupyt, ir kuo toliau tuo labiau, dar kitas sezonas bus dar brangesnis ir t.t.
immortallt 2012-08-21 14:58
Jomajo, aplinkos temepratura neitakoja sildymo kainos. Itakoja sildymo kieki. Tu moki uz MWh. As sildyma galiu reguliuotis. Jei gyveni griuvenoje, tai nereiskia, kad cia sildymo tinklu problemos, tai tavo problemos. Tavo alga 800 irgi tavo problemos. Jei moki daryti tik tai, ka daro dar kruva zmoniu, kurie neranda darbo. Man moka normaliai, nors tikria kosmosu nedarau. Ai ir siaip uz sildyma man moket mazai ir ne kiek nekaso, kad brangs sildymas. Visas namas gali laisvai nuspresti ir dabar kiek sildytis, tam katilines ir atiduotos i namu gyventoju rankas, kad reguliuotusi patys. Tai atlikus, pas mus sumazejo sildymo saskaitos 50%, net kai sildymas brango. Elektros kaina yra didesne berods ~30-40% nei silumos, tai galvok ar apsimoka, kaip cia kai kurie bande aiskinti, kad kaitrines lemputes pigiau, nes jomis pasildo namus... Jei gyveni sename name atsijungti nuo sildymo negali del paprastu priezasciu - taves atjungti nuo sildymo normaliai neina. Kitas dalykas, tau atjungus sildyma ir jie tu tarkim nesisildai, tai tavo kaimynai per tave patiria didesnius nuostolius ir tau pasildo kambarius per sienas. Cia yra viso namo problema ir namas atsijungti gali nuo sildymo, jeigu nereikia perdaryti trasos. Jei reikia - perdaryk ir atsijungsi. Bet mazdaug, man nereikia, tai as nemokesiu, bet p* kad reikia investuoti, kad galetum atsijungti poziuris yra egocentriskas, trumparegiskas, egoistiskas ir naxaliskas. Sitaip elgiasi forsai, loxai ir lenkai, na dar rusai.
Finalfour 2012-08-21 15:29
Visiskai pritariu Imortallt. Ir visos problemos ir kyla ne del zuoko ir co., bet nuo tokio mastymo kaip pas kitus komentatroius - ala, sedu i ryanair ir lekiu gyventi kitu saliu saksaita, kitu saliu zmoniu per simtus metu sukurtos geroves saskaita, kaip erke kokia. Parazitavimas tai. Kas turi pameginti ispresti problemas musu salyje? Puskinas? Mes patys, ponai. Nors, gal ir gerai kad iskrenda tokie berazumiai parazitai, tik kitu saliu gaila kad ant ju sprando atiseda ir tik i airija kokia atskirde is karto domisi kaip sociala gauti. Negaliu, kaip niekinu tokius maitas. Ir cit, nei zodzio cia. Jus juk visska zinot, Kubilius del visko kaltas. Tuoj kitas ryanair reisas, valinkit is cia. Ir netrukdykit mums spresti savo salies problemu ir kurti gerove cia.
andriulis 2012-08-21 15:34
immortalit - biskeli perdedi. Nuo kada oro temperatura neitakoja sildymo kainos? Jo jo visas namas ima ir nusprendzia, pensininkai su savo pensijom pasiruose ir su kailiniais sedeti namuose, o ten is daugiabucio trys ar keturi geriau gyvenantys rekia, nieko cia netaupysim, mazi vaikai ir t.t. Gerai kai yra namai kuriuose zmones daug maz visi vienodai masto bei nera labai prastai gyvenanciu, tuomet gali daryti kazkokias reformas, o kitu atveju tikra aklaviete. Siaip tau labai tinkama patarle. Sotus alkano neuzjaucia. Jei jau neturtingas, tai krc lochas kuris is viso Lietuvoje gyventi neturetu. Ai tiesa immortalit ir nereikia cia skiesti apie tu kaimynu saldyma, cia tik prigalvota visokiu trikdziu kaip apsunkinti pavieniu butu atsijungima. Kazkodel naujuose namuose yra reguliuojamas sildymas, tai isvaziuoji i uzsieni, uzsuki kranelius ir radiatoriai saltuteliai, bet kazkaip del kaimynu niekam neidomu. O va senos statybos jau pradeda rupintis kaimynu, laiptines siluma. Kiek buvau uzsienyje tai visi reguliuojasi individualiai ir niekam neidomu ar kaimynas uzsukes ar uzkaitines savo radiatorius.
arab 2012-08-21 15:59
Finalfour ir immortallt, tokie kaip jus ir gadinat lietuvos gerove, nes apart Lietuvos daugiau nieko nemate, cia gimet ir supusit. Sakot gaunam 800lt tai musu problemos ? Pala, jauno zmogaus gal ir problema, bet tu bent zinai kiek lietuvoje yra pensininku ? Kurie gauna 800-1200 ir moka uz sildyma 400-800 ? Kur tai matyta a ? Bent viena pavyzdi man pasakyk kurioj dar EU sajungos sali tokios proporcijos ? Algos ir isgyvenimo ? Kuro kainos, sildymo kainos, maisto kainos ? Gaudamas Uk alga 2000, tu moki uz kura 1.2 svaro, o as gaudamas lietuvoj 2000lt moku uz kura 5lt. Ir cia yra elementariausias pavyzdys su kuru. O baigiant del pensininku, tai zmones dirbo fabrikuose ir tikejosi uztikrinto gyvenimo senatvej, o ka gavo ? Kruopas ir neapmoketas saskaitas, neaplankytas salis. Cia kaip vienas is jusu sake kad pikta ant tokiu zmoniu, tai galiu pasakyt kad man dar labiau pikta ant tokiu kaip jus du, kurie sedi ir sako oi viskas cia normaliai patys kalti, deja ne, jus kalti kad sukuret jaunimui tokia sali, tai jusu musu tevai ja statet ant koju, bet viska isvoget ir neliko mum kito kelio kaip tik begt is cia.
Finalfour 2012-08-21 16:16
Aiskinu, tiems kas tanke: visose salyse, ir lt taip pat pensininkus islaiko tuo metu dirbantys jauni zmones. Niekur pasaulyje niekas nedirba tam kad uzdirbti pensija. Dirbama tam, kad islaikyti esamus pensininkus, o kai busi pats pensininkas, tave islaikys tuometiniai dirbantieji. Pries rekdami, pasiskaitykit kaip veikia socialine pensiju sistema. Tai va. Tesiam toliau. Pinigu nenupiesi, ju neprispausdinsi, ta tik usa daryti gali beveik be pasekmiu. Vadinasi, dabartinius pensininkus turi islaikyti dabartiniai dirbantieji mokedami mokescius. Ir ka cia turime? Ogi vat butent tokie kaip mes su imortallt ir dirbame lt., stengiames, investuojam i savo zinas ir uzdirbame gerokai daugiau nei 800 lt. Todel sumokame mokescius is kuriu ir islaikomi tie pensininkai. O vat tamsta, begantis nuo problemu silpnas zmogus, ir palieki tuos pensininkus skurde, nes kuo maziau lieka dirbanciu lietuvoje, tuo maziau sumokama mokesciu, ir tame tarpe maziau lieka ir pensininkams. Pensininkai tikrai nekalti. Nes jie savo laiku dirbo, sunkiai ir islaike tuometinius pensininkus. Kuom jie kalti, kad tamsta pabegote is savo salies ir palikote juos skurde ir uzkrovete ant tokiu kaip as peciu? Ir nesistebiu kad begate zuvu darineti i norvegija, nes jei tokie elemntarus dalykai kaip cia aprasiau yra nesuvokiami, kas daugiau belieka. Na, dabar prasom i scena kita klise, kad valdzia viska isvogia ir moketi mokesciu neverta...
Simplicity 2012-08-21 16:21
Šildymo kainos tai žiaurios ant Lietuvos jei neuždirbi tiek, kad galėtum normalų butą įpirkt. Dar pridėk kelionę į darbą, šalto/karšto vandens, elektros energijos kainą ir visai liūdna pasidaro.
andriulis 2012-08-21 16:41
Finalfour - o bent jau zinai kokia dali BVP sudaro emigrantu siunciami pinigai i Lietuva? Manau didzioji dalis dabar sedetu "ant socialo" 350lt/men ir ieskotu darbo, kurio uz 670 i rankas nelabai kas dirbti nori. Pius su tokiu varganu atlyginimu tu vistiek smukdai sali, nes tu busi socialiai remtinas. Tau bus sildymui lengvatos, vaistams, vaikams mokykloje ir t.t. Jokios naudos cia sitoje salyje kaip ir nelabai yra. Nebent kvieciant uzsienio imones investuoti i Lietuva pabreziant jog cia atlyginimai ant tiek mazi, jog beveik ju moketi nereikia. Tai paprastas zmogelis ivertines padeti, nuvaziuoja i UK,IE,NO,DK ir t.t. ir is karto pasijaucia zmogus kuris gali bent jau kazkiek pakeisti savo gyvenima kitokia linkme. Sakai isvaziuoja kaip erkes ir dirba ant kitu zmoniu geroves? As kiek zinau, tai dauguma issivysciusiu saliu iskilo vergoves deka. Na gal ne taip smarkiai reiketu vergove sakyti, bet gal labiau tiktu vergai-emigrantai buvo tas arkliukas. Paziurejus Airijos istorija pamatytumem, jog emigracija saly isgelbejo nuo kur kas didesnio skurdo nei kada nors mate Lietuvos pilieciai. Nera ko kaltinti jaunimo kuris is cia bega. Jaunimas pamate kaip ju tevai gyvena ir patiems taip gyventi visai nesinori. As asmeniskai pats esu sioks toks savo salies patriotas, bet nereikia cia i dvi kategorijas skirstyti, tai bailiai kurie bega ir didvyriai kurie lieka.